Kako bismo težinu održali u normalnoj razini i očuvali zdravlje trebamo jesti raznoliku hranu iz pet prehrambenih skupina.
Gubitak težine od 0,5 kg, do 1 kg tjedno je gubitak težine koji ne bi trebao štetiti vašem zdravlju, a u krajnjoj linije kada smršavite će vam mnogo pomoći.
Kako biste to postigli trebate smanjiti unos kalorija za oko 3,500 do 7,000 kalorija tjedno, što znači manji unos za oko 500 do 1000 kalorija od dnevne prosječne potrošnje.
Unos kalorija možete smanjiti tako što ćete zamijeniti visokokaloričnu hranu onom manje kaloričnom poput voća, povrća, nerafiniranih ugljikohidrata, te povećati tjelesnu aktivnost.
Naravno, važno je i paziti osim na vrstu hrane koju unosite i na veličinu porcija, što može biti dosta teško, jer pretile osobe često znaju s vremenom izgubiti osjećaj što je to „normalna“ porcija.
Meso, riba i njihove alternativne namirnice
Meso, riba, jaja i zamjenske namirnice poput graha i leće, sadrže proteine koji su nužni za rast i oporavak. Hrana bogata proteinima, posebno meso, također je bogat izvor željeza, selena, cinka i vitamina B.
Kako biste dodatno smanjili unos masnoća s proteinskih namirnica skinite npr. kožu s piletine, odrežite očite masnoće s crvenog mesa, janjetine, svinjetine i govedine, te koristite minimalno ulja za pripremu jela.
Težite prema dva riblja obroka tjedno, jedan neka bude riba bogatia omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina i pastrve.
Jedna porcija jednaka je:- Tri žlice žitarica za doručak
- Veća kriška kruha
- Jedna palačinka ili croissant punjen marmeladom
- Tri prepunjene velike žlice tjestenine
- Dva krumpira veličine jajeta
- Dvije vrhom pune žlice riže
- Veća kriška kruha
- Jedna palačinka ili croissant punjen marmeladom
- Tri prepunjene velike žlice tjestenine
- Dva krumpira veličine jajeta
- Dvije vrhom pune žlice riže
Voće i povrće
Voće i povrće osigurava nam nužne nutrijente poput vitamina i minerala, te sadrže mnoge druge komponente koje se povezuju sa zdravom prehranom. Svi bi trebali težiti povećanju udjela povrća i voća u prehrani, jer su bogati vodom i mogu vam pomoći kontrolirati unos kalorija.
Trebali biste osigurati pet porcija voća i povrća dnevno. Porcija teži oko 80 g i uključuje svježe, kuhano, smrznuto i sušeno voće i povrće.
Porcija je jednaka:- Dvije velike žlice sjeckanog ili sitnog povrća poput mrkve, graška, brokula…
- Jedna voćka poput jabuke, kruške, naranče…
- Pregršt (koliko stana u šaku) sušenog voća
- Manja čaša voćnog soka
- Dvije žlice šumskog voća: malina, kupina, jagoda, borovnica, ribizli..
- Pregršt grožđa
- Jedna voćka poput jabuke, kruške, naranče…
- Pregršt (koliko stana u šaku) sušenog voća
- Manja čaša voćnog soka
- Dvije žlice šumskog voća: malina, kupina, jagoda, borovnica, ribizli..
- Pregršt grožđa
Mlijeko i mliječni proizvodi
Hrana poput sira, jogurta i mlijeka važan je izvor kalcija, te ostalih minerala i vitamina. Birajte one proizvode s manjim udjelom masnoća.
Trebali biste težiti prema tri porcije svakog dana.
Trebali biste težiti prema tri porcije svakog dana.
Jedna porcija je jednaka:
- Čaša mlijeka
- Jogurt
- Sir veličine kutije šibica (jedna zdenka)
Slatkiši i grickalice
Slatkiši obično sadrže i masnoće i šećere, a u ovu skupinu ubrajaju se čipsevi, kremasti namazi, kolači, biskviti, čokolade, slatki napitci, alkohol i sl.
- Jogurt
- Sir veličine kutije šibica (jedna zdenka)
Slatkiši i grickalice
Slatkiši obično sadrže i masnoće i šećere, a u ovu skupinu ubrajaju se čipsevi, kremasti namazi, kolači, biskviti, čokolade, slatki napitci, alkohol i sl.
Unos ovih namirnica trebali biste smanjiti na najmanju moguću razinu.
Možete:
- Zamijeniti slatkiše voćem, grickalice sušenim voćem, slatke napitke voćnim sokom ili nezaslađenim čajem
Alkohol sadrži oko 7 kalorija po jednom gramu. Osim što dodajete kalorije u prehranu alkohol stimulira tek i može poremetiti zdrave prehrambene navike.
Nekoliko riječi o soli
Više od polovice populacije unosi u organizam više soli od preporučene razine i dvaput više od količine koja nam je potrebna.
- Hranu pripremajte sa svježim namirnicama kad god je moguće
- Izbjegavajte zasoljene grickalice.
- Hranu pripremajte sa svježim namirnicama kad god je moguće
- Izbjegavajte zasoljene grickalice.
No comments:
Post a Comment