Sastojci:
- 500 g fileta oslića (smrznutih)
- 1 kg krumpira
- 2 glavice kapule
- 2-3 češnja češnjaka
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 dl bijelog vina
- 1-2 rajčice ili 150 g konzervirane rezane rajčice
- sol
- papar u zrnu
- malo peršina
Priprema:
- Filete oslića izvadite iz zamrzivača netom prije nego što počnete pripremati jelo. Ne trebaju se sasvim odmrznuti, već tek toliko da ih možete razdvojiti i veće komade prerezati napola.
- Kapulu ogulite i izrežite na trakice. Češnjak nasjeckajte na sitno.
- Krumpir ogulite, malo isperite, pa narežite na ploške debljine oko 5 mm.
- Rajčici lagano zarežite kožicu, potopite na minutu-dvije u kipuću vodu da se kožica počne odvajati, pa ju ogulite. Zatim rajčicu narežite na kockice ili jednostavno upotrijebite konzerviranu rezanu rajčicu.
- Nasjeckajte peršin, a grančicu ružmarina lagano isperite pod mlazom vode.
- U široj posudi (s odgovarajućim poklopcem) zagrijte maslinovo ulje. Na njemu na srednjoj vatri desetak minuta propirjajte kapulu da malo omekša. Lagano posolite da kapula lakše pusti svoju tekućinu.
- Na kapulu poredajte polovicu ploškica krumpira. Na to poslažite filete oslića. Pospite po ribi češnjak i dio nasjeckanog peršina, sasvim lagano posolite (ne zaboravite da ste kapulu već solili), pa na vrh poslažite preostali krumpir.
- Prelijte vinom i dolijte vode onoliko koliko treba da je sav krumpir u vodi. Dodajte narezanu rajčicu, par zrnaca papra i ružmarin.
- Poklopite, lagano protresite (ne miješajte kuhačom nipošto!) i kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta.
- U toku kuhanja povremeno lagano protresite zdjelu kako bi se škrob kojeg krumpir otpušta ravnomjernije rasporedio u tekućini i tako ju zgusnuo. Oslić će se u tih 30-tak minuta kuhanja pod poklopcem sasvim odmrznuti i skuhati taman koliko treba, a da se ne raspadne kao što bi se desilo da ste ga prije kuhanja sasvim odmrznuli.
- Prije posluživanja jelo pospite preostalim peršinom i ostavite 10-tak minuta da odstoji.
- Ovo odlično tradicionalno jelo poslužite kao lagani, ali ipak zasitni obrok. Uz to će pasati i zelena salata ili radič blažeg okusa, te čaša bijelog vina.
brzirecepti.info
No comments:
Post a Comment