loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, November 7, 2016

Dijeta "8 sati": Jede se sve, od 9-17 h i mršavi 4,5 kg na tjedan

Slikovni rezultat za 8 hour diet






Jedete li tijekom dana u razmaku dužem od osam sati, vaš se metabolizam usporava i ne može potrošiti sve kalorije što uzrokuje nakupljanje kilograma

I do 4 kg manje nedeljno uz hranu koju volite!


Osmosatna dijeta je je plan za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura koji su izneli u knjizi "Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite". Pojavila se relativno skoro - pre svega par meseci, a članovi dijeta.net-a su čekali da se stiša uzbuđenje koje prati svaku novu dijetu koja se pojavi i na miru je testira (rezultati su na dnu stranice).

Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane?

Ali, ima jedna začkoljica - Možete jesti SAMO u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno 8 sati - izvan njega nema jela!

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedelju - dve dana). I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoeriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane.

Znači, postoje ciklusi od 8 sata kada se jede bukvalno sve (dobro, dobro, ne držite me za reč - mera uvek treba da postoji), a zatim ciklusa od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sata ljudsko telo treba biti usmereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.


Kada je "idealnih" 8 sati za konzumiranje hrane?

Već smo naučili da se u toku 24 sata samo u jednom intervalu od 8 sati konzumira hrana. E sada, pitanje je koji je osmočasovni period najbolji za nas? Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 sati, mada u praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planire dnevne kalorije!

Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi sa bar 3 dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osećaja povećati do svih 7 dana.


Što jedete u dužem vremenskom periodu, to metabolizam teže sagorijeva masti

Ovu su teoriju potvrdila i istraživanja u kojima su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije grupe. Prva grupa je tijekom dana jela tri obroka, a druga je isti broj kalorija smjela pojesti tijekom određenog vremena. S time da su imali i razdoblja posta. Upravo je druga grupa postigla bolje rezultate, a smršavjeli su više nego prva.

- Jedete li u kraćem razdoblju prisiljavate metabolizam da radi brže, no produžite li to vrijeme tako da jedete na primjer tijekom cijelog dana, vaš će se metabolizam ulijeniti - objasnio je dr. Satchidananda Panda s Biološkog instituta Salk u Kaliforniji.

I umjetno svjetlo utječe na višak kilograma

Sve više ljudi ima problema s pretilosti i dijabetesom, a razlog za to krije se u umjetnom svjetlu koje utječe na naš cirkadijalni ritam koji kontrolira funkcioniranje organizma, navode autori. S umjetnim svjetlom produžilo se i vrijeme za hranjenje koje naš probavni sustav jednostavno ne prepoznaje zbog čega se kilogrami samo skupljaju. Takvo ponašanje negativno utječe na proizvodnju hormona i enzima.



Jedite koliko želite

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ne dozvolite da ova dijeta bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija ali ne preterujte sa količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatke napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim) - mada to ne znači da se ne mogu konzumirati - naravno umereno.

A šta ako doručak kasni?

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da "uhvatite" vreme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete pre 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore spomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.


Jedite što god želite

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovde govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene semenčice i orašaste plodove kao i suvo voće nego slane štapiće, čips i sl.) Generalne preporuke važe i ovde - uvek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene.

Samo 8 minuta vežbanja

Autori dijete preporučuju 8 minuta vežbanja svakoga dana. Lično mislim da je u pitanju čist fazon da sve bude u znaku broja 8 ali, eto da i to spomenem.

Lični utisak o dijeti

Dijeta je testirana od strane više članova redakcije Dijeta.net-a i... prošla je uspešno test - svi članovi su oslabili u periodu od 5 dana prosečno 2 kg. Negativni komentari su se uglavnom odnosili na veliki vremenski razmak tj. post od 16 sati koji je mnogima baš teško pao, mada je naše ispitivanje trajalo samo 5 dana - pretpostavljam da bi se vremenom navikli.

Sve u svemu - interesantna dijeta koju vredi probati - i, naravno, ako to uradite - pošaljite nam vaše rezultate :).


Za sretniju trudnoću i roditeljstvo važno je razumijevanje i tolerancija

Slikovni rezultat za happy pregnancy




Parovi koji očekuju dijete a da prije toga uopće nisu živjeli zajedno, morat će prolaziti kroz međusobnu prilagodbu u najnezgodnije vrijeme. Jasno je da će oni parovi koji imaju čvrst i stabilan odnos, pun ljubavi, uspjeti prevladati sve razlike i eventualne nesuglasice. Naime, sama pomisao o zajedničkom djetetu može ih motivirati da budu jedno drugome maksimalna podrška.

Žena ne bi trebala odmah u početku previše očekivati od partnera i pokušavati mu “ugraditi” odnos prema trudnoći kakav ona osjeća. U ovom je razdoblju normalno i prirodno da je majka bliža djetetu nego otac. A sada donosimo nekoliko korisnih savjeta za muškarce i njihov odnos prema trudnici.

1. Sudjelujte!

Budite aktivan promatrač, pokažite partnerici da se veselite zajedničkom djetetu, da na njoj primjećujete promjene.

2. Učite!

Postat ćete otac i na tu se ulogu trebate pripremiti. Za početak pokažite svoju odgovornost tako što ćete se zanimati za ženinu trudnoću i svojom joj prisutnošću ili razgovorom olakšati porođaj. Vaša joj je pomoć potrebna i stoga ne izbjegavajte čitanje literature koju vam ona preporuči. Ne morate sve naučiti napamet, ali trebate biti informirani o svemu pomalo. Obvezno nađite vremena da odete sa ženom na tečaj za trudnice.

3. Budite u blizini!

Otpratite ženu bar na nekoliko pregleda, pitajte je za detalje, zanimajte se za dijete. Gledajte zajedno ultrazvučne snimke bebe. Budite joj na raspolaganju kad vas treba, tješite je kad je tužna. Pomozite joj pri izboru opreme za dijete. Nemojte samo kimati glavom jer joj time poručujete da ste nezainteresirani.

4. Prilagodite se!

Uzmite u obzir to da vaša žena više ne smije biti u blizini pušača, da ne smije piti alkohol, da treba paziti na prehranu. Pružite joj podršku, olakšajte joj život i prilagodite se njenom režimu prehrane. I vama će dobro doći malo zdravog života.

5. Volite je još više!

Ako vidite da vas čeznutljivo gleda ili je nervozna, tužna, uplašena, grlite je, ljubite i tješite kako god znate i umijete. Malo više pažnje i grljenja čine čuda. Recite joj kako je predivna, kako ste sretni što je imate. Pohvalite njezinu novu frizuru, haljinu ili joj jednostavno recite da ima najseksi trbuščić koji ste ikada vidjeli. Isto tako, imajte razumijevanja za sve njene potrebe i pokušajte joj udovoljiti kad god možete. Žena mora znati da je voljena. Kod žena se ništa ne podrazumijeva samo po sebi…

6. Primjećujte!

Nemojte čekati da vam žena baš uvijek sve “nacrta”. Ako niste sigurni da znate kako se osjeća u pojedinom trenutku, jednostavno je zamolite da vam to kaže i dajte joj do znanja da joj želite pomoći. Odgovori li da je sve u redu, a ne zvuči baš uvjerljivo, pokušajte je oraspoložiti i navesti da vam ipak kaže što je muči.

