loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 23, 2016

Razvijajte kod mališana naviku da za sobom čiste i pospremaju od najranije dobi

Slikovni rezultat za djeca rade ciste



Mališani znaju napraviti nered, to vrlo dobro znaju svi roditelji, no kad je u pitanju pospremanje istog, klinci odjednom nestanu iz vida i slijedi bitka u kojoj je čišćenje za djecu najgori mogući ishod. Djeca ne vole kad im se naređuje i naređenja ih često zbunjuju, a i svakako nisu zabavan dio odrastanja. Kako jednostavno naučiti maleno dijete da pospremi za sobom ili ubaci prljavi veš u košaru? Postoje metode koje će vaše dijete natjerati da na kompletno drugačiji način sagleda pospremanje i da mu ta dobra navika ostane trajna vrlina.

Prije svega, postoji jedna “kvaka” kojoj se vi kao roditelj morate prilagoditi i usavršiti je… a to je da i vi pospremate s veseljem!

Pitate se zašto je vaše dijete svaki put kad mu spomenete pospremanje mrzovoljno i odbija i samu pomisao na bilo kakav oblik čišćenja? Odgovor je vrlo jednostavan. Djeca upijaju ono što vide u svojoj okolini. Ako i vi svaki puta prije usisavanja, brisanja prašine, bacanja smeća ili pranja suđa gunđate i vaše će dijete vrlo lako preuzeti vaše raspoložanje i navike i shvatiti pospremanje kao nešto što “mora napraviti” i pritom neće osjetiti nikakvu radost.
Da bi motivirali svoje dijete na pospremanje prvo se vi kao roditelji morate prilagoditi i prihvatiti svakodnevne poslove i posremanje kao nešto zabavno, a ne kao “nešto što se mora”, a na taj način ćete motivirati i vaše dijete da svoje obaveze pospremanja prihvati kao nešto što se može napraviti kroz igru i sa smješkom na licu.

Pozovite, ali ne forsirajte!

Nitko ne voli biti prisiljavan na ništa. Što prije prihvatimo da su djeca u svom ponašanju i zaključivanju vrlo slična odraslima, prije ćemo i shvatiti da se i prema djeci treba odnositi na isti način kao i prema odraslima.

Zamislite da ste bili kod prijatelja ne večeri i nakon večere bez pitanja vam se odjedom u rukama nađe krpa koju prati komentar: “Koristila si suđe, pa mi ga sada moraš i nakon pranja pomoći obrisati”. Ne zvuči baš previše motivirajuće, zar ne?

Ali da je pitanje drugačije formurilano poput “Bi li mi molim te, pomogla izbrisati posuđe?” Osjećaj je odmah drugačiji. Svi uvijek volimo čuti da nas se prije radnje uključi i pita što mislimo o određenom problemu nego da nas se prisilno uvlači u neku radnju. Djeca reagiraju na isti način. Ako ih želite motivirati da, primjerice, nauče stavljati prljavu odjeću u košaru, lijepo ih zamolite. Mogli bi se iznenaditi koliko djeca mogu surađivati ako ih se lijepo zamoli da naprave neku radnju.

Sve ima svoje mjesto

Da, ponekad zvuči kao klišej. Ali ovakav pristup funkcionira kad su djeca u pitanju. Kad je dijete upućeno i zna gdje nešto treba pospremiti više je vjerojatno da će to i napraviti. Djeca vole kad imaju olakšan pristup svojim igračkama i stvarima, a njihovo pospremanje na drugo mjesto može izazvati drastične reakcije na harmoniju pospremanja u vašem domu. Najbolje je da dijete ima svoju policu na koju može odložiti svoje igračke, knjige, bojanke i ostale sitnice, uzeti ih kad poželi i vratiti na isto mjesto, jer zna da ih tamo može odložiti i pronaći kad mu idući put zatrebaju.

Stvorite rutinu s jasno definiranim ciljevima

Da bi uspjeli stvoriti rutinu budite uporni i držite se jasno zadanih ciljeva. Primjerice, naučite dijete da se istovremeno može igrati s najviše tri igračke. Dogovorite s djetetom da ne može izvlačiti nove igračke iz kutije ili ormara tako dugo dok ne pospremi one s kojima se do tada igralo.

Sve pretvorite u igru

Mnogi odrasli kada čiste uobičavaju slušati omiljenu glazbu kako bi se pritom i zabavili. Glazba uvijek upali i kod djece, pa tako možete organizirati i vlastiti “čišćenje party”. No, ponekad je i najjednostavnija igra poput brojenja stvari koja se spremaju u košaru dovoljno zabavna da bi potaknula djecu na sudjelovanje. Ako brojenje za vašeg mališana postane prejednostavno i nezanimljivo, smislite neku svoju igru, ovisno o tome što bi vašem djetetu moglo biti zanimljivo.

Također, ponekad se možete i praviti da ste zaboravili gdje se posprema određena stvar. Djeca obožavaju podsjećati odrasle gdje nešto spada. Na taj će način također imati osjećaj da oni drže kontrolu i imaju vrlo važnu ulogu u aktivnosti spremanja.

