loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, October 17, 2016

Ublažite simptome prehlade hranom

Slikovni rezultat za med i limunada

Iako prehladu ne možete izliječiti hranom i pićem, svakako možete ublažiti simptome kao što su upala grla, kašljanje, šmrcanje ili glavobolja.

Vaša je kuhinja prepuna namirnica koje vam mogu pomoći preboljeti običnu prehladu. Čim osjetite kako vam nadolazi upala grla ili kašalj, pohitite u ormariće i iskoristite hranu koju imate.

Limunada
Krcata vitaminom C, kisela limunada smiruje nadraženo grlo, pročišćuje krv i izvlači bronhijalnu sluz (pomaže kod kašlja). Pijte ju ujutro kako bi se najlakše razbudili. Sok pola limuna razrijedite čašom vode i zasladite ili žlicom meda ili žlicom šećera.

Đumbir
Čaj od đumbira pomaže ukloniti bacile, djeluje na viruse a također dobro dođe ako ste pokvarili želudac. Kuhajte dvije žlice usitnjenog đumbira u dvije šalice vode 15 minuta. Osijedite i ostavite sa strane deset minuta. Pijte po potrebi. Đumbir također možete dodati u vruću kupku – tako ćete stimulirati limfnu drenažu.

Češnjak
Ovaj tisućljetni čuvar zdravlja jednako dobro sprječava rak, snižava kolesterol, snižava krvni tlak, sprječava prehladu i tretira ju. Sirovi češnjak ima protugljivična, protubakterijska i protuvirusna svojstva. Engleski istraživači tvrde kako ubrzava oporavak od gripe i osnažuje imunitet. Egipćani su pokazali svoju vjeru u ovu biljku time što su radnike koji su gradili piramide hranili češnjakom, a za vrijeme elizabetanske Engleske, smatran je afrodizijakom!

Metvica
Kod visoke se temperature trebate dobro preznojiti kako bi toksine izlučili iz organizma, a tijelo ohladili. ČAj od metvice će savršeno odigrati ovu ulogu. Popijte ga i zamotajte se u dekicu.

Kivi
Bogat vitaminom C, kivi štiti pluća i gornje dišne putove. On snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma. Kivi svoje ljubitelje daruje korisnim nutricionističkim poklonima: bogatiji je vitaminom C nego naranča, sadrži više vlakana nego jabuka, a ujedno je bogat kalijem, što je bitno za prevenciju visokog tlaka.

Ricinusovo ulje
Pakung s ricinusovim uljem položite na prsa i vrat kako biste otvorili dišne putove i doveli cirkulaciju u pluća. Ulje također možete umasirati u prsa, prekriti gazom i termoforom ili toplim ručnikom.

Pileća juha
Niste bez razloga vidjeli u mnogim filmovima kako se bolesnici njeguju domaćom pilećom juhom. Njena uporaba u medicinske svrhe seže u 12. stoljeće kada ju je liječnik i filozof Maimonides davao svojim pacijentima.

Naranče
Ovaj popularni agrum je pravi rudnik vitamina C koji može pomoći vašem imunitetu i tijelu. Istraživanje je pokazalo kako jedan gram vitamina C svakih šest sati može uspješno olakšati simptome gripe.

Med
Od izuzetno njegujućih darova prirode, med, medni proizvodi, te propolis u obliku kapi ili u kapsula pomažu tijelu boriti se protiv prehlade. Matična mliječ je izuzetno hranjiva, bogata vitaminima, lipidima, flavonodima koji su jaki antioksidansi, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Preporuča se kod nedostatka energije, sprječava rast virusa i bakterija, potiče stvaranje antitijela, a dolazi u raznim oblicima: tabletama, pastilama, sirupima i sprejevima.

Sol
Grgljanje soli ublažuje upaljeno grlo, a ona se također može primijeniti u obliku spreja za nos koji otvara dišne putove i olakšava disanje.

No comments:

Post a Comment