loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, July 17, 2016

Zašto beba bljucka i štuca?


bljuckanje Zašto beba bljucka & štuca?


Bljuckanje je posledica nezrelosti bebinih organa za varenje. Naime, želudac na svom vrhu ima poklopac koji kod beba još ne “dihtuje” kako bi trebalo, pa će se problemčići javljati dok se ovaj proces ne završi. Mali alavko: U tom periodu razvoja, mališani nekontrolisano gutaju vazduh bez obzira na to koliku količinu mleka posisaju. Tako se dešava da beba koja je manje pojela, više bljucka od one koja je pojela više. Vaš mali alavko ne prestaje da sisa ni onda kada je sit, jer je njegov želudac nedovoljno “uigran” i nije u mogućnosti da pošalje signal koji znači “dosta, sit sam”.

Prirodni proces

Nezreli organizam će se protiv tog viška izboriti na jednostavan način – izbaciće ga! E sad, da li će ga izbaciti na blaži način, bljuckanjem, ili “radikalniji”, povraćanjem, zavisi od količine viška. Štucanje je, takođe, problem probavnog sistema i ono se javlja kao posledica nagomilanog vazduha u želucu kojeg bebin organizam pokušava da se oslobodi.

Nema mesta za brigu

Za odrasle osobe, štucanje je prava napast, dok bebama uopšte ne smeta. Jedna mama je imala utisak da njena beba veoma pati zbog štucanja koje je trajalo i po pola sata, a kada se zbog toga požalila iskusnom pedijatru on ju je smirio rekavši:”Ne brinite, njima to nije tako strašno kao nama. Nas stomak može da zaboli od predugog štucanja, a njih – gotovo nikada!”

Odgovaramo na vaša pitanja

P: Nedavno nas je jedna novopečena mama pitala zašto joj je pedijatar u savetovalištu rekao da bebu masira po stomačiću u smeru kazaljke na satu, a kada je masira po leđima, da to radi u obrnutom smeru obrnutom kretanja kazaljke na satu.

O: Bebin sistem za varenje je tako “podešen” da mu masiranje na ovaj način prija, jer se tako pospešuje varenje.

P: Ista mama nas je pitala kako da zna da li njena beba preterano bljucka i povraća, odnosno, kada je potrebno da potraži savet pedijatra, jer se njoj učinilo da njen mali gurman više hrane izbaci, nego što ostane u njegovom želucu.

O: Svaka beba je priča za sebe. Neke će bebe izbaciti 5 ml mleka posle jednog obroka, a već sledećeg izbaciće i do 30 ml. Od pedijatra ćete saznati koja je gornja granica u količini izbačene hrane i kada da se obratite lekaru. To se uglavnom odnosi na slučajeve kada beba povraća u mlazu i kada izbaci više od 40 ml mleka.

Kako znati koju količinu mleka je beba izbacila?

Možda će vam predstavljati problem da procenite koliko mleka je beba izbacila. Evo kako da to rešite: uzmite kašičicu vode, pa je prospite po peleni. Ako je na njoj ostao vodeni krug približno jednake veličine kao što je onaj koji nastaje nakon što beba bljucne, budite sigurni da je vaša izbacila samo 5 ml (toliko tečnosti staje u kašičicu). Isto učiniite i sa sedam kašičica tečnosti, pa ćete videti koliku fleku ostavlja ta količina izbačenog mleka. 

Što odabrati za prve kašice?



Dojenačko prvo jelo može biti kuhana riža koju usitnite zajedno s majčinim mlijekom ili formulom. Napravite gustu kašicu poput krem-juhe. Riža (dječja kašica od riže bez dodanoga šećera) prilično je neutralna živežna namirnica s malo okusa, pa je zato primjerena za prvi obrok.

Nakon ove prve kašice i nekolikodana možete pokušati s kuhanom i u kašicu zgnječenom mrkvom ili tikvicom kojima u početku dodajete majčino mlijeko i rižu, a kasnije ponudite kao samostalnu povrtnu kašicu. Naravno da treba uvoditi najprije jednu, a tek nakon tjedan dana drugu vrstu povrća. Za treće jelo dojenčetu možete ponuditi kuhan i u kašicu zgnječen krumpir komu u razmaku od nekoliko dana dodajete kuhanu mrkvu, zatim i tikvice, cvjetaču i korabicu.

DOJENAČKE PRVE NAMIRNICE (6+):

majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula
riža, krumpir, kukuruz, zob, pšenica (gluten)
mrkva, tikvice, cvjetača, korabica
jabuka, kruška, marelica
repičino/kukuruzno/sojino i maslinovo ulje

Savjetujemo da dojenčetu najprije uvedete povrće koje ima neutralniji okus od voća. Pri uvođenju voćnih ili voćno-žitnih kašica počnite s jabukom ili kruškom. Ne preporučuje se dojenčetu davati bananu kao prvu namirnicu, jer zgnječena u kašicu ima presladak okus, pa se može dogoditi da dijete kasnije ima teškoće s uvođenjem ostalih živežnih namirnica. Dojenče ih može odbijati jer pamti sladak okus banane, pa druga hrana ima premalo izražen okus.