Budite vođa

Ako ne možete naći pravu strategiju kako vašeg mališana motivirati, pokušajte zadržati stav vođe i što više uživati u pospremanju i pokušajte ih “uvući” u isto na što kreativniji način. Nakon pospremanja pokušajte se diviti vlastitom radu, ali svakako uključite i djecu koja će osjetiti sreću što su sudjelovali.

Osigurajte im alat koji pristaje njihovoj veličini

Djeca u svemu vole biti jednaki odraslima pa i kad je čišćenje u pitanju. Prilagodite im “alat” za čišćenje koji odgovara njihovim malim tijelima. Mala metla, krpa, lopatica savršen su početak za male “čistače” i stjecanje redovitih navika pospremanja.

Ljekovita svojstva šipka: šipak, prirodni multivitamin

Slikovni rezultat za šipak, prirodni multivitamin





Šipak je izuzetno bogat antioksidansima,vitaminom C, vitaminom P, vitaminom B12, B2, B1, vitaminom K, vitaminom A, kao i karotenom koji potiču prirodnu obranu i otpornost organizma te štite od velikog broja bolesti.

Jesen je pravo vrijeme za prikupljanje plodova šipka. Šipak sazrijeva od rujna do sredina studenoga. Bobice biljke koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun, naranča i paprika zajedno. Vrijednost šipka postala je još značajnija kad je dokazano da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, nego po nekima čak i povećava. Ipak, utvrđeno je da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stajanja i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvotne količine.

Šipak raste uz živice i plotove, uz putove, uz rubove šuma, po pašnjacima i kršu, te u vrtovima.

Šipak je oko 2m visok trnovit grm. Listovi su mu jajoliki, oštro nazubljeni, na peteljkama, naizmjenični, te neparno perasti. Cvjetovi su veliki, bijelo – ružičaste boje. Plod šipka je jajolika crvena boba, slatko – kisela okusa, te imaju mnoštvo dlaka.

Šipak cvate u lipnju i srpnju, te se tada beru cvjetovi. Plodovi se pak beru u jesen. Valja obratiti pažnju na to da se uberu plodovi dok su još nepotpuno zreli, ali isto tako valja obratiti pažnju da se ne uberu nezreli, tvrdi i zeleni plodovi, te prezreli modro crveni i mekani plodovi koji nisu ljekoviti.

Plod se bere po suhom i lijepom vremenu i odmah se prerađuje ili suši. Plod nakon berbe morate očistiti od ostatka cvijeta, zatim prerezati plodove na polovice, te ih očistiti od dlačica i sjemenki, a nakon toga se plodovi stavljaju sušiti na temperaturu od oko 40˚C. Nakon što se plodovi posuše možete ih i usitniti. Osušeni plodovi potamne, ali ako su pregorjeli onda ih uklonite tj. plodovi moraju ipak zadržati malo svoje crvenkaste boje.

Čuvanje čaja vrlo je bitno kako bi on zadržao svoja ljekovita svojstva i okus. Čaj od šipka čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu gdje nema vlage i jakih mirisa, te u dobro zatvorenoj ambalaži da nema prevelikog doticaja sa zrakom. Za to se preporučaju posude od stakla, porculana ili pak limene kutije.

Sastav šipka

Natrij, tanin, flavonoid, mnogo vitamina P, vitamina K, oko 1600 mg % vitamina C, oko 12 – 18 mg % vitamina A, oko 0,02 mg % vitamina B2, vitamin B1, 3% jabučne i limunove kiseline, masno ulje i eterično ulje, 15% šećera, 10% pektina, vanilin, dekstrin.

LJEKOVITOST

Šipak blagotvorno djeluje na probavni trakt i odličan je u liječenju mnogih oboljenja, a u prevenciji je nezamjenjiv. Redovna upotreba čajeva od njegovih crvenih bobica, osigurava organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije.


Čajevi od šipka najefikasniji su i najjeftiniji način da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu, gripu koji haraju u to doba godine. Čaj od šipka je jedan izuzetno ljekovit napitak.

Ljekovita svojstva čaja od šipka:

* unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala,
* zbog antiupalnih svojstva pomaže kod infekcije mokraćnog sustava,
* čisti dišne puteve i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih puteva),
* izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može  zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina),
* sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,
* stimulira mokrenje,
* sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih,
* poboljšava cirkulaciju,
* pročišćava krv,
* pomaže kod mučnine,
* blago snižava krvne žile,
* pomaže kod dizenterije,
* pomaže kod padavice,
* pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru,
* ruža je izuzetno dobra za kožu, mišiće i kosti,
* pomaže kod probavnih tegoba (proljev),
* izuzetno dobar protiv reume,
* sprečava bolove zubi,
* pomaže kod detoksikacije organizma,
* djeluje umiruje, te sprečava stres,
* povećava imunitet cijelog organizma,
* jača, osvježava i povećava energiju.

Priprema čaja od šipka

Čaj od šipka može se praviti od plodova, sjemena, cvijetnih latica, te od koštica. Naravno ljekovita svojstva čaja ovise o ovome, ali i o načinu pripreme.