7. Ispričajte se!

Nećete uvijek moći udovoljiti svakom njenom hiru i biti joj na raspolaganju. Bude li potrebno, ispričajte joj se i iskažite joj pažnju pripremom fine večere ili masažom leđa. Katkad ćete i vi biti umorni, zlovoljni i možda ćete neprimjereno reagirati. Kad “dođete k sebi”, nemojte se praviti da se ništa nije dogodilo. Žena ne traži od vas savršenstvo, ali želi biti sigurna da znate kad ste je uvrijedili ili rastužili. Nemojte joj dodatno otežavati stanje s kojim se nije uvijek lako nositi.

Ugljikohidrati (Pravi krivac za povećanje tjelesne težine su kalorije)

ugljikohidrati





Ugljikohidrati su prehrambene tvari koje imaju veliku važnost u svakoj pravilnoj prehrani. Osnovna je uloga ugljikohidrata u našem organizmu energetska.

Ugljikohidrati služe kao izvor energije koja se pohranjuje u glikogenu (u mišićima i jetri) iz kojeg se lako oslobađa i daje organizmu dovoljno energije i kod jačih tjelesnih napora.

Energija nam je potrebna za izvođenje SVIH tjelesnih aktivnosti i održavanje važnih tjelesnih funkcija (rad srca, disanje i drugi kemijski procesi u stanicama i tkivima).
50% energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, 25% od masti i 25% od bjelančevina.
Podsjetimo da 1 g ugljikohidrata iz hrane oslobađa energiju od 4 kcal (17 kJ).

U stručnoj terminologiji pronaći ćete da su ugljikohidrati prema kemijskom sastavu građeni od ugljika i vode, a molekula šećera sastoji se od 6 atoma ugljika, 12 atoma vodika i 6 atoma kisika.

Koliko će se energije, i kojom brzinom, osloboditi u organizmu, ovisi o složenosti molekularne strukture pojedinih ugljikohidrata, pa se tako razlikuju jednostavni i složeni šećeri.

Jednostavni šećeri

Monosaharidi - lako su probavljivi

glukoza (grožđani šećer, krvni šećer, dekstroza) – najvažniji predstavnik jednostavnih šećera, u ljudskom organizmu otopljena je u krvi i služi kao izvor energije za sve organe i mišiće, nalazi se u voću, medu, nekim vrstama povrća;

fruktoza (voćni šećer) – nalazi se u voću, medu;

galaktoza (mliječni šećer) – najčešće se nalazi u sastavu laktoze (mliječnog šećera).

Disaharidi – izgrađeni su od dvaju monosahrida, zahtijevaju nešto složeniju razgradnju

saharoza (kuhinjski šećer) - sastojak šećerne repe i šećerne trske, uz škrob je najčešće zastupljen u prehrani;

aktoza (mliječni šećer) – sastojak mlijeka, stvara se u mliječnoj žlijezdi, najznačajniji je ugljikohidrat u prehrani dojenčadi;

maltoza (šećer u sladu) – nalazi se u svježim i fermentiranim namirnicama.

Složeni šećeri

Polisaharidi – izgrađeni su od monosaharida povezanih u složene molekularne strukture, teže su probavljivi (lakše se probavljaju nakon termičke obrade), a neki su i neprobavljivi. Razlikuju se po podrijetlu.

Biljni polisaharidi:

škrob - najvažniji ugljikohidrat, u organizmu se hidrolizira (razgrađuje) na jednostavne šećere - monosaharide. Najčešće je zastupljen u prehrani (preko 50%), nalazimo ga u: zrnima, stabljikama, korijenu biljaka, nezrelim bananama i jabukama, a najviše u žitaricama i njihovim proizvodima, mahunarkama i krumpiru;

celuloza i hemiceluloza - nalaze se u staničnim stijenkama biljaka;

pektin - nalazi se u voću i stabljikama, važan je za stvaranje gela (želiranje).
Životinjski polisaharid:

glikogen – životinjski šećer, nalazi se u jetri i mišićima životinja, nije važan za prehranu (nije dostupan u tom obliku, nego se u namirnicama životinjskoga podrijetla nalazi u obliku mliječne kiseline), ali ima važnu ulogu u metabolizmu ljudi jer je u njemu pohranjena energija.

Izvori ugljikohidrata

Izvori ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani su: kruh, tjestenina, riža, žitne pahuljice, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice, a najčešći su škrob i šećeri - saharoza i laktoza…

* Škrob i šećeri razgrađuju se u organizmu do jednostavnih šećera uz pomoć enzima, resorbiraju se u tankom crijevu i prelaze u krvotok i jetru gdje se konvertiraju u glukozu.

* Razinu šećera (glukoze) u krvi regulira hormon inzulin, koji luči gušterača a koji snižava razinu šećera u krvi, i glukagon, koji djeluje na oslobađanje šećera iz jetre, tj. iz glikogena, kada koncentracija u krvi padne ispod dopuštene razine.

* U krvi treba biti konstantna koncentracija šećera - glukoze, bez prevelikih oscilacija hormona inzulina. Ako je nivo glukoze niži od normale, dolazi do hipoglikemije, koja se očituje umorom, glađu, drhtavicom, a ako je nivo viši od normale, dolazi do hiperglikemije, koja izaziva umor i pospanost. Oba su stanja opasna i ako potraju duže vrijeme, dovode do kome.

* Jedan dio glukoze energijom opskrbljuje mozak, živčani sustav i mišiće, a drugi dio se pretvara u glikogen (rezerva energije) koji se nalazi u jetri i mišićima. Nakon što su rezerve popunjene, preostali se dio pretvara u mast i kao energetska rezerva pohranjuje u masno tkivo.

* Ugljikohidrati štede bjelančevine i masti, pa dokle god ih unosimo dovoljno (minimalno 50 – 100 g dnevno) bjelančevine i masti će biti pošteđene razgradnje i upotrebe u energetske svrhe. To znači da - želite li smanjiti masu masnog tkiva, tj. smršavjeti - prvo morate potrošiti postojeće zalihe energije koje imate u organizmu – pojačanom tjelesnom aktivnošću (i, naravno, ne unijeti nove hranom, odnosno smanjiti kalorijski unos), pa će se onda energetske potrebe namiriti razgradnjom masnih naslaga.

Kako pojedini ugljikohidrati djeluju na koncentraciju šećera u krvi?

Koliko je neki ugljikohidrat, nakon probave "povisio" razinu glukoze u krvi u određenom vremenskom razdoblju, pokazuje nam glikemički indeks.

* Glukoza se uzima kao mjera, i u tablicama ima glikemijski indeks 100, brzo sagorijeva u mišićima (direktno oksidira uz stvaranje ugljičnog dioksida i energije), pa je efekt iskoristivosti tako dobivene energije kratkotrajan. Zato i napitci koji sadrže više od 10% glukoze izazivaju žeđ.

* Ista vrsta ugljikohidrata može imati različit glikemijski indeks u različitim namirnicama, npr. škrob u krumpiru i riži.

* Jednostavni ugljikohidrati (glukoza, fruktoza) i namirnice kao: med, bijeli šećer, bijeli kruh, spadaju u ugljikohidrate s visokim glikemičkim indeksom – većim od 50. Zajedničko im je da brzo ulaze u krvotok, naglo podižu razinu šećera u krvi, izazivaju povećano lučenje hormona inzulina i brzo oslobađaju energiju zbog svojeg jednostavnog molekularnog sastava. Nakon konzumiranja hrane koja obiluje jednostavnim šećerima, brzo pada razina glukoze u krvi, što pojačava potrebu za slatkišima, slatkim napicima, šećerom ili medom, pa se začarani krug ponavlja - više slatkiša traži još novih slatkiša

* Za razliku od njih, namirnice kao: riža, tjestenina, banane, jabuka, crni kruh, slanutak, suhe marelice, tikvice, grah, suhe smokve, energetska pića i energetske pločice, imaju niski glikemički indeks – niži od 50. Složeni ugljikohidrati, koji se zbog složenije molekularne strukture duže razgrađuju i pretvaraju se u organizmu u jednostavne šećere, polako ulaze u krvotok, sporije povisuju koncentraciju šećera u krvi, postupno povećavaju lučenje inzulina i osiguravaju energiju tijekom dužeg razdoblja.

