loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, October 31, 2016

Loše vijesti za tate: Dijete bi trebalo spavati s mamom do treće godine?

Slikovni rezultat za baby sleep with mom and dad






Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, posebno kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Doktor Bergman sa Univerziteta u Cape Townu tvrdi da za pravilan razvoj novorođenčad treba spavati na majčinim prsima prvih nekoliko sedmica, a potom bi dijete trebalo ostati u majčinoj postelji sve do treće ili četvrte godine. Ovaj pedijatar tvrdi da bebe manje spavaju u krevetiću nego u majčinom naručju, što dovodi do porasta stresa, što čini štetu mozgu i može dovesti do problematičnog ponašanja kod djeteta u kasnijoj dobi.

Mnogi su se pobunili na ovu teoriju jer su istraživanja širom svijeta pokazala kako spavanje u krevetu s roditeljima povećava opasnost od iznenadne dojenačke smrti, ali Bergman, ovo ne smatra dovoljno dobrim argumentom jer do gušenja i iznenadne dojenačke smrti dolazi zbog otrovnih para, velikih jastuka i opasnih igračaka, a ne majčine prisutnosti.

Posmatrano je šesnaest beba koje su jedno vrijeme spavale u majčinom naručju, a kasnije u krevetićima. Kada su spavale u krevetiću više su bile izložene stresu tokom sna. Od šesnaest beba samo šest je imalo miran san u krevetiću i kvaliteta sna je bila mnogo lošija.

Doktor Bergman tvrdi kako promjene u mozgu do kojih dolazi zbog stvaranja hormona stresa mogu uticati na uspostavljanje odnosa kasnije u životu te čak mogu dovesti do promiskuitetnosti. Sve dok su roditelji nepušači, ne konzumiraju alkohol i droge, nemaju preveliku tjelesnu težinu, nisu bolesni ili pretjerano umorni smatra da bi bebe trebale spavati s mamom u krevetu.

No comments:

Post a Comment