Klasični način pripreme čaja od šipka

1. Kuhajte 0,2 l vode dok ne zavre.
2. Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite jednu čajnu žličicu  biljke.
3. Ulijte vodu u šalicu.
4. Ostavite šalicu da stoji 5 – 10 minuta.
5. Procjedite čaj.
6. Nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog izuzetno ugodna okusa, mirisa, te nadasve  zdravog napitka.

Čaj za blago sužavanje krvnih žila (preporuča se tuberkuloznima), te u slučaju napada žučnih kamenaca (dobro djeluje ako se pije topao)

* Kuhajte 2 dl vode dok ne postane kipuća.
* Popaprite 1 veliku žlicu cvijeta kipućom vodom.
* Ostavite 5 minuta.
* Nakon toga procijedite.
* Zasladite medom i pijte triput dnevno po 1 šalicu.

Za dobar, dubok i miran san

* Kuhajte 1 veliku žlicu zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dl vode.
* Dodajte 3 – 4 lista paprene metvice.
* Poklopite i ostavite 2 sata.
* Nakon toga procijedite.
* Zasladite s medom. Taj se čaj pije tokom dana umjesto vode, a osobito prije spavanja.

Čaj za ublažavanje bolova, čišćenje žučnog i mokraćnog mjehura, te čišćenje bubrega od pijeska i kamenaca

1.Kuhajte 5 minuta šipkov plod ili njegove sjemenke u ½ l vode.

Pazi!

Netreba pretjerivati kod uzimanja čaja od šipka jer kod većih količina može doći do tegoba sa srcem ili drugih neželjenih posljedica.

Razmnožite ovu biljku reznicama. Ako imate mjesta u vrtu, obavezno posadite grm divlje ruže. Da se mene pita, sve ukrasno cvijeće bi zamijenila ovom ljekovitom biljkom koja također ima prekrasne i ljekovite cvjetove.




www.gazdarica.com

Kako uz pomoć biljaka možete riješiti problem hladnih ruku i nogu?

Slikovni rezultat za hladnih ruku




Do ovog poremećaja najčešće dolazi zbog loše cirkulacije krvi koja može biti uzrokovana i ozbiljnim oboljenjima. Pored terapije koju propisuje zvanična medicina, od pomoći mogu biti i neke dobro poznate ljekovite biljke.

Slaba cirkulacija krvi jako često može biti posljedica neke bolesti ili patološkog stanja, koji nisu uvijek bezazleni.


To mogu da budu naslijeđe, stres, starenje, dijabetes, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, deficit nekih hranljivih materija, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni tlak, gojaznost, ateroskleroza, problemi s kičmom, upala vena, trudnoća i još mnogi drugi razlozi.
Trebamo znati da usporen protok krvi može izazvati druge poremećaje poput slabljenja koncentracije, vrtoglavicu, zaboravnost i trnjenje u rukama i nogama, a ako pored toga osoba osjeća umor i lupanje srca, trebalo bi da provjeri razinu željeza u krvi i hemoglobin jer se možda radi o anemiji. Na kraju, oslabljena cirkulacija može dovesti do stvaranja tromba u venama i izazvati infarkt srca ili mozga.
Da bi se precizno mogao ustanoviti uzrok poremećaja u cirkulaciji, neophodno je uraditi laboratorijsku analizu krvi, angiografiju, kolor dopler, magnetnu rezonancu, ultrazvuk ili neke druge testove, u ovisno o simptomima koji se javljaju.
Kada se postavi dijagnoza, liječnik prepisuje terapiju u koju se ponekad uvode i lijekovi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, jedne od ozbiljnijih posljedica oslabljene cirkulacije. Osim sintetičkih lijekova, od velike pomoći mogu biti i biljni pripravci u obliku čajeva ili obloga koji će umnogome ublažiti ovaj problem.

Naučite iskoristiti prirodne lijekove koji će vam pomoći protiv spomenutih zdravstvenih tegoba

Ružmarin je tek jedna od biljaka koje vam mogu pomoći. U narodnoj medicini ružmarin se najčešće koristi u vidu napitaka i obloga. Vino od ove biljke je jako efikasno sredstvo za ubrzavanje protoka krvi, a priprema se na sljedeći način: Uzmite šaku listova ružmarina i prelijte ih sa litrom kvalitetnog domaćeg vina. Tu mješavinu pretočite u staklenu bocu ili staklenku i ostavite da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje.

Osmog dana procijedite i pijte po rakijsku čašicu dnevno prije doručka i ručka. Čaj od ružmarina može da se pije ili da se priprema kao oblog: Uzmite 5 grama listova ružmarina i kuhajte ih dvije minute u 1.5 dl vode, pa procijedite. Pijte napitak ujutro i uvečer po jednu šalicu. Ovim čajem može da se pokvasi lanena krpa, koja se obmota oko stopala i prekrije suhim toplim ručnikom. Drži se pola sata uvečer, pred spavanje.

