"Povrće mora biti najzastupljenije u svakom vašem ručku."
1. Povrće.
Ono mora biti najzastupljenije u vašem ručku. Putem povrća u organizam unosimo esencijalne vitamine, minerale i fitokemikalije, spojeve koji se u ljudskom organizmu bore protiv raznih bolesti. Povrće s visokom udjelom vlakna poput brokule, prokulica, špinata, graška, kukuruza, leće i kelja dodatno će vam pomoći u mršavljenju stoga ga uvrstite u svakodnevni jelovnik.
2. Nemasni proteini.
Piletina, puretina, krta teletina i junetina, jaja, losos, bakalar, list i tuna– ovi nemasni proteini protein duže će vas držati sitima za razliku od ugljikohidrata i zasićenih masti nakon kojih se osjećaj gladi brzo vraća. Ako niste vješti u spremanju peradi, provjerite trikove za pečenu piletinu koja se topi u ustima.
3. Cjelovite žitarice.
Kruha se ne morate odreći, samo bijeli kruh morate zamijeniti onim od cjelovitih žitarica. Naime mnoga istraživanja potvrdila su da ljudi koji jedu 2 do 3 porcije cjelovitih žitarica dnevno imaju oko 2.4 posto manje tjelesne masti i 3.6 posto manje abdominalne masti od ljudi koji ih uopće ne jedu.
Jedna šnita kruha od cjelovitih žitarica jednaka je jednoj potrebnoj porciji, stoga za ručak slobodno možete pojesti jedan sendvič. Dodatni izvor cjelovitih žitarica može biti zob, bulgur, quinoa ili smeđa riža.
No comments:
Post a Comment