loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, March 5, 2017

Volimo prati zubiće!


Slikovni rezultat za peremo zubice








O ZDRAVLJU i higijeni usne šupljine i zuba treba brinuti od prvog izbijenog zubića. U početku, dok je dijete još malo, o zubićima i higijeni brinu se roditelji, no kada dijete navrši dvije godine (pa čak i prije) vrijeme je da se upozna s četkicom za zube i polako samo počinje brigu o svojim zubićima.

Kako bi ta rutina prešla u zabavnu i korisnu naviku, probajte djetetu pranje zubića «začiniti» s malo igre i zanimljivih priča:


- Ispričajte djetetu priču o Gricu i Grecu, malim neprijateljima zubića koji se skupljaju u ustima ako se zubići ne peru i vrijedno kopaju uzrokujući bol. Njih se lako može otjerati četkicom za zube i vodom, a poslije i pjenicom koju stvara pasta.


- Perite zube zajedno s djetetom i dopustite mu da opere i vaše zube (no ne zamjenjujte četkice jer se karijes prenosi preko četkice). Tako će mu čitava procedura proći u zabavi. Ako dijete ne pristaje na suradnju, nemojte ga prisiljavati. Vrlo je važno je da dijete postupno prihvati pranje zubi kao korisnu naviku koja će mu osigurati zdravlje prvo mliječnih zubića, a poslije zdravlje i dugotrajnost trajnih zubi.

- U trgovini zajedno odabirite četkice i neka dijete na kraju odluči koju ćete kupiti.


- Kad perete zube, možete svakom zubiću dati ime, pozdraviti ga za dobro jutro ili laku noć, te ga zatim umiti. Možete igrati i na kartu pravednosti pa svakom zubiću dodijeliti komadić paste koji mu pripada kako bi bio čist, mirisan i uredan.


- Pjevajte pjesmice o zubićima ili čitajte slikovnice s temom zubića jer će se dijete tako učiti zašto je važno održavati higijenu usne šupljine i lakše će prihvaćati sve što se za zdravlje zubi mora poduzimati.

No comments:

Post a Comment