Đumbir je pored svega dobar i za cirkulaciju. Gingeroli iz đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Korijen ove ljekovite biljke djelotvorno djeluje kao sredstvo za smanjenje kolesterola i triglicerida u krvi, a osim toga on ublažava i reumatske bolove, zagrijava organizam, otklanja grčeve u mišićima i stimulira funkciju jetre.

Čaj od đumbira se pravi tako što se dvije žličice svježeg ili jedna žličica suhog đumbira prelije šalicom ključale vode. To se promiješa i pusti da se malo prohladi. Pije se topao napitak, dva puta dnevno.

Hajdučka trava je dobra za dobru cirkulaciju. Hajdučka trava poboljšava cirkulaciju i ima antitrombocidno djelovanje. Svježi ekstrakt, odnosno sok hajdučke trave odlično djeluje protiv proširenih vena, venskog zastoja i pritiska u glavi praćenog bolovima.
U slučaju loše cirkulacije uzima se tinktura koja se pravi po starom narodnom receptu: U jednu litru domaće prepečenice stavi se 100 grama cvjetova i listova hajdučke trave. Ostavi se da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje. Procijedi se u čistu bocu i pije tri puta dnevno prije jela po jednu žličicu.

Bijeli luk, bez njega ništa ne prolazi. Osim što snižava razinu kolesterola u krvi i visok krvni tlak, bijeli luk prevenira nastanak krvnih ugrušaka te sprečava razvoj ateroskleroze. On širi krvne žile i zagrijava organizam. Kuhan s kiselim povrćem, kao što je paradajz, oslobađa ahoin koji djeluje protiv tromboze.

Tinktura od bijelog luka: Očistite i izgnječite u drvenom avanu 350 grama bijelog luka, pa ga stavite u tamni stakleni sud i prelijte sa 3 dl alkohola. Dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mjesto, ali ne u frižider. Nakon 10 dana propasirajte talog, a zatim tinkturu procijedite kroz četverostruku gazu. Naredna tri dana tinktura treba da miruje na istom mjestu i pod istim uvjetima. Piti tri puta dnevno od pet do 25 kapi.

ZAŠTO DECU TERATE DA JEDU MESO? Pismo mame veganke razbesnelo je sve koji su ga pročitali!

Foto: Profimedia





"Kako ljude nije sramota i stid da jedu životinje? Celi svoj život se borim za prava životinja. Ceo svoj život se borim protiv ljudi koji i dan danas ne shvataju da su životinje živa bića koja isto imaju pravo na život. Šta su vam one loše uradile?"


Pismo vegan-majke izazvalo je burne komentare na portalu net.hr. Ona, naime, poziva roditelje da razmisle da li se zdravo hrane i kako uče svoju decu da se hrane. Sigurni smo da će posle ovoga mnogi da se zamisle…

Evo šta je napisala:

“Kako ljude nije sramota i stid da jedu životinje? Celi svoj život se borim za prava životinja. Ceo svoj život se borim protiv ljudi koji i dan danas ne shvataju da su životinje živa bića koja isto imaju pravo na život. Šta su vam one loše uradile? Toliko sam tužna kad vidim na koje sve načine ih ubijaju. Koliko pate. Mislite da njih ne boli? Naravno da boli, oni su kao i mi. Imaju osećaje. Niko to ne vidi i samo se pravimo kao da taj deo ne postoji. Taj deo gde drugi pate da bi mi uživali.

Zašto deca nemaju pravo izbora da li će jesti bilje ili meso? Zašto ih odmah naučite na takvu hranu? Mnogi nemaju izbora nego ih samo nateraju da budu mesojedi. Silite ih. Možda bi vam deca bila sretnija da jedu biljke. Jeste li barem pokušali? Probajte da im date da jedu voće i povrće. Biće zdravija i srećnija. Ne samo to, nego neki koji jedu meso postaju i agresivniji. Želite li da vam deca budu agresivna? Sve više dece ima problema u razvoju i za to je najviše zaslužno to što se hrane mesom. Kakvi ste vi to roditelji i kako možete da živite sami sa sobom kad znate da sam u pravu. Da trujete vlastitu decu i oduzimate im zdravlje.

Nas stalno napadaju da smo loši i da smo poludeli od zelenjave. I sa sigurnošću mogu da kažem da ima više zlih osoba koji su mesojedi. Sigurna sam u to jer ne vide patnju drugih. Nego samo svoje zadovoljstvo. Kako mi vegetarjanci možemo da živimo samo od bilja. Samo to jedemo i srećniji smo nego mesojedi. Probajte samo nedelju dana da se hranite sa biljkama i videćete da vam je bolje. Nadam se da sam nekome otvorila oči i da će shvatiti što pokušavam da kažem. Da je vreme da probamo i drugačiji da živimo. Život gde će ljudi i životinje živeti složno. Verujte mi to je sve moguće“.





http://www.telegraf.rs/

Zamke modernog roditeljstva: Zbog čega je sreća naše dece danas teško ostvariva?