* Da bi se osigurala dugotrajnija energija, treba konzumirati više složenih ugljikohidrata, a jednostavne šećere, npr. iz voća, uzimati samo neposredno prije većih fizičkih napora, npr. kod sportaša kao brzi dodatni izvor energije.

Namirnice biljnog podrijetla sadrže vlakna: celulozu i hemicelulozu, (netopive u vodi) i pektine, gume i smole (topive u vodi). Vlakna se u organizmu ne mogu razgraditi i iskoristiti kao izvor energije, ali imaju važnu ulogu u prehrani čovjeka. Zajednički se nazivaju: prehrambenim vlaknima, dijetalnim vlaknima, sirovim vlaknima ili biljnim vlaknima. Namirnice bogate vlaknima su: integralne žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, voće i sjemenje.

Prednosti prehrane s namirnicama koje sadrže dijetalna vlakna

* Nezamjenjive su u prehrani suvremenog čovjeka jer pozitivno djeluju na probavu: upijaju vodu, bubre u crijevima i time povećavaju volumen stolice, pojačavaju peristaltiku crijeva, ubrzavaju njihovo pražnjenje i tako sprječavaju opstipaciju. Preporučljivo je konzumirati barem 25 - 35 grama prehrambenih vlakana dnevno (u prehrani odraslih osoba).

* Dvostruko smanjuju vrijeme prolaska hrane kroz crijeva, čime ubrzavaju odstranjivanje potencijalno štetnih sastojka (npr. od mnogih lijekova).

* Sadrže zanemarivu količinu masnoće pa se preporučuju i u dijetalnoj prehrane, kod restrikcijskih dijeta.

* Male količine topivih vlakana prije fizičkih aktivnosti mogu spriječiti nagli pad šećera u krvi.

* Imaju zdravstvene prednosti: Prehrana s integralnim žitaricama (prehrambena vlakna netopiva u vodi) pomaže u prevenciji bolesti probavnog trakta kao što su hemoroidi, opstipacija, rak debelog crijeva. A prehrana sa svježim voćem, mahunarkama i zobi (prehrambena vlakna topiva u vodi) pomaže pri normaliziranju lučenja inzulina, smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Preporuke:

* Udio jednostavnih i rafiniranih šećera u prehrani treba što više smanjiti na račun složenih ugljikohidrata niskog glikemičnog indeksa.
* Dnevne potrebe za ugljikohidratima (za odraslu osobu koja nije na nekom dijetalnom režimu mršavljenja) iznose približno oko 200 - 300 grama, ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj težini i visini te razini tjelesne aktivnosti.
* U svakodnevnu prehranu treba uključiti što više namirnica kao što su: tjestenina od integralnog brašna, riža punog zrna, žitne pahuljice, kruh pripravljen od integralnih cjelovitih žitarica, grah i mahunarke, sjemenke, kvalitetan krumpir te salate od svježeg povrća (sirovog), svježe voće i povrće.
* Rafinirani šećer važno je konzumirati umjereno, a prema potrebi i umjetna sladila. Bijeli rafinirani šećer može uzrokovati karijes, debljinu i bolesti želuca, može podignuti razinu šećera i kolesterola u krvi kada se pretjerano konzumira pa treba smanjiti količinu dodatnog šećera u kavi, čaju i sl., izbjegavati slatkiše, za desert uzimati svježe voće i slastice pripremljene s integralnim brašnom.
* Preporučljivo je konzumirati barem 25 - 35 grama prehrambenih vlakana dnevno (u prehrani odraslih osoba).

Cjelovite žitarice te voće i povrće trebaju predstavljati osnovni izvor ugljikohidrata u prehrani, ne samo zato što imaju niži glikemijski indeks, nego i zato što sadrže mnoge vitalne tvari (vitamine, minerale, bioflavonoide i polifenole) koji imaju važnu ulogu u našem zdravlju.

Natural Remedies for High Blood Pressure

Slikovni rezultat za Natural Remedies for High Blood Pressure




Elevated blood pressure is when the pressure on the arteries and blood vessels becomes too high and the arterial wall becomes distorted causing extra stress on the heart.  Long term-high blood pressure increases the risk of stroke, heart attack and diabetes.

Causes of high blood pressure include a high salt diet, emotional stress, alcohol, caffeine, smoking, obesity, inactivity, birth control pills, and heavy-metal poisoning.

Blood pressure ranges include:

·    Normal: Less than 120/80

·    Prehypertension: 120-139/80-89

·    Stage 1 high blood pressure: 140-159/90-99

·    Stage 2 high blood pressure: 160 and above/100 and above

Frequently, there are no symptoms as blood pressure increases but warning signs for very high blood pressure can include chest pains, confusion, headaches, ear noise or buzzing, irregular heartbeat, nosebleeds, tiredness, or vision changes.

Top Foods For Blood Pressure Diet

High fiber foods – Unprocessed foods high in fiber such as vegetables, fruits, and seeds should be the basis of any healthy diet.
Low sodium foods – Excess salt consumption raises blood pressure.  Limit your consumption to no more than 1500-2000 mg daily.
High potassium foods – Potassium counteracts the effect of sodium and helps lower blood pressure, include foods like melons, avocados, and bananas.
Omega-3 rich foods – Consume omega-3 rich foods like grass-fed beef, wild caught salmon, chia and flax seeds to reduce inflammation.
Dark chocolate – Look for a dark chocolate that contains at least 200 mg of cocoa phenols which can reduce blood pressure.

Blood Pressure Foods to Avoid

High sodium foods -Sodium raises blood pressure, avoid high sodium processed foods, pickles, olives, or canned foods.
Trans fats and Omega-6 fats – These fats increase inflammation and blood pressure and are found in packaged foods and conventional meats.
Sugar – High sugar consumption is connected to high blood pressure.
Caffeine – Too much caffeine can cause an increase in blood pressure.
Alcohol – Narrows arteries and can increase blood pressure.

Top 5 Blood Pressure Natural Remedies

#1 Fish oil (1,000-2,000mg daily)
Fish oil reduces blood pressure and inflammation when taken long-term.

#2 Magnesium (500 mg before bed)
Magnesium helps with relaxation of smooth muscle and reduces blood pressure.

#3 CoQ10 (100-300 mg daily)
Becomes depleted as we age, which may be related to why blood pressure also increases as we age.

#4 Potassium
It is best not to take a potassium supplement in high doses unless otherwise directed by a doctor.

#5 Garlic (600mg aged extract)
Can help lower blood pressure and relax smooth muscles.

Lifestyle Tip

Reducing stress can lower blood pressure.  Some tips include getting better sleep, scheduling in more free-time and fun, surrounding yourself with encouraging friends and also exercising on a daily basis.

Essential Oils For Blood Pressure

Essential oils lower blood pressure by dilating arteries, acting as antioxidants to reduce oxidative stress and by decreasing emotional stress.  The most effective essential oils for blood pressure are lavender,  ylang ylang, clary sage and frankincense.

Try these natural remedies for high blood pressure to improve your heart and overall health.

