loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, September 27, 2017

Poremećaj hormona štitnjače

Povezana slika




Štitnjača je žlijezda sa unutarnjim lučenjem, ali je najvažnija za normalno funkcioniranje organizma. Zbog toga je važno svaku promjenu otkriti na vrijeme kako bi liječenje bilo što uspješnije.


Sve češći zdravstveni problemi sa kojima se pacijenti obraćaju liječniku su poremećaji rada štitnjače. Statistike su pokazale da žene češće zatraže pomoć stručnjaka od muškaraca. Štitna žlijezda je najmanja žlijezda sa unutarnjim lučenjem, ali je najvažnija za normalno funkcioniranje organizma. Zbog toga je važno svaku promjenu otkriti na vrijeme kako bi liječenje bilo što uspješnije. Štitnjača luči dva važna hormona neophodna za normalno funkcioniranje i razvoj ljudskog organizma, a to su T4 i T3. Ova dva hormona utječu na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, kardiovaskularni sustav, mozak, varenje, ali i rad ostalih žlijezda, tako da je normalna razina hormona štitnjače jedan od ključnih preduvjeta za normalno funkcioniranje organizma u cijelosti.

Hipotireoza je najčešći poremećaj rada štitnjače, koji nastaje kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Najčešći uzrok primarne hipotireoze je kronični Hašimoto tireoiditis. On nastaje kao posljedica autoimunog procesa gdje organizam stvara antitijela koja dovode do oštećenja ili uništenja stanica žlijezde, što za posljedicu ima smanjenje produkcije hormona.

Kod hipertireoze štitnjača proizvodi više hormona, a najčešći uzrok tome je bolest poznata kao Gravesova ili Bazedovljeva bolest. To je također bolest gdje antitijela djeluju na stanice štitnjače stimulirajući ih da prekomjerno proizvode hormone. Najčešće se javlja kod odraslih žena između 30 i 50 godina. Još jedna česta promjena na štitnjači su čvorići. Različiti su uzroci koji dovode do te pojave, a najčešći su nedovoljan unos joda, pojedini lijekovi, stres, pušenje i infekcije

No comments:

Post a Comment