Slikovni rezultat za happy child






Zašto je roditeljstvo ispunjeno tolikim nespokojem i zbog čega je cilj savremenih roditelja iz srednje klase da stvore srećno dete izuzetno nedostižan, objašnjava spisateljica Dženifer Senior.

Roditeljstvo je veoma odgovoran posao. Mnogi bi rekli – najodgovorniji posao na svetu. Svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno i da ga vaspita na najbolji mogući način. Danas se uloga roditeljstva toliko promenila da je često ispunjena anksioznošću. U knjižarama postoje celi odeljci koji govore o tome kako biti dobar roditelj, što stvara još veći pritisak.

Uloge roditelja i dece su se promenile

Spisateljica Dženifer Senior u svom govoru na TEDovoj konferenciji objašnjava zašto je roditeljstvo danas toliko teško – roditelji su pod većim stresom nego su to ikada pre bili, a samo zadovoljstvo u braku često opada. Zašto je to tako? Dženifer kaže kako deca danas nisu problem, već su to roditelji. Uloga majki i očeva se promenila, ali i dece.

Prva stvar koja se promenila je ta da su deca nekada bila deo radne snage. U nekim delovima sveta još uvek jesu. Međutim, u zapadnom svetu uloga dece se promenila. Nekada su roditelji deci pružali odeću, hranu i krov nad glavom, dok su ona zauzvrat pomagala roditeljima i radila. Često smo imali priliku da u filmovima vidimo kako su deca nekada radila u polju ili prodavala novine na ulici.

Kada su deca prestala da rade, kaže Dženifer, postala su ekonomski bezvredna, ali emocionalno neprocenjiva. Svaki roditelj danas želi da pripremi dete za budućnost, a škola pritom više nije dovoljna – upisuju ih na razne vanškolske aktivnost poput fudbala, muzike, stranih jezika i sl. Pritom, kaže Dženifer, roditelji sami sebi zadaju više posla jer i oni moraju biti uključeni u sve to – odvoze ih na treninge, pregledaju domaće zadatke…

Moderno roditeljstvo je zaista teško jer svaki roditelj želi da pripremi svoje dete na ono što dolazi. I tu se javlja problem. Vremena se toliko brzo menjaju da nijedan roditelj ne može da zna kako će svet da izgleda kada njihovo dete odraste. Upravo zbog toga roditelji decu pripremaju za sve moguće scenarije, nadajući se da će se njihov trud isplatiti. Mnogi roditelji smatraju da ono što je bilo dovoljno dobro za njih, nije dovoljno dobro za njihovo dete i žele mu pružiti više, i bolje.

„Ako ne radimo sve što je moguće, imamo osećaj da zapravo ne radimo ništa“, objašnjava Dženifer.

Drugi razlog zašto je danas roditeljstvo ispunjeno s toliko anksioznosti je taj što se i uloga roditelja promenila – tačnije, uloga majki i očeva. Danas majke provode puno više vremena s decom, nego što su to radile u 60-im godinama, kada većina žena ni nije bila u radnom odnosu. Pre su bile postavljene neke norme za roditelje – muškarac zarađuje, dok se žena brine za decu i domaćinstvo. Danas, kada oba roditelja zarađuju, takve norme više ne postoje i upravo to često dovodi do svađa među parovima, objašnjava Dženifer.

Žene su pod većim opterećenjem nego što su bile ranije. Dok su pre imale za zadatak samo brigu oko domaćinstva i porodice, danas, uz sve to, moraju i da rade. Da, to je dovelo do veće sposobnosti žena za multitaskingom, ali su i pod većim stresom. Muškarci nisu sposobni za takav multitasking kod kuće, kaže Dženifer, pa ih najčešće možemo videti kako obavljaju jedan po jedan zadatak, ali ne njih nekoliko odjednom. Bez obzira na to, i uloga muškaraca u porodici se promenila. Danas muškarci provode puno više vremena s decom nego što su njihovi očevi ikada provodili s njima, a pomažu i u kući – na čemu im je svaka žena zahvalna.

Sreća deteta je nedostižan cilj

Bez obzira na uloge i promenjene norme roditeljstva, svaki roditelj će reći da mu je najvažniji cilj da mu dete bude srećno.

„Iako je sreća divan cilj za dete, on je nedostižan“, rekla je Dženifer i dodala da je sreća nešto što će doći kao rezultat drugih stvari, ali ne i dobar cilj.

„Najbolje što roditelj može da uradi je da naučiti dete da bude produktivno i moralno, a sreća će doći kao rezultat toga“, zaključuje Dženifer.





http://www.yumama.com/

Kako kuhati ljekovite juhe

Slikovni rezultat za ljekovite juhe




Najveći uzrok alergija, intolerancije hrane, upalnih crijevnih bolesti i autoimunih bolesti, zapravo je intestinalna propusnost (intestinal permeability) ili sindrom propusnih crijeva (leaky gut). Crijeva su filter kroz koji u krvotok smiju proći samo osnovne molekule nutrijenata i elektroliti i ništa drugo, a sindrom “propusnih crijeva” znači da se inače tijesno priljubljene stanice crijevnog zida razmiču, odnosno stvaraju se pukotine na crijevnom zidu kroz koje onda može proći i ono što ne bi smjelo: virusi, bakterije, gljivice i njihovi toksini, te nerazgrađeni ili djelomično razgrađeni proteini iz hrane.
Kad takvi nepotpuno razgrađeni dijelovi hrane uđu u krvotok, imunološki sistem ih prepoznaje kao strano tijelo i napada ih, pa tako dolazi do upalnih procesa, alergija, intolerancije hrane i autoimunoloških bolesti.