How to Stop Gaining Weight

Slikovni rezultat za How to Stop Gaining Weight




Your favorite pair of pants once zipped easily, but lately you can barely get them over your hips. Sound familiar? Most adults experience the dreaded "weight creep," where the numbers on the scale gradually increase -- and before you know it, you're 10 pounds heavier. But it’s not inevitable. Simply by making a few gradual lifestyle changes, experts say, you can stop gaining weight and even drop some pounds.

There are several reasons most adults gradually gain weight.

First, as you get older, your body changes. Your body slows down with each passing decade. And that’s not all.

"The effect of aging also slowly changes your body composition, decreasing the amount of calorie-burning muscle and replacing it with fat," says Elizabeth Ward, MS, RD.

Further, most adults become much less active as they get older but continue to eat as much as they did in their 20s. The combination of aging, less exercise, and a healthy appetite are the reasons so many of us eventually experience "weight creep."

Add Muscle to Stop Gaining Weight

One of the best ways to stop gaining weight is to power up your metabolism by increasing muscle mass. Experts recommend strength training a few times week to both retain and build muscle.

"Muscle is metabolically active, and to minimize naturally occurring muscle loss, you need to be physically active every day, including resistance training two to three times a week," says exercise physiologist Felicia Stoler, RD,host of TLC's Honey We’re Killing the Kids. "By being active, you can enjoy more calories without gaining weight -- if you choose your calories wisely."

And change up your fitness routine every six to eight weeks to keep your body from getting too accustomed to your workout.

"It has to be challenging; otherwise, it won’t work," says Ward.

Stop Gaining Weight by Eliminating Bad Habits

Some of the common mistakes people make that lead to weight gain include:

* Not making time for physical activity
* Mindless eating in front of the TV after dinner
* Drinking too much alcohol or sweetened drinks like specialty coffees
* Skipping breakfast
* Eating irregular meals
* Finishing kids' meals
* Reaching for second helpings
* Eating too many simple carbs (like sugar and white bread) and not enough protein

The older you get, the more diligent you have to be, says Ward, author of The Pocket Idiot's Guide to the New Food Pyramids.

Figure out where your own problem areas are, and find solutions to control calories and fit in more fitness. If you're a sweet eater, no problem -- just work a small portion of sweets into your diet. Ward recommends stocking the freezer with 100-calorie frozen treats to keep calories and portions in check.

Eating healthy does not mean following a super-restrictive diet. But you do have to watch what you put into your mouth.

For example, a diet high in simple carbs creates a vicious cycle. The more you eat, the more you want -- because these foods aren't as satisfying as foods with protein and fiber. That handful of chips with your sandwich here and half a cookie there adds up. And adults have very little room for those extra calories.

"Flip around the idea that you need to cut calories to maintain weight and instead, think about what you need to eat to lose weight," suggests Ward. Choose whole-grain carbs, fruits and vegetables, and always include lean or low-fat protein with meals and snacks. You'll feel fuller and be less likely to pick between meals.

Experts recommend eating regular meals, paring down portions of high-fat and high-calorie foods, and never skipping breakfast.

"Gone are the days when you can skip breakfast and eat a 16-ounce steak and maintain your weight," says Stoler.

Stop Gaining Weight by Making Small Changes

Yet you don't have to go to great lengths to stop gaining weight. You can avoid adding extra pounds by making some simple changes to your lifestyle.

To avoid weight gain, experts recommend adding 2,000 steps a day to your routine, doing strength training two to three times a week, and shaving 100 calories from your diet each day.

Here are some simple ways to shave 100 calories a day:

* Eat two fewer cookies.
* Quench your thirst with sparkling water or a diet soft drink instead of sweetened beverages.
* Leave a few bites of food on your plate.
* Hold the mayonnaise or cheese on your sandwich. Replace it with mustard, lettuce and tomato.
* Switch from whole to fat-free milk.
* Use half your usual amount of salad dressing, and choose vinaigrette instead of creamy dressing.
* Use nonstick cooking spray instead of butter, margarine, or oil for pan-frying.
* Substitute low-fat or fat-free yogurt for sour cream in recipes.
* Control snack portions by putting your snacks in a baggie or on a plate instead of eating out of the  bag,
* Drink 100% fruit juice instead of juice with added sugar.
* Choose light beer or wine instead of frozen or fruit-based cocktails.
* Order a cup of broth-based soup instead of a bowl.
* Pass on supersized menu options.
* Hold the croutons on your salad.
* Have a healthy appetizer and salad instead of an entrée when eating out.
* Top your pasta with vegetable sauce instead of cream sauce (and be sure to control portions.)
* Hold the butter on steamed vegetables. Flavor them with a squeeze of fresh lemon.
* Limit meat portions to 3-4 ounces (about the size of a deck of cards).

If you want to lose weight, begin by shaving 500 calories a day via diet and exercise. That should help you lose about a pound a week. Keep in mind that one pound of fat – not muscle or water weight -- is equal to 3,500 calories.

Začinsko bilje - stil koji funkcionira u svakoj kuhinji

Slikovni rezultat za Začinsko bilje



Nezamislivo je napraviti domaću juhu bez peršina ili pak ukusnu tjesteninu bez bosiljka.

Danas gotovo nema kućanstva koje na svojim kuhinjskim policama nema barem nekoliko sušenih začina –peršin, bosiljak, vlasac ili neki drugi začin.  Međutim, puno bolja alternativa je korištenje svježih začinskih biljaka.
Osim što svojim izgledom ukrašavaju naš dom, svježinom i raznovrsnošću okusa razbijaju monotoniju u svakodnevnoj pripremi hrane, oplemenjuju jela i aromama hrane naša čula specifičnim mirisima. Svježi začini daju jelima puni i intenzivniji okus, a bojom i izgledom „podići“ će i najobičnije jelo. Začinsko bilje može imati i utjecaja na naše psihofizičko stanje – neka od njih mogu nam potaknuti cirkulaciju i  ugrijati nas,  a ugodni mirisi podići će nam  raspoloženje ili nas pak umiriti. Prilikom njihovog korištenja rukovodite se osobnim ukusima i potrebama. Nema pravila: netko voli slatko ili gorko, netko ljuto ili kiselo, netko jači okus, a netko pak blagi. Samo se praksom začini pravilno doziraju i kombiniraju.



Začinsko bilje koristimo samo potpuno zdravo i čisto – najsigurnije ga je uzgajati u vlastitom vrtu, a ukoliko živite u stanu, poželjno je da ga smjestite što bliže radnoj površini gdje obično kuhate - neka male lončanice s različitim začinskim biljkama ukrašavaju kuhinjski prozor, zid ili radnu ploču. Jednostavno ga je uzgajati – potrebno mu je dovoljno svjetlosti i rutinska njega – redovito i ne preobilno zalijevanje, plijevljenje i prihrane gnojivima. Kod prihrane budite posebno oprezni – umjesto umjetnih, kemijskih gnojiva, upotrijebite prirodna, kao što su otopina češnjaka, sitno nasjeckana kora banane, ljuska jajeta ili  ostaci kave. Kao i većina biljaka, i začinsko se sadi obično u proljeće. U većini trgovačkih centara moguće je kupiti posađene biljke ili pak sjemenke. Posaditi ih možete u lončanice, najbolje od terakote. No u uzgoj začinskog bilja može se krenuti već u zimi. U lončanicu prvo stavite sitne kamenčiće, zatim zemlju,  sjemenke i opet tanki sloj zemlje, dobro zalijte vodom. Lončanicu postavite na radijator kako bi toplina potaknula klijanje sjemenja.

