loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, October 29, 2017

Kada ste zadnji puta provjerili štitnjaču?


Slikovni rezultat za provjerili štitnjaču



Jedan od prvih i naočitijih simptoma je nagli dobitak ili gubitak kilograma te umor....

Imate li problema s kroničnim umorom koji vas prati cijeli dan? Imate li osjećaj kao da vaš um i pamćenje u nekoj magli koju ne možete otresti? Imate li problema s neobjašnjivim gubitkom kose, dobivate na težini a ne jedete ništa više nego obično, često se znojite, uznemireni ste i tjeskobni? Ako ste se pronašli u većini ovih simptoma onda postoji velika mogućnost da imate problema sa radom štitnjače, jednom od najvažnijih hormonalnih žlijezda, posebno kod žena.

Na žalost, danas sve više mlađih žena ima problema s radom štitnjače, a jedan od uzroka navodi se stres i općenito današnji način života i prehrane. No, prije nego što detaljnije objasnimo koje simptome trebate tražiti ako mislite da imate problema sa radom štitnjače, ukratko ćemo objasniti o kakvoj se žlijezdi radi.

Štitnjača je žlijezda koja se nalazi na prednjem području vrata i ima oblik leptira. Ona je zadužena za proizvodnju hormona koji kontroliraju i ubrzavaju metabolizam, odnosno regulira sustav za proizvodnju energije. Poremećaj u radu štitnjače, odnosno proizvodnji hormona može usporiti ili ubrzati metabolizam, a bez obzira radi ili se o manjku ili višku hormona, to može izazvati brojne probleme u organizmu.

Ako vi ili vaš liječnik sumnjate u poremećaj rada štitnjače, to se može utvrditi krvnim pretragama u kojima se otkriva razina hormona koje štitnjača luči. Tom prilikom najčešće se provjerava hormon TSH, koji nije direktno hormon štitnjače, nego hipofize, a koji je potreban za lučenje dva hormona štitnjače - T4 i T3 (tiroidni hormoni).

Ako je na vašem nalazu TSH previsok, to znači da je lučenje hormona štitnjače ispod potrebne razine, a to se zove - hipotireoza.
Ako je na nalazu TSH previsok, to znači da štitnjača luči previše hormona, a to se zove - hipertireoza.

Osim krvnih nalaza, može se raditi još i ultrazvuk štitnjače, te ako za to postoje indikacije, radi se i njena punkcija.

Promjene u tjelesnoj težini

Na žalost, brojne žene godinama imaju probleme s radom štitnjače, a da to one i same ne znaju. Jedan od prvih i naočitijih simptoma je nagli dobitak ili gubitak kilograma. Povećanje tjelesne težine može značiti premalo lučenje hormona štitnjače i obrnuto, ako je lučenje hormona preveliko, postoji mogućnost naglog gubitka kilograma. Hipotireoza je mnogo češća od hipertireoze.

Povećana štitnjača

Neobično zadebljanje vrata na području gdje se nalazi štitnjača, definitivno je jedan od znakova da nešto nije u redu. To povećanje naziva se - gušavost, a koja se može pojaviti i kod hipertireoze i hipotireoze.  Ponekad, povećanje štitnjače može biti znak pojave raka štitnjače, koji se razvija u obliku kvržica unutar nje same.

Promjena srčanog ritma

Nikako ne smijemo zaboraviti da promjene u lučenju hormona štitnjače utječu na gotovo sve organe u organizmu, pa tako i na brzinu otkucaja srca. Osobe koje imaju problema hipotireozom možda će primijetiti da je rad njihovog srca nešto sporiji nego što je to inače normalno, dok hipertireoza će utjecati na ubrzanje srčanog ritma. To može uzrokovati visoki krvni tlak i osjećaj „nabijanja“ srca.

Promjene raspoloženja i energije

Hormoni štitnjače imaju veliki utjecaj na razinu energije i promjene raspoloženja. Hipotireoza će uzrokovati umor, tromost i depresiju. Hipertireoza će uzrokovati tjeskobu, probleme sa spavanjem, nemir i nervozu. 

Gubitak kose

Neobjašnjivi i nagli gubitak kose može biti još jedan od simptoma neravnoteže hormona. Naime, i hipertireoza i hipotireoza mogu uzrokovati njezino opadanje. U većini slučajeva, kosa će ponovno narasti kada se rad štitnjače stavi pod nadzor.

Osjećaj topline i hladnoće

Poremećaj u radu hormona štitnjače može poremetiti mogućnost tijela u regulaciji tjelesne temperature. Osobe s hipotireozom vjerojatno će osjećati hladnoću mnogo češće nego što je to običaj. Hipertireoza će pa uzrokovati suprotan efekt - osjećaj prevelike vrućine, kada za to nema razloga.

Drugi simptomi...

Simptomi hipotireoze mogu još biti:
*suha koža i krhki nokti
*osjećaj utrnulosti i prolaženja trnci po rukama
*zatvor
*poremećaj menstrualnih ciklusa

Simptomi hipertireoze mogu još biti:
*slabost u mišićima
*problemi s vidom
*proljev
*poremećaj menstruacijskih ciklusa

Provjera vrata i štitnjače

Ako mislite ili ste primijetili da vam je povećan predio vrata u kojem se nalazi štitnjača, možete sami provjeriti je li to zaista slučaj. Stanite pred ogledalo, zabacite glavu prema iza i počnite piti vodu. Kako ju pijete, gledajte područje ispod Adamove jabučice i iznad ključne kosti. Tražite ispupčenja i izbočine. Ponovite pregled nekoliko puta. Odmah zatražite pregled pod liječnika ako primijetite bilo kakve izbočine ili kvržice.

Što ako se ne liječi?

Ako se ne liječi hipotireoza može uzrokovati povećanje kolesterola u krvi, što će na kraju vjerojatno rezultirati srčanim ili moždanim udarom.
Ako se ne liječi hipertireoza može uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem i lako lomljenje kosti.

Kako se liječi?

Ako vam je dijagnosticirana hipotireoza, liječnik će vam vjerojatno prepisati hormone u formi pilule, a s redovitim uzimanjem, poboljšanje će nastupiti u sljedećih nekoliko tjedana. Dugoročno poboljšanje će biti vidljivo u razini energije koju će osoba imati, manju razinu kolesterola, a i polako će gubiti višak kilograma. Većina osoba s hipotireozom treba uzimati hormone do kraja života.

Hipertireoza se liječi lijekovima kojima je cilj smanjenje lučenja hormona. To stanje će možda s vremenom biti izliječeno, ali mnogo osoba mora lijekove piti do kraja života. Druga solucija je operativno odstranjenje štitnjače, nakon čega ta osoba do kraja života mora uzimati hormone štitnjače u obliku pilule.

No comments:

Post a Comment