Uzročnici problema u crijevima: gluten i loše bakterije

Glavni uzročnici intestinalne propusnosti su gluten (neprobavljivi protein iz pšenice) i crijevna disbioza (loš sastav crijevnih bakterija, kad prevladavaju loši sojevi bakterija i gljivica). Kad nisu pod kontrolom korisnih ”prijateljskih” bakterija, oportunistički sojevi bakterija i gljivica dopiru do crijevnog zida, narušavaju njegovu cjelovitost i pridonose njegovoj propusnosti, pri čemu gluten nanosi još veću štetu.

Mnogi ljudi se muče da otkriju na koju su hranu alergični ili intolerantni, ali to je zapravo jako teško utvrditi kad je u pitanju propusnost crijeva. Zbog oštećene crijevne stijenke većina se hrane ne probavlja pravilno, što može izazvati trenutnu, ali i zakašnjelu reakciju, koja se manifestira tek nakon nekoliko dana. Kako se ove reakcije preklapaju, ne možemo nikad biti sigurni koja hrana je uzrokovala koju reakciju. Zapravo, kada bismo radili testove intolerancije dva puta dnevno tijekom dva tjedna, moglo bi se pokazati da reagiramo na sve što jedemo. Jedini pravi način za rješavanje problema sa alergijama i intolerancijom hrane je iscjeljenjenje crijevne stijenke i izgradnja zdrave crijevne flore. Tada će se većina hrane pravilno probavljati, a mnoge alergije će netragom nestati.
Nepravilna probava hrane, propusna crijeva i disbioza crijevne flore dovode i do drugih ozbiljnih bolesti. Nedovoljno iskorištavanje nutrijenata dovodi do ozbiljnog nedostatka vitamina, minerala i drugih vitalnih tvari o kojima ovisi naše zdravlje. Nepotpuno razgrađeni proteini glutena kroz propusna crijeva prodiru u krvotok gdje izazivaju kaskadu upalnih i imunoloških reakcija koje otvaraju put razvoju autoimunih bolesti.

O crijevno psihološkom sindromu

Pored svega, dr. Natasha Campbell-McBride je otkrila i uzročno-posljedičnu vezu između loše probave i osjetljive kemije mozga, što je nazvala GAPS – Crijevno psihološki sindrom. Neprobavljeni ugljikohidrati, slaba probava i brojčana nadmoć candide rezultiraju proizvodnjom toksina kao što su etanol i acetaldehid u crijevima, što može imati teške posljedice na kemiju i razvoj mozga, osobito kod djece, te može dovesti do poremećaja ponašanja, poteškoća s učenjem i koncentracijom, pa čak i autizma. Sve učestaliji kod djece, atopijski dermatitis, također je posljedica loše crijevne flore i propusnih crijeva. Roditelji takve djece znaju da tretiranje kremama ne pomaže, kao što uostalom ne pomaže nijedan lijek koji je dizajniran samo za prikrivanje simptoma. Srećom, prehranom možemo učiniti puno za ozdravljenje crijevne stijenke i ponovnu izgradnju zdrave crijevne flore. Uz dobro osmišljenu dijetu, kojom se izbacuju sve namirnice koje iritiraju (žitarice, mahunarke, mliječni proizvodi, šećer, procesirana hrana), uz domaći kefir koji pomaže izgradnju zdrave crijevne flore, postoji i jedna moćna namirnica koja pomaže zacjeljivanje crijevne stijenke. To je karika koja nedostaje u modernoj prehrani – juha od kostiju ili temeljac/bujon.

U neka ne tako davna vremena, dok su se životinje uzgajale lokalno, ništa se nije bacalo. Kosti i srž, koža i noge, tetive i ligamenti, odnosno dijelovi koji se ne mogu jesti izravno, koristili su se za kuhanje temeljca. U kuhinjama naših baka, kao i u tradicionalnih kuhinjama svih svjetskih kultura, juhe od kostiju imale su važnu ulogu u pripremi hrane i smatrane su lijekom za sve zbog svoje iscjeljujuće i hranidbene vrijednosti. Domaća pileća juha od davnina se davala bolesnima i slabima za brži oporavak, a temeljac se cijenio i kao vrhunski gurmanski dodatak jelima. Ova zaboravljena namirnica, koja je nekada bila neizostavna u kuhinji naših baka, čudesan je melem koji pomaže zacjeljivanju crijevne stijenke i predstavlja kariku koja nedostaje u modernoj prehrani.

