loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, March 5, 2018

OPASNO PO ORGANIZAM: Paradajz i krastavac zajedno



Ako ste od onih kojima je paradajz salata bez krastavca kao supa bez rezanaca, a jogurt nije jogurt ako nije voćni, evo šta treba da znate...


Postoje namirnice koje ljudi obožavaju, a postoje kombinacije namirnica za koje mnogi smatraju da su savršen spoj, toliko da većina misli da jedna bez druge ne može da se jede. Takve su, na primer, paradajz i krastavac, banane i mleko, voće i jogurt. E ovaj tekst će vas malo razočarati...

Dok čekate da počne prolećna pijačna sezona, a onda i sezona omiljenog nam povrća paradajza i krastavca, nije loše saznati nešto novo, a što će vas sigurno iznenaditi - mešanje paradajza i krastavca u salati nije preporučljivo!

Paradajz i krastavac nemaju jednako vreme varenja. Naime, kada se uzimaju u isto vreme, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može otrovati naš organizam i izazvati i bolove, grčeve i nadutost, piše Health Tips Portal.

Osim ovog po mnogima savršenog spoja, postoji još nekoliko kombinacija namirnica koje bi trebalo izbegavati iz zdravstvenih razloga:


Voće nakon obroka

Voću treba dosta vremena da se svari, a ako ga jedete odmah nakon obroka, zadržaće se u želucu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.


Testenina i sir

Testenina obiluje skrobom koji se drugačije vari od proteina, a zadržavanje u želucu izaziva fermentaciju.


Meso i sir

Previše proteina za vaš želudac.


Hleb i sok od narandže

Kiselina potrebna da bi se razgradio sok može uništiti enzime zadužene za razgradnju skroba.


Povrće i sir

S ovom kombinacijom povećavate rizik od nadutosti.


Dinja i lubenica

Ove voćke bi trebalo da budu konzumirane odvojeno.


Banane i mleko

Ova kombinacija usporava varenje.


Voće i jogurt

Iako je ovo poznata kombinacija za doručak, usporava varenje i oštećuje crevnu floru.


telegraf.rs

No comments:

Post a Comment