Rok upotrebe neke namirnice, koji po zakonu mora biti jasno naznačen na artiklu, nije realan pokazatelj kvalitete hrane. Većina namirnica je savršeno dobra za upotrebu i nakon što rok istaknut na pakovanju istekne.
1. Jaja
Ukoliko se čuvaju propisno, u frižideru jaja mogu da traju od tri do pet nedelja. Naravno pri tome pripazite da iz zamrzivača vadite samo onoliko jaja koliko ćete trenutno potrošiti, jer njihovu kvarljivost uzrokuje stajanje na sobnoj temperaturi.
2. Mleko
Nedelju dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju,mleko može ostati pitko i zdravo za upotrebu.
3. Kečap
Čuvate li kečap u frižideru on može zadržati svoj kvalitet i do šest meseci, nakon isteka roka trajanja još uvek je siguran za konzumiranje. Naravno uočite li buđ ili osetite čudan miris nećete ga jesti.
4. Maslinovo ulje
Rok trajanja maslinovog ulja je do dve godine, kako bi zadržalo svoja hranjiva svojstva preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu gde se neće kvariti.
5. Kiseli krastavci
Rok trajanja otvorene tegle kiselih krastavaca je godinu dana ukoliko je čuvate u frižideru, isto pravilo važi i za masline.
6. Sirće
Rok trajanja sirćeta gotovo je beskrajan, ukoliko se dogode neke promene na boji ili talogu i dalje je siguran za korišćenje.
7. Med
Dobar med svoja svojstva ne gubi s vremenom stajanja, zatoje dobar dokle god se ne potroši.
8. Kafa
Pakovanje kafe koje ste otvorili i na koje ste zaboravili dobro je za korišćenje čak tri do pet meseci nakon označenog roka trajanja. Zrna kafe ne gube na svojstvima ni nakon pola godine.
9. Maslac
Dve nedelje nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati čak devet meseci.
10. Začini
Cimet, biber, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dve godine nakon označenog isteka roka, pri tome je važno čuvati ih u teglama i na suvom i tamnom mestu.
No comments:
Post a Comment