Vrste začinskog bilja


U većini kuharica spominje se 60-ak vrsta začinskog bilja različitih, karakterističnih aroma,  okusa, izgleda, veličina. Lovor, peršin, vlasac, bosiljak, timijan, origano, paprika, češnjak, đumbir, vanilija,  papar, ružmarin, majčina dušica, kadulja, komorač, cimet, kim, celer, gorušica – samo su neki od najčešće korištenih začina. Većinu njih obično nazivamo mirisnim travama jer odlično uspijevaju na blagoj, mediteranskoj klimi, zbog čega sadržavaju veći postotak mirisnih eteričnih ulja. Uglavnom, nisu otporne na niske temperature u kontinentalnim krajevima i teško će opstati u vrtovima izložene zimskim uvjetima, ali zato vrlo dobro uspijevaju u našim domovima.

Načini korištenja

U kuhanju se koriste različiti dijelovi biljaka. To mogu biti sjemenke, lišće, korijen, plodovi, cvjetni pupoljci ili kora. Dobro je znati da svježe začinsko bilje možemo koristiti i sušeno i zaleđeno. Sušiti ga možemo na zraku (grančice, listiće ili plodove staviti na suho, toplo i prozračno mjesto) ili pak u pećnici (na najnižoj temperaturi 5-10 sati). Ako ga smrzavamo, oprano i osušeno svježe bilje dovoljno je staviti u plastičnu vrećicu i smrznuti. Želite li pak, svoju vlastitu zamrznutu mješavinu začina, usitnjeno bilje umiješajte u vodu i izlijte u posudicu za led – tako ćete uvijek nadohvat ruke prilikom kuhanja imati začinske ledene kocke.



Najčešća mješavina začina je kombinacija kadulje, bosiljka, ružmarina, mažurana i majčine dušice – pomiješajte ove sastojke u omjerima koji vam najbolje odgovaraju. Za ribu i jela od peradi kao i za ukusne omlete možete načiniti mješavinu estragona, peršina i vlasca.

5 najčešćih začina

Peršin

Njegovi zeleni svježi listovi blago ljutkastog okusa bogati su eteričnim uljima i vitaminom C. Peršin je najčešće korišteni začin u kuhinji, bilo da koristimo njegove listove ili pak korijen. Savršeno će se uklopiti u gotovo svako slano jelo - juhu, varivo, umak, jela od povrća, ribe ili mesa. Najbolje ga je koristiti svježeg, jer zamrzavanjem gubi svoja dragocjena svojstva. Osim što je ukusan, ima i mnoga ljekovita svojstva – odličan je diuretik, čaj od peršina pomaže pri regulaciji visokog krvnog tlaka, a poznato je da su ga Indijanci koristili za „jačanje“ krvi. Dobro ga je upotrijebiti i prilikom uboda komarca – svježim listićima istrljajte mjesto uboda i time smanjite iritaciju kože.

Bosiljak

Vjerojatno niste znali da naziv bosiljak potječe od grčke riječi „basileus“, što znači kralj. Zasluženo, bosiljak zauzima mjesto kralja među začinskim biljem – i najjednostavnije jelo u koje dodamo malo svježih listića bosiljka poprimit će kraljevski okus. Najčešće se koristi u talijanskoj kuhinji – kombinacija rajčice i bosiljka smatra se jednim od njenih značajnijih simbola. Lako ga je uzgajati u domu, gdje ga možete smjestiti i na najsunčaniju poziciju – obožava sunce, pod uvjetom da ga redovito zalijevate. Postoji nekoliko vrsta – zeleni, grimizni, limunski bosiljak, odnosno paprene i slatkaste arome. Koristi se najviše u mediteranskoj kuhinji, ali odlično će oplemeniti i neka azijska jela. Dobar je za tjesteninu, ribu, juhe te jela od jaja i gljiva.

Vlasac

Višegodišnja je biljka koja se sastoji od lukovice i gustih, cjevastih listova plavozelene boje. Listovi su vrlo ukusni – svojim svojstvima i aromom podsjećaju na luk, ali im je okus vrlo blag. Od svibnja do srpnja vlasac daje ljubičastocrvenkaste loptaste cvjetove. Kao začin upotrebljavaju se samo listovi – svježe i sitno nasjeckane koristimo za začinjavanje namaza, salata, jaja, juha od povrća i gljiva, kao i mnogih drugih slanih jela. Efektan je za dekoraciju jela, a s obzirom da ne podnosi termičku obradu, dodajemo ga na kraju kuhanja. Karakterističan je za francusku i švedsku kuhinju. Bogat je vitaminima A i C, kao i željezom, a ima blagotvorne učinke na poboljšanje cirkulacije i za rješavanje problema nadutosti.

Ružmarin

Grmolika mediteranska biljka sa zelenim, mirisnim, igličastim listićima. Raste na sunčanim kamenim područjima, a u kontinentalnom području uzgaja se kao ukrasna i začinska biljka – svojim mirisom ispunit će prostor. Listići gorkastog okusa se upotrebljavaju kao začin mediteranskim jelima od ribe i mesa, najčešće na žaru, nezaobilazan su sastojak raznih marinada, a mogu se koristiti i za jela od povrća, mesne i riblje juhe. Do današnjih dana u nekim krajevima održao se običaj ukrašavanja mladenaca mirisnom grančicom ružmarina. Bogat je jakim, mirisnim eteričnim uljem – koristi se protiv stresa i glavobolje, potiče koncentraciju, a kupka osvježava iscrpljeni organizam i ublažava simptome prehlade.

Kopar

Jednogodišnja biljka, naraste 40-60 cm, daje bijelo-žute cvjetove i malene sjemenke. Pomalo zaboravljeni, starinski začin, ponovno nalazi svoje mjesto u našim kuhinjama. Koriste se mirisno svježe ili sušeno lišće i stabljika, kao i sjemenke. Najčešće služi kao dodatak krastavcima – svježima ili ukiseljenima, ali kopar će svojim pikantnim, intenzivnim i ugodnim okusom i mirisom oplemeniti i jela od riže, umake, ribu (naročito lososa), a možemo ga koristiti i kao dodatak hladnim salatama i juhama. Čaj od kopra u koji dodamo malo meda ublažit će nervozu i riješiti nas nesanice. Primjenjuje se i kod bolova u želucu.
Probajte još i...

Menta

Poznata je još pod nazivom metvica ili nana. Višegodišnja je biljka, koju karakteriziraju sitni, intenzivno zeleni listići i prodorni, aromatični okus mentola. Svježa metvica najčešće se koristi kao začin slatkim jelima, pićima, voćnim salatama, koktelima, kao i jelima od mesa, ribe i povrća. Upotrebljavaju se mladi svijetlozeleni listovi, dok donje, starije listove treba izbjegavati zbog gorkog okusa. Zbog okusa mentola omiljena je ljeti jer osvježava i rashlađuje. Upotrijebite je kao dodatak jogurtu. Britanci koriste mentu u pripremi jela od janjetine, uz koja odlično pristaje umak od mente. Lončanice s mentom postavite na balkon ili
terasu, gdje će vas tijekom toplih ljetnih večeri svojim mirisom obraniti od komaraca, muha i drugih dosadnih insekata. Od sušenih ili svježih listića mente priprema se osvježavajući čaj.