Juhe od kostiju za obnavljanje crijevne stijenke

Puno je razloga da vratimo mesne, kokošje i riblje juhe od kostiju u našu prehranu. U današnje vrijeme, kad toliko puno ljudi ima probleme sa propusnim crijevima, treba znati da upravo juhe od kostiju osiguravaju potreban materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke i imaju zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima. Osim što ova hrana ima zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, također je ljekovita i za naše kosti i zglobove, te jača imunološki sustav organizma i ubrzava oporavak bolesnika.

Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite komponente kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa. Osim toga, juha od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju.

Kokošje juhe od kostiju sprečavaju infekcije i djeluju protuupalno pa su odlično sredstvo protiv prehlade i gripe. Aminokiselina cistein koja se oslobađa kuhanjem, smanjuje sluz u plućima i pomaže procesu ozdravljenja (tvar sličnog kemijskog sastava acetilcistein koristi se u lijekovima protiv kašlja). Aminokiselina arginin djeluje protuupalno kod svih vrsta upala u tijelu, važna je za imunološki sustav i zarastanje rana.

Ljekovite komponente želatina

Temeljac hlađenjem poprima želatinozni oblik. To je zbog sadržaja želatina koji se oslobađa kuhanjem kostiju, srži, hrskavica, tetiva i ligamenata. Želatin je vjerojatno najstarija funkcionalna hrana i stoljećima se znalo za njezinu ljekovitost, čak i u drevnoj Kini. Dr. Francis Pottenger, kao i drugi poznati svjetski istraživači, otkrili su mnoga ljekovita svojstva želatina:

Želatin je je hidrofilni koloid, što znači da privlači i zadržava tekućinu pa tako privlači i probavne sokove koji su neophodni za pravilnu probavu hrane.

Želatin sadrži velike količine aminokiselina prolin i glicin koje imaju zaštitni i iscjeljujući učinak na sluznicu probavnog trakta, što pomaže kod IBS-a, Crohnove boesti, ulceroznog kolitisa i refluksa.

Želatin pomaže u razgradnji proteina i omogućuje rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke, što je važno za iscjeljenje propusnih crijeva i autoimunih bolesti (koje uvijek idu zajedno s propusnim crijevima).

Juhe od kostiju sadrže mnoge ljekovite komponente koje su važne za naše zdravlje na puno načina. Bogate su kolagenom koji je važan sastojak za zdravu kožu, kosu i nokte. Glutamin djeluje zaštitno na sluznicu probavnog trakta, ubrzava metabolizam i izgradnju mišićnog tkiva. Aminokiselina glicin iz želatina potrebna je našoj jetri za pravilan proces detoksifikacije. Juhe od ribljih kostiju i glava sadrže jod i tvari koje potpomažu pravilnu funkciju štitnjače. No, kad pričamo o zdravoj probavi i crijevima, zapamtimo da juhe od kostiju sadrže građevinski materijal koji je potreban za rast i obnovu stanica crijevne stijenke, kao i da imaju protuupalno djelovanje na sluznicu probavnog trakta. Zbog toga juhe od kostiju predstavljaju neizostavnan dio u svakom protokolu ili dijeti za propusna crijeva ili druge probavne tegobe i crijevne bolesti.

Osim što je izuzetno zdrav, želatin daje hrani izvrstan okus i zato je temeljac u svim poznatim kuhinjama svijeta imao glavnu ulogu u pripremi ukusne hrane. No, u drugoj polovici 20. stoljeća želatin pada u zaborav, jer je industrija otkrila kako u laboratoriju proizvesti umjetne okuse i arome. Otkriven je mononatrij glutaminat (pojačivač okusa) koji, na vrlo jeftin način, hrani daje jači, više mesni okus. Tako su nastale kocke i koncentrati za juhu, juhe iz vrećice, mješavine začina, gotovi umaci i sva gotova i polugotova jela. Domaći temeljac – ljekovita juha od kostiju bogata hranjivim tvarima, izbačena je iz našeg jelovnika u zamjenu za jeftin i vrlo štetan supstitut – MNG. Dakle, osim što domaće juhe od kostiju trebamo vratiti u naše jelovnike zbog zdravstvenih razloga, one su također i vrlo ukusan i okrepljujući napitak, a upotreba temeljca u kuhanju pridonosi općenito većem gurmanskom užitku.

Teleći ili juneći temeljac

Za pripremu ovog temeljca izaberite dijelove s kostima: koljenicu, zglobove, rebra, dijelove od vrata i sl. Zamolite mesara da koljenicu nareže na manje dijelove, kako biste kasnije mogli lakše doći do koštane srži. Stavite kosti u lonac i pokrijte ih vodom. Dodajte malo octa, može i jabučnog, to će pomoći da se minerali izvuku iz kostiju. Neka sve tako odstoji jedan sat. Dijelove kostiju koji na sebi imaju meso, možete u međuvremenu zapeći u pećnici na laganoj temperaturi dok ne uhvate boju. Ovaj postupak temeljcu daje bolji okus, ali nije obavezan. Zapečene kosti i sok koji su ispustile stavite u lonac s kostima pa još dodajte povrće: mrkve, luk i celer. Zakuhajte. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, to je nečistoća pa je uklonite žlicom. Zatim smanjite vatru, dodajte svježi timijan (majčinu dušicu) i zdrobljeni papar u zrnu pa ostavite da temeljac kuha.

