loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, August 27, 2017

Čaj od korijena maslačka


Slikovni rezultat za maslačka




Maslačak je biljka koja uspijeva na svakom tlu jer razvija snažni i vretenasti korijen koji se širi do dubine oko 30 centimetara. Listovi maslačka su dugi oko 20 centimetara, a cvjetovi su svijetložute boje i sadrže mliječni sok. Kod zrelih plodova nastaje dugi kljun koji je pri vrhu pun raširenih dlačica koje se lagano šire vjetrom.

Maslačak se još naziva radičem i žutinicom, a ljekoviti dijelovi su mu korijen i nadzemni dijelovi. Maslačak raste od ožujka do svibnja na travnjacima, voćnjacima, livadama, vrtovima i parkovima, tj svugdje gdje vjetar uspije raspršiti plodove. Može ga se vidjeti uz svaki puteljak, prolaz, cestu i na pločnicima.

Bere se u proljeće uz pomoć prikladnog oruđa za iskapanje korijena, nakon čega se razreže i vješa u zračnom prostoru kako bi se posušio. Moguće ga je sušiti i na umjetnoj toplini.

Ljekovita svojstva maslačka

Korijen maslačka sadrži ljekovite tvari poput gorke tvari, saponina, mineralnih tvari, eteričnog ulja, kolina, vitamina, tvari koje imaju enzimatsko djelovanje, tanina, elemenata u tragovima, inulina i bjelančevina.

Za čaj od korijena maslačka će vam biti potrebne 2 žlice narezane suhe biljke koju je potrebno preliti sa 1/4 l hladne vode. Zatim je vodu potrebno zagrijati i ostaviti da kuha oko jedne minute. Nakon što kuhani čaj odstoji 10 minuta, spreman je za konzumaciju.

Čaj od korijena maslačaka pomaže i u izlučivanju bubrežnih kamenaca, tako da se napravi čaj od 2 žlice maslačka, koji se prelije sa 1/2 l hladne vode, pa se sve zajedno stavi kuhati i kada zakipi nakon 20 minuta čaj se ocijedi. Gotovi čaj pomiješajte s još 300 dcl tople vode i popijte ga u roku od 20 minuta.

U narodnoj medicini maslačak je jedan od čestih sastojaka, a cijenjen je i kao salata koja se radi od listova maslačka, dok se listovi mogu kuhati i kao povrće.

Maslačak je odličan kod poticanja apetita, a glasi kao biljka koja ima nevjerojatno okrepljujuće djelovanje. Čaj od maslačka nema štetnih nuspojava, ali svježi maslačak može prouzročiti trovanje kod djece zbog čega valja biti oprezan kod igranja djece s maslačkom. Saznajte koje su još bilje otrovne za ljude.

No comments:

Post a Comment