loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, April 21, 2017

Mediteranskom prehranom protiv depresije


Povezana slika







Ono što unosimo u svoje tijelo uvelike utječe i na naše naše osjećaje i radnu energiju. Doznajte kojim namirnicama ćete zadržati dobro raspoloženje i vitalnost


Španjolsko istraživanje provedeno na 10 tisuća ispitanika pokazalo je kako mediteranska prehrana ima veliki utjecaj na naše rasploženje i mentalno zdravlje, naročito u slučaju depresije. Znanstvenici su četiri godine pratili odabranu grupu ljudi i njihove prehrambene navike te su nakon toga došli do zaključka kako oni koji su uzimali namirnice tipične za mediteransku prehranu imaju 30 posto manju vjerojatnost za razvoj depresije. I druga istraživanja su pokazala da je u krajevima u kojima se konzumira puno ribe i povrća zabilježeno mnogo manje slučajeva depresije. Osim što ovakva prehrana utječe na fizičko zdravlje i vitalnost, pa se time i smanujuje i rizik od depresije (jer mnogi uslijed određenih bolesti i stanja obole i od depresije), sastojci iz ovakvih namirnica utječu na raspoloženje – da se osjećamo življe, veselije, da imamo volju za životom.


RIBE, PLODOVI MORA

Omega 3-masne kiseline kojima obiluje plava i masna riba (losos, haringa, skuša, tuna, inćuni, pastrva) te maslinovo ulje štite od depresije. A za to je zaslužna EPA, eikozapentaenska kiselina koja se nalazi u omega 3-masnim kiselinama i koja je, tvrde znanstvenici, nabolji prirodni antidepresiv.


ORASI, BADEMI, LANENE SJEMENKE

I ovdje su za svoju učinkovitost kod depresije zaslužne omega 3-masne kiseline koje se nalaze u ovim namirnicama. Kod osoba kod kojih je dijagnosticirana depresija zabilježen je manjak ovih kiselina.


SUNCOKRETOVE I BUČINE SJEMENKE

Cink, mineral koji je bogato zastupljen u bučinim sjemenkama i pšeničnim klicama veliki je borac protiv depresije odnosno osjećaja ravnodušnosti i slabosti. Također se preporuča uzimati suncokretove sjemenke zbog visokog udjela vitamina E. Upravo nedostatak toga vitamina otkriven je kod osoba koje imaju depresiju.


ZELENO LISNATO POVRĆE

U mediteranskoj prehrani uvelike je zastupljeno i povrće, a protiv depresije je najbolje zeleno lisnato. U njima se nalaze tvari poput triptofana, magnezija i vitamina B6 koji utječu na proizvodnju serotonina, hormona koji vraća dobro raspoloženje.