Za pravi, koncentrirani temeljac, trebali biste kosti kuhati 12 ili više sati na tihoj vatri. Prema Sally Fallon, autorici Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats (Prehrambene tradicije: Kuharica koja propituje politički korektne i službene prehrambene smjernice), čak i do 72 sata. Neposredno prije završetka kuhanja, temeljcu dodajte svježi peršin i sve prokuhajte još deset minuta, potom temeljac procijedite i ohladite. Ohlađeni temeljac izgleda kao želatina, a na vrhu će se izdvojiti stvrdnuta masnoća. Bacite je jer nakon toliko sati kuhanja neće imati dobar okus. Temeljac podijelite u male porcije i zamrznite, pa ga kasnije koristite kao dodatak jelima, za variva, umake, gulaše i juhe. Ovako kuhani temeljac vrlo je intenzivnog okusa pa ga treba razrijediti vodom ako ga želite jesti kao juhu. Obratite pažnju na to da temeljac nije posoljen pa uobičajeno solite jela u kojima ga koristite.

Drugi način kuhanja juhe od kostiju je kraći, prema dr. Campbell-McBride. U juhu se dodaje sol i kuha se tri sata, što je po mom mišljenju ipak prekratko. Ja je kuham najmanje šest sati. Ova juha se ne razrjeđuje vodom, već se jede ili pije takva kakva jest. Može se čuvati u hladnjaku do sedam dana, a osobe s probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebale bi je piti nekoliko puta tijekom dana. Čim procijedimo juhu, jako je važno da iz nje odvojimo sve masne i želatinozne dijelove oko kostiju i da izvučemo srž iz kostiju. To su najzdraviji dijelovi koje ne treba baciti već pojesti, jer su pravi lijek za zacjeljivanje crijevne stijenke. Samo gole kosti se bacaju. Podgrijavajte samo onu količinu juhe koju ćete upotrijebiti, ali nikad u mikrovalnoj pećnici jer ona uništava hranu. Umjesto tjestenine u juhu dodajte razmućeni žumanjak, a dodajte i žličicu maslaca ili kokosovog ulja, ako juha nije dovoljno masna.

Kokošji temeljac

Kokošja juha je naročito blaga za osobe s osjetljivim crijevima i probavnim tegobama. Upotrijebite cijelu kokoš ili dijelove kokoši s kostima: vrat, leđa, prsne kosti i krila. Po mogućnosti dodajte i pileće noge. Naravno, najbolje su domaće kokoši. Postupak je isti kao kod junećeg temeljca, koristi se isto povrće i začini, ali kokoš ne treba stavljati u pećnicu da se zapeče. Sve odmah stavite u hladnu vodu, s povrćem i malo octa. Čim juha zakuha, uklonite pjenu i kuhajte je na laganoj vatri 6 do 8 sati za koncentrirani temeljac, ili 3 sata za blažu juhu od  kostiju. Juhu procijedite i uklonite meso s kostiju. Možete ga koristiti za razne salate, složence s povrćem ili paštete.

Riblja juha

Za pripremu ribljeg temeljca ne koristite plavu ribu. Osjetljive višestruko nezasićene masnoće iz plave ribe mogu oksidirati tijekom dugotrajnog kuhanja, a osim toga plava riba daje gorak okus juhi. Birajte bijelu ribu, zajedno s kostima i glavama koje su bogate jodom i vitaminima topivima u masti. Povrće možete prvo malo popržiti na maslacu da omekša, pa ga dodati ribi, sve preliti vodom i zakuhati. A možete i sve sastojke staviti u hladnu vodu pa dodati maslinovo ulje i zakuhati. Ribljoj juhi obavezno dodajte i malo bijelog vina. Čim zakuha, uklonite pjenu pa dodajte peršin, timijan (majčinu dušicu), papar i sol. Kuhajte na tihoj vatri, što duže to bolje.
Ako imate probavne tegobe, IBS ili druge crijevne bolesti, povrće treba biti dobro raskuhano jer sirovo povrće može iritirati osjetljiva crijeva. Izbjegavajte jako vlaknasto povrće kao kupus, celer, stabljike cvjetače i brokule, i druge dijelove koji izgledaju previše vlaknasto. Povrće jedite sa dosta maslaca i nasjeckanog bijelog luka. Jedite juhe od kostiju sa kuhanim mesom i svom pripadajućom masnoćom, dodajte žumanjak kao dodatni izvor vitamina i dobrih masnoća.
Zdrava crijevna stijenka i normalna crijevna flora osiguravaju dobru probavu, a dobra probava je uvjet za cjelokupno dobro zdravlje. Ne zaboravimo da se u crijevima nalazi više od dvije trećine imunološke zaštite organizma. ”Sve bolesti počinju u crijevima” tvrdio je još i Hipokrat, ali trebalo je proći 2 500 godina da bi i nauka to napokon počela shvaćati.