Majčinom ili prilagođenom mlijeku dodajte osim riže i kukuruznu kašicu. Smatra se da rana (prije 4. mjeseca) i kasna dohrana (iza 7. mjeseca) sa žitaricama koje sadrže gluten povećava opasnost od celijakije u djece s genetskim nasljeđem. S uvođenjem manjih količina žitarica koje sadrže gluten (pšenica, zob, …) počinje se dok je dojenče još na majčinome mlijeku (npr. u 6. mjesecu). Majčino mlijeko smanjuje opasnost od razvoja celijakije.

Mliječno-žitne kašice pripremajte djeci do navršene godine dana s majčinim mlijekom ili s prilagođenom mliječnom formulom. Uvođenje većih količina kravljega mlijeka prije navršene prve godine nikako se ne preporučuje. Kravlje je mlijeko vrlo slabi izvor željeza, joda i nekih vitamina, a sadrži previše bjelančevina koje mogu opteretiti dojenčetove bubrege, ima neprimjeren sastav masnoća, previše mliječnoga šećera - laktoze (intolerancija laktoze) i može uzrokovati mikroskopski malena krvarenja u probavnome sustavu ako se uvodi u dobi prije navršenih 9 mjeseci.

U sedmome mjesecu počinje se u dojenačku prehranu dodavati više bjelančevina - u obliku mesa. Bijelo meso peradi i crveno meso zeca ili ždrijebeta i kasnije teletina najbolje su vrste mesa. Meso peradi i zečeva jest zbog kratkih mišićnih vlakana lako probavljivo. Preporučuje se da se konzumira dvaput ili triput tjedno jer u tome je razdoblju meso glavni izvor željeza u prehrani dojenčeta.

Dojenčetu jednom tjedno valja ponuditi i tvrdo kuhan žutanjak (po mogućnosti obogaćen s omega 3), ako u obitelji nisu prisutne alergijske bolesti. Ne preporučuje se uvesti bjelanjak u prehranu dojenčeta prije navršene prve godine života. Ako su u obitelji prisutne alergije, jaje (i žutanjak i bjelanjak) uvodi se nakon navršene prve godine života.

Ribe su važan izvor visokokvalitetnih bjelančevina (esencijalnih aminokiselina), željeza i joda. Morske su ribe odličan izbor i omega-3 masnih kiselina, koje su jako važne za dojenčad, prije svega za razvoj živčanoga sustava. Pregled brojnih najnovijih istraživanja (Complementary eating: A Commentary by the ESPGHAN Commettee on Nutrition; JPGN 46:99-110;2008) pokazao je da uvođenje morskih riba nakon navršenog 6. mjeseca starosti ne smanjuje učestalost alergija u dojene dojenčadi ako nema alergijama opterećene obiteljske anamneze.

Važno je da hranu bogatu bjelančevinama uvodite postupno u malim količinama (30 - 35 g/obroku) da ne opterećujete bubrege.

Provjereni recept za domaći višnjevac!











Glasses of cherry brandy with cocktail cherries

 Ovaj recept možete pripremiti u vlastitom domu, ne morate izlaziti van i nećete napraviti puno nereda. Višnjevac je omiljeni aperitiv prije ručka mnogih, a zaista ga je jednostavno napraviti.

U našem receptu će vam trebati samo par glavnih sastojaka i začina, ali vi se svakako možete poigrati i u rakiju ubaciti klinčiće, cimet ili možda đumbir. Najvažnije je da se višnjevac svidi vama i vašim ukućanima. 

Recepti su brojni, neki zahtjevaju ostavljanje višanja i šećera na suncu da se dobro prožmu, te vraćanje smjese na hlađenje. Mi smo izabrali dosta jednostavan za recept za vas, koji je savršen za početnike, a sljedeće godine kada vam višnja ''rodi'' se možete baciti na eksperimentiranje!



Za 1 litru višnjevca, će vam trebati:

-75 dkg višanja

-50 dkg šećera

-3,5 dcl rakije (lozovače)

-1 mahuna vanilije 

-korica 1 limuna

Priprema:

Višnje oprati i u veliku staklenku slagati red višanja, red šećera, na sredinu mahuna vanilije i naribana korica limuna.

Preliti rakijom,zatvoriti i staviti na hladno i tamno mjesto na 4 tjedna. Procijediti liker i uliti u boce.

Kasica od cvekla i jabuke




Cvekla (cikla) je namirnica koju možemo koristiti gotovo cijele godine. Bogata je hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, a dobro je poznato i njeno antianemijsko dejstvo. Na koji način da je pripremite svojoj bebi, a da bude ukusna i slasna, pročitajte u sljedećem receptu...



SASTOJCI:

jedna manja cvekla
jedna veća ili dvije manje jabuke

PRIPREMA:

1. Cveklu operite pod mlazom vode i kuhajte zajedno s korom otprilike sat vremena. Pred sam kraj viljuškom provjerite da li je dovoljno omekšala. Kada je cvekla kuhana sačekajte da se ohladi, te lagano odstranite koru.
2. Jabuku operite, ogulite i isjecite na komade. Izmiksajte je zajedno sa cveklom u blenderu ili štampnim mikserom. Neka omjer jabuke i cvekle bude približno jednak. Jabuku takođe možete kratko obariti, ukoliko praktikujete takav način pripreme.
Priprema ukusne kašice od jabuke i cvekle je gotova i možete je ponuditi bebi. 
U slast! :)