Origano

U mediteranskim krajevima naći ćemo ga na toplim kamenjarskim padinama. Višegodišnja je biljka, a koristimo njegove sitne listiće, svježe ili suhe. Ima nešto jaču aromu od mažurana, gorkastog je okusa, ali toplog, slatkastog mirisa. Jelo koje najčešće povezujemo s origanom je pizza. Osnovni je začin u grčkoj, talijanskoj i meksičkoj kuhinji, a najbolje se uklapa u umake s rajčicom, pirjanim mesom, tikvicama, graškom. Dobar je antioksidans, a zbog visokog sadržaja fenolne kiseline i flavonoida, kao i antibakterijskih svojstava, u nekim zemljama koriste ga kao „čuvara“ hrane.

Limunska trava

Višegodišnja biljka, specifična za topla područja Indonezije i Oceanije. Koristi se u azijskoj kuhinji – tajlandskoj, malezijskoj, filipinskoj, ali i karipskoj. Citrusnog je okusa, a možemo je koristiti suhu, mljevenu, ili pak svježu. Koriste se mekani unutarnji dijelovi biljke. Upotrebljava se za pripremanje čajeva, juha, curryja, jela od piletine, ribe ili morskih plodova. Odlična je kao dodatak pečenjima (naročito pečenju od kunića), kao i marinadama za jela na žaru. Osim u medicini, zbog svojih antiseptičkih svojstava koristi se i kao dodatak kozmetičkim pripravcima.

Lavanda

Ova mediteranska biljka godinama se koristila kao lijek, ali i kao začin. Njena eterična ulja najčešće su bila upotrebljavana u kozmetičkoj industriji, dok je u kuhanju najčešće upotrebljavaju Francuzi. Jelima će dati cvjetni, slatkasti i elegantan, blagi okus. Uglavnom se koristi njen sušeni cvijet, bogat esencijalnim uljima; ukoliko volite eksperimentirati, poslužite se i sušenim listićima. U toplim, mediteranskim podnebljima uspijeva u svakom vrtu, dok je u kontinentalnom području potrebno potražiti posebnu, kontinentalnu lavandu, koju možete posaditi u vrt, ali i u lončanicu. Potrebno joj je puno sunca i redovito zalijevanje.
Danas se najčešće koristi u pripremi raznih deserta – sladoled, semifreddo, mousse, žele, sokovi samo su neki od njih. Kao svježa biljka, predivnim blagim mirisom ispunit će vaš dom.

Chili

Za sve ljubitelje ljutih okusa, chili je neizostavan začin u kuhanju. Iako se chili paprike mogu smatrati povrćem, u kuhinji ih upotrebljavamo kao začin. Postoji nekoliko stotina vrsta chili paprika, koje razlikujemo po boji, veličini, okusu, obliku, ljutini. Bogati su vitaminima C i provitaminom A, magnezijem i željezom, odličan su izvor vitamina B skupine, naročito vitamina B6.  sadrže i kapsaicinoide - zaslužni su za ljutinu, ali i za ljekovita svojstva ovog začina. Koriste se najviše u meksičkoj kuhinji, a vremenom su postale dio korejske, indijske, indonezijske i tajlandske kuhinje, kao i mnogih drugih svjetskih kuhinja. Chili se  upotrebljava najčešće za razne ljute umake koji se serviraju uz mesna jela ili jela od povrća. Ljuti okus odličan je i u desertima, naročito onima od čokolade, a koristiti ga možete i kao dodatak raznim toplim napicima – kuhanom vinu, čaju, kavi, toploj
čokoladi. Zanimljiv je dekorativni detalj – u kuhinjama tradicionalnog stila odlično će izgledati vjenčić od crvenih sušenih chili papričica.

Punč & Jägertee – idealni napici za hladne dane

Punč & Jägertee – idealni napici za hladne dane




Topli napici daju organizmu potrebnu energiju kako bi se borilo s hladnoćom

U hladne zimske dane i noći mnogi će posegnuti za šalicom nekog toplog napitka. Čaj, kakao, čokolada, njih ćemo ovaj put izostaviti, jer smo odlučili podsjetiti vas na punč, te još jedan popularan napitak koji se udomaćio na austrijskim skijalištima, poznat je pod nazivom jagertee, a sastojci su mu crni čaj, voćna rakija i rum. Na niskim temperaturama topli napici daju organizmu potrebnu energiju kako bi se borilo s hladnoćom. Potiču cirkulaciju, sprječavaju dehidraciju, pospješuju probavu, utječu na krvni tlak, te olakšavaju iskašljavanje.

Punč

Uz kuhano vino punč je najpopularnije alkoholno zimsko piće. Porijeklom je iz Indije, naziv mu potječe od pet sastojaka koji ga sačinjavaju. To su arrak (alkoholno piće od palminog šećera i riže), šećer, limun, čaj ili začini i voda. S vremenom su arak zamijenili rum i konjak. Smatra se da punč izvorno potječe s Jamajke i mješavina je kiselog (sok od limete), slatkog (grenadina), jakog (rum) i slabog (sok od naranče). Danas je punč piće koje se može pripremiti toplo ili hladno. Hladni punč sadrži voćni ukras, led i poslužuje se sa slamkom i žličicom. Najpopularniji je punč s rumom. Priprema se tako da vatrostalnu čašu ili šalicu napunimo kipućim svježim čajem do 2/3. Pomoću barske žlice, koju držimo uz unutrašnju stijenku čaše ili šalice nadolijemo rum do vrha. Kako alkohol ima manju specifičnu težinu od čaja, odnosno vode, plivat će na površini. Od alkoholnih pića za punč se najčešće upotrebljava rum, a od voća limeta. Može se također dodati sok od limuna ili naranče. Kao i kuhano vino punč kod pripreme ne smije početi vreti  kako se ne bi izgubili aroma i alkohol. Služi se u posebnim, metalnim ili vatrostalnim zdjelama, a pije se iz širokih čaša za punč. Okrijepit će vas i zagrijati bolje nego bilo koji kaveni ili čokoladni napitak.

Topli punč

Sastojci
 2 naranče
2 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 štapić cimeta
2 klinčića
250 ml crnog vina
20 ml ruma

Priprema

Naranče iscijedite, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i klinčiće. Kratko prokuhajte, procijedite, dolijte vino i ponovno dobro zagrijte. Rasporedite u zagrijane čaše za punč. Poslužite tako da u svaku čašu dodate žlicu ruma.


Rum punč

Sastojci
1,5 l ruskog čaja
0,5 l ruma
sok jednog limuna
sok od 3-4 naranče
500 g šećera

Priprema

U lonac stavite šećer, sok od naranči i limuna i rum. Ostavite da malo odstoji na toplom mjestu. Skuhajte ruski čaj, pa ga vrućeg procijedite i dodajte u lonac. Poslužite odmah, u čašama za punč. Posebno servirajte rum koji će svatko sam, prema ukusu, dodavati u punč. Ovaj punč se može služiti i hladan i topao.

Punč od jaja

Sastojci
400 ml vinjaka
400 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja za kuhanje
 ½ vrećice vanilin šećera
125 g šećera
3 žumanjka

Priprema

U posudu stavite žumanjke, vanilin šećer i šećer, dodajte malo mlake vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu masu. Postepeno, uz miješanje, dodajte slatko vrhnje i na kraju vruće mlijeko. Sipajte vinjak. Promiješajte, pa gotov punč prespite u čaše. Ukrasite s malo naribanog muškatnog oraščića.

Jagertee

Tradicionalni austrijski vrući napitak od crnog čaja, ruma i voćne rakije odličan je za grijanje u hladnim mjesecima. Popularan i neizostavan na skijalištima.

