loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, November 7, 2016

Kako izliječiti bolesti ljekovitim biljem i ostalim stvarima koje su pri ruci?

Slikovni rezultat za ljekovito bilje




Ljekovito bilje ne samo da liječi, ono i krijepi tijelo, jača i čini otpornim protiv mnogih bolesti, a osobito protiv onih koje se pojavljuju u starijim godinama. Većina ljudi ne zna kakva se sve osvježavajuća pića i ljekoviti napici mogu pripremiti iz domaćeg bilja. Ako želite pripremite čaj od nekih biljaka, kao što su kamilica, nana, ružmarin i druge, koje u sebi sadrže dozu hlapljivog eteričnog ulja, onda se takav čaj ne smije kuhati, nego samo preliti vrelom vodom. Nakon toga se ostavi poklopljen 10-15 minuta. Kad biste takav čaj kuhali, izgubio bi velik dio svojih ljekovitih svojstava. Biljni čajevi za liječenje pojedinih bolesti moraju se piti najmanje 3-5 tjedana, a u težim slučajevima i godinu dana.

Nekoliko recepata za liječenje i ublažavanje bolesti:

ASTMA

Od astme danas boluje mnogo ljudi. Astma se liječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mjesta boravka, kao i klimatskim liječenjem na obali i otocima našeg Jadrana. Međutim, ima i vrlo dobrih biljnih lijekova protiv astme, koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka i alkoholature.

1. Dobri su list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jedna žlica te mješavine prelije se sa 300-400 g vrele vode. Ostavi se poklopljeno 15-20 minuta, zatim ocijedi, po želji zasladi (po mogućnosti pravim pčelinjim medom), doda malo limunova soka ako ga imate pri ruci, i toplo pije prije jela tri puta na dan po jedna šalica. Još je bolje ako je moguće svakih sat-dva piti po nekoliko gutljaja.

2. Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 1 dl vina i 1 dl vode vrlo je dobar lijek protiv astme.

3. Prži se 30 dkg šećera. Kad šećer zarumeni, doda se 9 žlica meda i 3 oveće glavice luka, prethodno nasitno isjeckane. Tome se doda 1,5 l vode, sve zajedno dobro promiješa i stavi kuhati poklopljeno, sve dok se ne ukuha 50 % tekućine. Od vremena do vremena potrebno je malo poklopac podizati. Kad se stiša, procijedi se, stavi u boce i dobro začepi. Od tog lijeka uzima se prije jela jedna žlica. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti i uzimati alkohol.

4. Prije spavanja stavite u tanjurić malo smole od bora i time kadite prostoriju u kojoj se spava.

ANGINA

1. Uzme se korijen bijelog i crnog sljeza sitno isjeckan, u jednakim dijelovima i dobro promiješan. Žlica te mješavine prelije se sa 2 dl vrele vode i ostavi poklopljena 10-15 minuta. Zatim se ocijedi, doda žlica meda i time se ispire grlo, a nešto i popije. U težim slučajevima svakako treba ići liječniku.

2. Ako nastanu jaki bolovi u vratu, uzme se glavica maka i kuha u 2 dl vode 2-3 minute. Ostavi se po strani poklopljeno nekoliko minuta. Zatim se ocijedi, zasladi pravim pčelinjim medom i grlo ispire grgljajući.

ANEMIJA - SLABOKRVNOST

U šalicu mlijeka skuha se žlica pravog meda. Uzima se svaki dan natašte kroz dulje vrijeme. Pomaže i umjereno konzumiranje crnog vina.

BOLESTI MJEHURA I BUBREGA

Zobenu slamu treba sitno isjeckati i 2 žlice kuhati 3 minute u 2 dl vode. Pije se više puta na dan po mala šalica.

BRONHITIS

Bronhitis liječi ovaj čaj: uzme se po jedna žlica anisa i bijelog sljeza - lista, te po dvije žlice lista od podbjela i majčine dušice. Sve se dobro promiješa i od te smjese uzme jedna žlica u 2-3 dl vode i kuha 1-2 minute. Zatim se ostavi poklopljeno 10-15 minuta. Nakon toga se ocijedi, zasladi pravim pčelinjim medom (l-2 žlice) i doda malo limunova soka. Pije se toplo tri puta na dan prije jela po šalicu.

GASTRITIS

1. Cvijet od lipe, korijen i lišće od bijelog sljeza, lišće od bijele breze, u podjednakim dijelovima, treba dobro promiješati i od te mješavine uzeti žlicu.

2. Latice od drvenih ruža i breskvina cvijeta uzmu se u jednakim dijelovima, dobro promiješaju i od te mješavine pripremi sirup. Djeci koja imaju zatvor daje se svake večeri po jedna ili dvije žličice prije spavanja. Ovaj sirup ima umirujuće djelovanje.

GLAVOBOLJA

1. Od jednog ovećeg limuna iscijedi se sok i dobro pomiješa za žlicom fino samljevene prave kave. To se popije i malo prilegne.

