loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 23, 2016

Ljekovita svojstva šipka: šipak, prirodni multivitamin

Slikovni rezultat za šipak, prirodni multivitamin





Šipak je izuzetno bogat antioksidansima,vitaminom C, vitaminom P, vitaminom B12, B2, B1, vitaminom K, vitaminom A, kao i karotenom koji potiču prirodnu obranu i otpornost organizma te štite od velikog broja bolesti.

Jesen je pravo vrijeme za prikupljanje plodova šipka. Šipak sazrijeva od rujna do sredina studenoga. Bobice biljke koju još nazivaju divljom ružom, sadrže više vitamina C nego limun, naranča i paprika zajedno. Vrijednost šipka postala je još značajnija kad je dokazano da se sadržaj vitamina C kuhanjem ne smanjuje, nego po nekima čak i povećava. Ipak, utvrđeno je da količina vitamina C ne ostaje dugo stalna, nego se nakon jednogodišnjeg stajanja i najbolje čuvanih plodova, smanjuje na samo jednu četvrtinu od prvotne količine.

Šipak raste uz živice i plotove, uz putove, uz rubove šuma, po pašnjacima i kršu, te u vrtovima.

Šipak je oko 2m visok trnovit grm. Listovi su mu jajoliki, oštro nazubljeni, na peteljkama, naizmjenični, te neparno perasti. Cvjetovi su veliki, bijelo – ružičaste boje. Plod šipka je jajolika crvena boba, slatko – kisela okusa, te imaju mnoštvo dlaka.

Šipak cvate u lipnju i srpnju, te se tada beru cvjetovi. Plodovi se pak beru u jesen. Valja obratiti pažnju na to da se uberu plodovi dok su još nepotpuno zreli, ali isto tako valja obratiti pažnju da se ne uberu nezreli, tvrdi i zeleni plodovi, te prezreli modro crveni i mekani plodovi koji nisu ljekoviti.

Plod se bere po suhom i lijepom vremenu i odmah se prerađuje ili suši. Plod nakon berbe morate očistiti od ostatka cvijeta, zatim prerezati plodove na polovice, te ih očistiti od dlačica i sjemenki, a nakon toga se plodovi stavljaju sušiti na temperaturu od oko 40˚C. Nakon što se plodovi posuše možete ih i usitniti. Osušeni plodovi potamne, ali ako su pregorjeli onda ih uklonite tj. plodovi moraju ipak zadržati malo svoje crvenkaste boje.

Čuvanje čaja vrlo je bitno kako bi on zadržao svoja ljekovita svojstva i okus. Čaj od šipka čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu gdje nema vlage i jakih mirisa, te u dobro zatvorenoj ambalaži da nema prevelikog doticaja sa zrakom. Za to se preporučaju posude od stakla, porculana ili pak limene kutije.

Sastav šipka

Natrij, tanin, flavonoid, mnogo vitamina P, vitamina K, oko 1600 mg % vitamina C, oko 12 – 18 mg % vitamina A, oko 0,02 mg % vitamina B2, vitamin B1, 3% jabučne i limunove kiseline, masno ulje i eterično ulje, 15% šećera, 10% pektina, vanilin, dekstrin.

LJEKOVITOST

Šipak blagotvorno djeluje na probavni trakt i odličan je u liječenju mnogih oboljenja, a u prevenciji je nezamjenjiv. Redovna upotreba čajeva od njegovih crvenih bobica, osigurava organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije.


Čajevi od šipka najefikasniji su i najjeftiniji način da za vrijeme dugih zimskih mjeseci u organizam unesete dovoljno askorbinske kiseline i time ga učinite otpornijim na prehladu, gripu koji haraju u to doba godine. Čaj od šipka je jedan izuzetno ljekovit napitak.

Ljekovita svojstva čaja od šipka:

* unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala,
* zbog antiupalnih svojstva pomaže kod infekcije mokraćnog sustava,
* čisti dišne puteve i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih puteva),
* izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može  zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina),
* sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,
* stimulira mokrenje,
* sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih,
* poboljšava cirkulaciju,
* pročišćava krv,
* pomaže kod mučnine,
* blago snižava krvne žile,
* pomaže kod dizenterije,
* pomaže kod padavice,
* pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru,
* ruža je izuzetno dobra za kožu, mišiće i kosti,
* pomaže kod probavnih tegoba (proljev),
* izuzetno dobar protiv reume,
* sprečava bolove zubi,
* pomaže kod detoksikacije organizma,
* djeluje umiruje, te sprečava stres,
* povećava imunitet cijelog organizma,
* jača, osvježava i povećava energiju.

Priprema čaja od šipka

Čaj od šipka može se praviti od plodova, sjemena, cvijetnih latica, te od koštica. Naravno ljekovita svojstva čaja ovise o ovome, ali i o načinu pripreme.

Klasični način pripreme čaja od šipka

1. Kuhajte 0,2 l vode dok ne zavre.
2. Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite jednu čajnu žličicu  biljke.
3. Ulijte vodu u šalicu.
4. Ostavite šalicu da stoji 5 – 10 minuta.
5. Procjedite čaj.
6. Nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog izuzetno ugodna okusa, mirisa, te nadasve  zdravog napitka.

Čaj za blago sužavanje krvnih žila (preporuča se tuberkuloznima), te u slučaju napada žučnih kamenaca (dobro djeluje ako se pije topao)

* Kuhajte 2 dl vode dok ne postane kipuća.
* Popaprite 1 veliku žlicu cvijeta kipućom vodom.
* Ostavite 5 minuta.
* Nakon toga procijedite.
* Zasladite medom i pijte triput dnevno po 1 šalicu.

Za dobar, dubok i miran san

* Kuhajte 1 veliku žlicu zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dl vode.
* Dodajte 3 – 4 lista paprene metvice.
* Poklopite i ostavite 2 sata.
* Nakon toga procijedite.
* Zasladite s medom. Taj se čaj pije tokom dana umjesto vode, a osobito prije spavanja.

Čaj za ublažavanje bolova, čišćenje žučnog i mokraćnog mjehura, te čišćenje bubrega od pijeska i kamenaca

1.Kuhajte 5 minuta šipkov plod ili njegove sjemenke u ½ l vode.

Pazi!

Netreba pretjerivati kod uzimanja čaja od šipka jer kod većih količina može doći do tegoba sa srcem ili drugih neželjenih posljedica.

Razmnožite ovu biljku reznicama. Ako imate mjesta u vrtu, obavezno posadite grm divlje ruže. Da se mene pita, sve ukrasno cvijeće bi zamijenila ovom ljekovitom biljkom koja također ima prekrasne i ljekovite cvjetove.




www.gazdarica.com

No comments:

Post a Comment