Sastojci
500 ml crnog čaja
125 g šećera
korica cimeta
3 klinčića
500 ml crnog vina
60 ml ruma
60 ml voćne rakije

Priprema

U lonac stavimo šećer, ulijemo 100 ml vode i na srednje jakoj vatri zakuhamo šećerni sirup te ostavimo da se karamelizira. Kada dobijemo željenu boju karamela, dodamo vrući crni čaj, koricu cimeta, klinčiće i pričekamo da se karamel rastopi. Zatim ulijemo crno vino i prije nego što zavrije, maknemo s vatre, umiješamo rum i voćnu rakiju, prelijemo u prikladne šalice i poslužimo.



http://zena.rtl.hr/

Želite li dijete?

Slikovni rezultat za Želite li dijete?





Što možete učiniti sami kako biste osnažili moć oplodnje ili plodnost?

Pojava slabe moći oplodnje kod muškaraca i žena kao slabljenje spolne moći u stalnom su porastu. Razlog je tome sve snažnije udaljavanje čovjeka od njegovog prirodnog okruženja i veze sa prirodom: nedostatak kretanja i fizičke aktivnosti, nedostatak prirodno uzgojene hrane, svakodnevna izloženost stresu, životne navike i ovisnosti te zdravstveni razlozi.
Neprirodan i brz uzgoj biljne i životinjske hrane, zaštitne mjere pri uzgoju, konzervansi, sve prisutnije konzumiranje prerađevina kao i brz način njene pripreme unosi u hranu, a njome i u tijelo upalno svojstvo koje izaziva slabljenje tjelesnih struktura. Najprisutniji pokazatelji ove slabosti je gomilanje masnog tkiva, sve veći broj ljudi pretjerane tjelesne mase, sve češća pojava dijabetesa te drugih poremećaja izmjene tvari u tijelu.

Kod muškaraca takvim načinom života narušava se tjelesna čvrstoća i slabe obilježja i sposobnosti tipične za muški spol. Kod žena se prenaprežu tipično ženska tjelesna svojstva do te mjere da izaziva upale u dojkama, jajnicima i maternici (koji su i inače podložni širenju uslijed menstrualnog ciklusa), izazivajući pojavu fibromatoznog tkiva, pojavu cisti i raka. Sve su češći hormonalni poremećaji. Sve se više gube izrazita spolna obilježja, a na mentalnom planu javlja sklonost istospolnim vezama. Stres je poguban za žene prirodom sklone sigurnosti i zaštiti muškarca prije, a posebno u razdoblju trudnoće. Nesigurnost i brige dovode do frustracija, ovisnosti.  Pušenje, alkohol i droge, smanjuju sposobnost oplodnje i zadržavanja ploda.

Konzumerizam i profit ima za cilj razbijanje integriteta kako pojedinca tako i porodice jer iz zajednice izdvojeni pojedinac stalno traži i troši više!

Želja za djetetom je iskonski poriv za ostvarenja savršenog trojstva Otac-Majka-Dijete kao osnovnog preduvjeta razvoja izvornih kvaliteta uravnotežene odrasle osobe.

Kako ono željeno treće - DIJETE pretvoriti u stvarnost na prirodan način bez medicinske intervencije?

Nemoguće je dati općeniti odgovor koji bi vas zadovoljio u ovakvom napisu. Svakog pojedinca potrebno je uputiti u posebnosti njegovog stanja i potrebne mjere koje treba poduzeti kako bi riješio svoj problem samostalno i uz pomoć svog bračnog partnera.

No u svakom posebnom slučaju postoji jedno pravilo koje vrijedi za svaku osobu: tijelo, čak i kada se ustanove odstupanja od savršenog zdravog stanja posjeduje i nadalje neokrnjeno izvorno Znanje kako da samo sebi vrati zdravlje i sposobnosti koje ga prate. To je znanje prisutno u svakom organu, svakoj žlijezdi, tkivu i tjelesnoj tekućini.

Od autora ovog članka možete zatražiti besplatnu analizu uzroka koji su izazvali problem.

Savjeti, poduka i praćenje vašeg napretka također su vam na raspolaganju sve dok ne ovladate novim znanjem o sebi, dok ne vratite svoje zdravlje i ostvarite svoj cilj.

Praktične upute koje na osnovu analize možete zatražiti, predstavljaju vrhunac dosega holističkog ili cjelovitog pristupa zdravlju upravo stoga što otkrivaju umno porijeklo i svojstvo tijela kao i sposobnost samostalne obnove. Primjena Cypryn Metode vodi vas do cilja čišćenjem staničnih memorija i revizijom memorija stresa. Te dvije vrste tjelesnog pamćenja prvi su i otklonjivi uzroci zapreka ostvarenju vašeg cilja. Proces ozdravljanja i snaženja vašeg tijela obavezno prate i upute o promjenama u prehrani i prehrambenim navikama i drugim promjenama u ambijentu. O promjenama koje se u vašem tijelu zbivaju možete svjedočiti sami. Koliko god vam se učinio neobičnim i istovremeno jednostavnim postupak samo-ozdravljanja, on je rezultat više od 20 godina nezavisnog terapeutskog i istraživačkog rada, a ponajviše zadovoljstva klijenata koji upute za samo-ozdravljanje koriste u Italiji, Hrvatskoj i u zemljama engleskog govornog područja.

Kako izliječiti bolesti ljekovitim biljem i ostalim stvarima koje su pri ruci?

Slikovni rezultat za ljekovito bilje




Ljekovito bilje ne samo da liječi, ono i krijepi tijelo, jača i čini otpornim protiv mnogih bolesti, a osobito protiv onih koje se pojavljuju u starijim godinama. Većina ljudi ne zna kakva se sve osvježavajuća pića i ljekoviti napici mogu pripremiti iz domaćeg bilja. Ako želite pripremite čaj od nekih biljaka, kao što su kamilica, nana, ružmarin i druge, koje u sebi sadrže dozu hlapljivog eteričnog ulja, onda se takav čaj ne smije kuhati, nego samo preliti vrelom vodom. Nakon toga se ostavi poklopljen 10-15 minuta. Kad biste takav čaj kuhali, izgubio bi velik dio svojih ljekovitih svojstava. Biljni čajevi za liječenje pojedinih bolesti moraju se piti najmanje 3-5 tjedana, a u težim slučajevima i godinu dana.

Nekoliko recepata za liječenje i ublažavanje bolesti:

ASTMA

Od astme danas boluje mnogo ljudi. Astma se liječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mjesta boravka, kao i klimatskim liječenjem na obali i otocima našeg Jadrana. Međutim, ima i vrlo dobrih biljnih lijekova protiv astme, koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka i alkoholature.

1. Dobri su list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jedna žlica te mješavine prelije se sa 300-400 g vrele vode. Ostavi se poklopljeno 15-20 minuta, zatim ocijedi, po želji zasladi (po mogućnosti pravim pčelinjim medom), doda malo limunova soka ako ga imate pri ruci, i toplo pije prije jela tri puta na dan po jedna šalica. Još je bolje ako je moguće svakih sat-dva piti po nekoliko gutljaja.

2. Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 1 dl vina i 1 dl vode vrlo je dobar lijek protiv astme.

3. Prži se 30 dkg šećera. Kad šećer zarumeni, doda se 9 žlica meda i 3 oveće glavice luka, prethodno nasitno isjeckane. Tome se doda 1,5 l vode, sve zajedno dobro promiješa i stavi kuhati poklopljeno, sve dok se ne ukuha 50 % tekućine. Od vremena do vremena potrebno je malo poklopac podizati. Kad se stiša, procijedi se, stavi u boce i dobro začepi. Od tog lijeka uzima se prije jela jedna žlica. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti i uzimati alkohol.