2. Nekoliko listova od glavice kupusa stavi se u pećnicu da se smekšaju i ugriju. Time se obloži glava triput na dan sve dok bol ne prođe.

GRLOBOLJA

U pola litra vode stavi se šaka morske soli. Kad se sol rastopi, tom vodom treba ispirati grlo.

GRIPA

1. U 2 dl vode ukuha se 4 žlice prave, fino mljevene kave. U to se nacijedi sok od jednoga povećeg limuna, ulije 4 žlice ruma i sve zajedno popije u trenutku kad se osjeća napad groznice.

2. U pola litre dobre komovice stavi se 4 žlice fino isjeckanog maslačkova korijena i ostavi sat - dva stajati. Ta rakija, zajedno s korijenom pije se po čašica triput na dan.

HUNJAVICA

1. Najjednostavniji lijek protiv hunjavice - curenja iz nosa: na žeravici ili rešou pali se kora od kruha i taj dim uvlači u nosnice nekoliko puta na dan po 2-3 minute.

2. Žlica bazgova cvijeta kuha se u 3 dl vode 25-30 minuta. Taj se čaj pije topao dva puta na dan. Vrlo je dobar protiv prehlade, plućnog katara i promuklosti. Za vrijeme trajanja bolesti ne smije se jesti ništa ledeno, kiselo, a niti boraviti u hladnim prostorijama.

IŠIJAS, UPALA ZGLOBOVA

1. Žlica čiste zobi kuha se 2-3 minute u 2 dl vode, ocijedi i pije nekoliko puta na dan po šalica. U isto vrijeme stavljaju se na bolna mjesta oblozi od kuhane vruće zobi - svaka 4 sata.

2. Četvrt kg meda pomiješa se sa čistim negašenim vapnom, namaže se obilato na lanenu krpu i time obloži bolna mjesta. Obloge treba mijenjati svaka 4 sata.

KAŠALJ

1. Dobro se izmiješa 800 g meda, 200 g rakije i 800 g svježeg maslaca. Uzima se svako jutro natašte po dvije žlice - 30 dana.

2. Uzme se 150 g voćnog soka, 150 g sirupa od bazgova ploda i 150 g lipova čaja. Neka sve zajedno provrije i tada se doda žlica pravog meda. Pije se toplo više puta na dan po manja šalica.

KAŠALJ SUHI – HRIPAVAC

Treba nabrati glogove grančice, skinuti koru i gole šibe ostrugati. Od toga 2 žlice kuhaju se 5 minuta u 2-3 dl vode.

NESANICA

1. Ne smije se prekasno večerati. Tri sata prije spavanja ne treba uzeti nikakvu hranu. Za večeru je najbolje jesti svježi kravlji sir, jogurt ili jabuku. Suprotno tome, ujutro treba obilno jesti.

2. Prostorija u kojoj spavamo ne smije biti pretopla i mora biti prozračna. Najbolje je spavati kod otvorenog prozora, ali tako da prozor ne bude u blizini kreveta (u tom slučaju mogu biti otvorena vrata susjedne sobe).

3. U litru zdravoga prirodnog vina treba staviti 100 g maka da stoji 10 dana. Jednom na dan treba bocu protresti. Od tog vina pije se prije spavanja po l-2 čašice.

4. Treba iscijediti sok od dva limuna u malu šalicu čaja, zasladiti medom i popiti prije spavanja.

OPEKLINE

1. Sirov krumpir treba naribati i staviti na opeklinu kao oblog.

2. Dobro je opeklinu namazati lanenim uljem s pomoću vate.

3. Najbolji su oblozi od hladnog mlijeka. Tada neće nastati mjehuri.

PROLJEV

1. U čašu se nastruže divljeg kestena zajedno s korom. To se zalije dobrom domaćom šljivovicom i ispije. Preko noći stavlja se na trbuh oblog od toplog ulja.

2. Četiri čahurice češnjaka usitni se, stave u čašicu vinskog octa i to popije.

3. Suhe borovnice su najefikasnije sredstvo protiv proljeva, pa bi ih trebala imati svaka kućna apoteka.

UBODI INSEKATA

1. Najjednostavnije je natrljati ubodena mjesta nakon što se žalac izvadi peršinovim lišćem i staviti hladne obloge.

2. Ujed komarca treba hladiti i mazati octom.

3. Ubodeno mjesto namazati lukom.

ZUBOBOLJA

1. Jedna smokva prereže se napola, skuha u mlijeku i topla stavi na bolesni zub.

2. Nekoliko čahurica češnjaka prereže se svaka na tri dijela, namaže se sitnom soli i stavi u 2 dl dobre komovice. To se na vatri tiho prokuha. Tom smjesom (mora biti mlaka) treba ispirati zub.

3. Žlica sitno isjeckanog korijena od bijelog sljeza stavi se u 3 dl mlake vode, ostavi da stoji 2 sata i ocijedi. Ostalo kao pod 1.

ŽGARAVICA

Protiv žgaravice dobro je sažvakati i progutati nekoliko zrna pržene kave.

No comments:

Post a Comment