loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, September 21, 2017

Švedske mesne okruglice koje se tope u ustima


Švedske mesne okruglice


“Zaista su božanstvene! Naprosto se tope u ustima!”

Izvorni recept za švedske mesne okruglice

Donosimo vam taj isprobani recept kako biste i sami mogli pripremati izvorne švedske mesne okruglice.

Sastojci za 4 osobe su sljedeći: 400 grama junetine (dva puta mljevene), 4 velike žlice krušnih mrvica, 2 d dl vode, 1 žličica soli, malo papra, 1 jaje i maslac za prženje. Ovisno o ukusu smjesa se ponekad začini koprom ili muškatnim oraščićem.

Priprema: U zdjeli prvo mrvice pomiješajte s vodom, dodajte sol i papar, pa pustite da tako stoje 10 minuta da nabubre. Potom dodajte meso i jaje pa miješajte rukama dok smjesa ne postane elastična. Zatim izradite kuglice tako da ih uzimate u količini zapremnine 1 jušne žlice, pa ih povaljajte između dlanova navlaženih vodom dok poprime oblik kugle. Slažite jednu po jednu na vlažnu radnu površinu. Kad ste od cijele smjese načinili okruglice, na teflon tavi rastopie 10 dag maslaca pa na njemu popecite okruglice dok ne posmeđe. Izvadite ih na papirni ubrus da popije masnoću.

Izvorno se okruglice poslužuju samo tako pečene u jednoj zdjeli, a uz to se na stol iznose različiti umaci, džem od brusnica, pečeni krumpiri ili pire, kuhane mrkvice i grašak…  tako da svatko sebi u tanjuru složi obrok kakav mu odgovara.

Nakon pečenja mesnih okruglica na maslac u tavu dodjte još jušnu žlicu brašna, popržite ga toliko da posmeđi, dodajte potom i šalicu temeljca, dobro promiješajte da se poveže, vratite u taj umak okruglice i ostavite ih na vatri par minuta da se umak zgusne, pa na kraju dodajte i malo vrhnja.

No comments:

Post a Comment