4. Prije spavanja stavite u tanjurić malo smole od bora i time kadite prostoriju u kojoj se spava.

ANGINA

1. Uzme se korijen bijelog i crnog sljeza sitno isjeckan, u jednakim dijelovima i dobro promiješan. Žlica te mješavine prelije se sa 2 dl vrele vode i ostavi poklopljena 10-15 minuta. Zatim se ocijedi, doda žlica meda i time se ispire grlo, a nešto i popije. U težim slučajevima svakako treba ići liječniku.

2. Ako nastanu jaki bolovi u vratu, uzme se glavica maka i kuha u 2 dl vode 2-3 minute. Ostavi se po strani poklopljeno nekoliko minuta. Zatim se ocijedi, zasladi pravim pčelinjim medom i grlo ispire grgljajući.

ANEMIJA - SLABOKRVNOST

U šalicu mlijeka skuha se žlica pravog meda. Uzima se svaki dan natašte kroz dulje vrijeme. Pomaže i umjereno konzumiranje crnog vina.

BOLESTI MJEHURA I BUBREGA

Zobenu slamu treba sitno isjeckati i 2 žlice kuhati 3 minute u 2 dl vode. Pije se više puta na dan po mala šalica.

BRONHITIS

Bronhitis liječi ovaj čaj: uzme se po jedna žlica anisa i bijelog sljeza - lista, te po dvije žlice lista od podbjela i majčine dušice. Sve se dobro promiješa i od te smjese uzme jedna žlica u 2-3 dl vode i kuha 1-2 minute. Zatim se ostavi poklopljeno 10-15 minuta. Nakon toga se ocijedi, zasladi pravim pčelinjim medom (l-2 žlice) i doda malo limunova soka. Pije se toplo tri puta na dan prije jela po šalicu.

GASTRITIS

1. Cvijet od lipe, korijen i lišće od bijelog sljeza, lišće od bijele breze, u podjednakim dijelovima, treba dobro promiješati i od te mješavine uzeti žlicu.

2. Latice od drvenih ruža i breskvina cvijeta uzmu se u jednakim dijelovima, dobro promiješaju i od te mješavine pripremi sirup. Djeci koja imaju zatvor daje se svake večeri po jedna ili dvije žličice prije spavanja. Ovaj sirup ima umirujuće djelovanje.

GLAVOBOLJA

1. Od jednog ovećeg limuna iscijedi se sok i dobro pomiješa za žlicom fino samljevene prave kave. To se popije i malo prilegne.

2. Nekoliko listova od glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekšaju i ugriju. Time se obloži glava triput na dan sve dok bol ne prođe.

GRLOBOLJA

U pola litra vode stavi se šaka morske soli. Kad se sol rastopi, tom vodom treba ispirati grlo.

GRIPA

1. U 2 dl vode ukuha se 4 žlice prave, fino mljevene kave. U to se nacijedi sok od jednoga povećeg limuna, ulije 4 žlice ruma i sve zajedno popije u trenutku kad se osjeća napad groznice.

2. U pola litre dobre komovice stavi se 4 žlice fino isjeckanog maslačkova korijena i ostavi sat - dva stajati. Ta rakija, zajedno s korijenom pije se po čašica triput na dan.

HUNJAVICA

1. Najjednostavniji lijek protiv hunjavice - curenja iz nosa: na žeravici ili rešou pali se kora od kruha i taj dim uvlači u nosnice nekoliko puta na dan po 2-3 minute.

2. Žlica bazgova cvijeta kuha se u 3 dl vode 25-30 minuta. Taj se čaj pije topao dva puta na dan. Vrlo je dobar protiv prehlade, plućnog katara i promuklosti. Za vrijeme trajanja bolesti ne smije se jesti ništa ledeno, kiselo, a niti boraviti u hladnim prostorijama.

IŠIJAS, UPALA ZGLOBOVA

1. Žlica čiste zobi kuha se 2-3 minute u 2 dl vode, ocijedi i pije nekoliko puta na dan po šalica. U isto vrijeme stavljaju se na bolna mjesta oblozi od kuhane vruće zobi - svaka 4 sata.

2. Četvrt kg meda pomiješa se sa čistim negašenim vapnom, namaže se obilato na lanenu krpu i time obloži bolna mjesta. Obloge treba mijenjati svaka 4 sata.

KAŠALJ

1. Dobro se izmiješa 800 g meda, 200 g rakije i 800 g svježeg maslaca. Uzima se svako jutro natašte po dvije žlice - 30 dana.

2. Uzme se 150 g voćnog soka, 150 g sirupa od bazgova ploda i 150 g lipova čaja. Neka sve zajedno provrije i tada se doda žlica pravog meda. Pije se toplo više puta na dan po manja šalica.

KAŠALJ SUHI – HRIPAVAC

Treba nabrati glogove grančice, skinuti koru i gole šibe ostrugati. Od toga 2 žlice kuhaju se 5 minuta u 2-3 dl vode.

NESANICA

1. Ne smije se prekasno večerati. Tri sata prije spavanja ne treba uzeti nikakvu hranu. Za večeru je najbolje jesti svježi kravlji sir, jogurt ili jabuku. Suprotno tome, ujutro treba obilno jesti.

2. Prostorija u kojoj spavamo ne smije biti pretopla i mora biti prozračna. Najbolje je spavati kod otvorenog prozora, ali tako da prozor ne bude u blizini kreveta (u tom slučaju mogu biti otvorena vrata susjedne sobe).

3. U litru zdravoga prirodnog vina treba staviti 100 g maka da stoji 10 dana. Jednom na dan treba bocu protresti. Od tog vina pije se prije spavanja po l-2 čašice.

4. Treba iscijediti sok od dva limuna u malu šalicu čaja, zasladiti medom i popiti prije spavanja.

OPEKLINE

1. Sirov krumpir treba naribati i staviti na opeklinu kao oblog.

2. Dobro je opeklinu namazati lanenim uljem s pomoću vate.

3. Najbolji su oblozi od hladnog mlijeka. Tada neće nastati mjehuri.

PROLJEV

1. U čašu se nastruže divljeg kestena zajedno s korom. To se zalije dobrom domaćom šljivovicom i ispije. Preko noći stavlja se na trbuh oblog od toplog ulja.

2. Četiri čahurice češnjaka usitni se, stave u čašicu vinskog octa i to popije.

3. Suhe borovnice su najefikasnije sredstvo protiv proljeva, pa bi ih trebala imati svaka kućna apoteka.

UBODI INSEKATA

1. Najjednostavnije je natrljati ubodena mjesta nakon što se žalac izvadi peršinovim lišćem i staviti hladne obloge.

2. Ujed komarca treba hladiti i mazati octom.

3. Ubodeno mjesto namazati lukom.

ZUBOBOLJA

1. Jedna smokva prereže se napola, skuha u mlijeku i topla stavi na bolesni zub.

2. Nekoliko čahurica češnjaka prereže se svaka na tri dijela, namaže se sitnom soli i stavi u 2 dl dobre komovice. To se na vatri tiho prokuha. Tom smjesom (mora biti mlaka) treba ispirati zub.

3. Žlica sitno isjeckanog korijena od bijelog sljeza stavi se u 3 dl mlake vode, ostavi da stoji 2 sata i ocijedi. Ostalo kao pod 1.

ŽGARAVICA

Protiv žgaravice dobro je sažvakati i progutati nekoliko zrna pržene kave.