Ako ste od onih kojima je paradajz salata bez krastavca kao supa bez rezanaca, a jogurt nije jogurt ako nije voćni, evo šta treba da znate...
Postoje namirnice koje ljudi obožavaju, a postoje kombinacije namirnica za koje mnogi smatraju da su savršen spoj, toliko da većina misli da jedna bez druge ne može da se jede. Takve su, na primer, paradajz i krastavac, banane i mleko, voće i jogurt. E ovaj tekst će vas malo razočarati...
Dok čekate da počne prolećna pijačna sezona, a onda i sezona omiljenog nam povrća paradajza i krastavca, nije loše saznati nešto novo, a što će vas sigurno iznenaditi - mešanje paradajza i krastavca u salati nije preporučljivo!
Paradajz i krastavac nemaju jednako vreme varenja. Naime, kada se uzimaju u isto vreme, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može otrovati naš organizam i izazvati i bolove, grčeve i nadutost, piše Health Tips Portal.
Osim ovog po mnogima savršenog spoja, postoji još nekoliko kombinacija namirnica koje bi trebalo izbegavati iz zdravstvenih razloga:
Voće nakon obroka
Voću treba dosta vremena da se svari, a ako ga jedete odmah nakon obroka, zadržaće se u želucu duže i izazvati refluks i druge probavne probleme.
Testenina i sir
Testenina obiluje skrobom koji se drugačije vari od proteina, a zadržavanje u želucu izaziva fermentaciju.
Meso i sir
Previše proteina za vaš želudac.
Hleb i sok od narandže
Kiselina potrebna da bi se razgradio sok može uništiti enzime zadužene za razgradnju skroba.
Povrće i sir
S ovom kombinacijom povećavate rizik od nadutosti.
Dinja i lubenica
Ove voćke bi trebalo da budu konzumirane odvojeno.
Banane i mleko
Ova kombinacija usporava varenje.
Voće i jogurt
Iako je ovo poznata kombinacija za doručak, usporava varenje i oštećuje crevnu floru.
telegraf.rs
No comments:
Post a Comment