loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, February 10, 2017

Doboš torta prema receptu poznate slastičarnice


Slikovni rezultat za Doboš torta






Osim što je idealna za zimske dane, dobošica se tradicionalno priprema za sve velike blagdane, a uz recept koji vam otkrivamo sigurno ćete dobiti same pohvale ukućana



Doboš torta, poznatija i kao dobošica, desetljećima se tradicionalno priprema za velike svečanosti i blagdane kao ogledni primjer vještine domaćice i značenja prigode, a nadolazeći Božić svakako je jedna od njih. Doboš torta svrstava se u takozvane velike torte, svojom teksturom prilagođena je zimskom periodu te se zahvaljujući raskošnom izgledu smatra kraljicom torti. Recept za dobošicu star je više od 150 godina, a tradicionalno se priprema od ranih vremena Austro-Ugarske Monarhije. Sastoji se od 10 kora, a kaže se 'deset od reda, a jedanaesta za sreću'.

Rosanda Jelinić, vlasnica jedne od najpopularnijih zagrebačkih slastičarnica, otkrila je recept za doboš tortu koja se priprema u njezinoj slastičarnici Magnolia slastice. Uz malo truda, pažljivo se pridržavajući svih uputa u receptu, ovaj Božić bit će vam još slasniji.

Sastojci za biskvit:

11 jaja
11 žlica šećera
11 žlica brašna

*peći jako tanke biskvite

Sastojci za kremu:

15 žumanjaka
1,5 l mlijeka
250 g šećera
vanilin šećer
200 g oštrog brašna
250 g maslaca
400 g kvalitetne čokolade za kuhanje


Priprema:

Izmiksajte žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte malo mlijeka i brašno, a preostalo mlijeko zakuhajte i u njemu otopite čokoladu. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, zatim dodajte smjesu sa žutanjcima. Kuhajte dok se smjesa ne izjednači. Kad se ohladi, dodajte maslac.

Tortu filajte do zadnje kore, a zadnji biskvit položite na drvenu podlogu te ga prelijte otopljenim (karameliziranim) šećerom dok je još u tekućem stanju. Izrežite karamelizirani sloj na 16 jednakih dijelova. Kad se stvrdne, trokute položite na tortu, namažite s malo preostale kreme te štrcaljkom iscrtajte vitice.

No comments:

Post a Comment