Pekari su recepte za pripremu ovih keksa čuvali u tajnim knjigama jer se nije smjelo znati vrijeme dozrijevanja tijesta niti omjer začina koji daju popularnost ovim keksima
U povijesti licitara velik dio zauzimaju speculaas keksi sa svojom stoljetnom tradicijom. Pekari su recepte za pripremu ovih keksa čuvali u tajnim knjigama jer se nije smjelo znati vrijeme dozrijevanja tijesta niti omjer začina koji daju popularnost ovim keksima. Nazivaju se još Speculoos i Spekulatius, a najviše se peku u Nizozemskoj i Belgiji u predbožićno vrijeme.
Osim okusom, posebni su izgledom, blagdanskom slikom ili motivom otisnutim na jednoj strani keksa. Imate li modlice s porukom ili “pečate” za kekse, utisnite ih u razvaljano tijesto pa izrežite okruglim rezačem. Možete koristiti i kalupe za paprenjake, a poslužit će i modlice za plastelin vaših najmlađih. Koristite jednostavne oblike jer se keksi u obliku zvjezdica teško rade i vrhovi im brzo zagore.
Čvrstim udarcima u kalup istresite tijesto na lim, koji ste prethodno posuli brašnom ili listićima blanširanih badema, i pecite oko 10 minuta na 200°C. Mješavinu začina napravite od 30 g cimeta, 10 g muškatnog oraščića i klinčića te 5 g bijelog papra, anisa i mljevenih sjemenki korijandera, a upotpuniti je možete đumbirom u prahu i kardamom.
Zbog skupoće šećera, nekoć se kod pripreme koristio karamelizirani sirup i sušeno voće. U današnjim recepturama dodaje se smeđi šećer, poput muscovada, i marcipan.
S pola kilograma brašna zamijesite 250 g maslaca, 300 g šećera i 100 g marcipana. Dodajte jaje i dvije do tri žlice mješavine začina pa zamotano tijesto ostavite odležati 2 sata. Pravilno pečeni keksi su isprva mekani, a hlađenjem će očvrsnuti. Ovi suhi i prhki keksi dugo zadržavaju svježinu pa spremljeni u limenoj kutiji mogu dugo stajati.
No comments:
Post a Comment