loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, November 17, 2016

Štetni uticaj Coca-Cole na zdravlje

Slikovni rezultat za coca cola in a glass 




Prije par godina u Grčkoj su istraživači proveli istraživanje o utjecaju gaziranog pića na ljudski organizam. Tačnije, ispitivan je uticaj dva ili više litara gaziranog pića dnevno na zdravlje ljudi. Rezultati do kojih se došlo su u najmanju ruku sjajni, čak šta više slobodno možemo reći da su jako zapanjujući. Prevelika količina kofeina koju ovo piće sadrži utiče na neravnomjeran rad srca, a prevelika količina fruktoze izaziva pojavu proljeva. Osim toga, prevelika količina šećera može dovesti do pojave dijabetesa drugog tipa (tipa dva), karijesa kao i problema sa metabolizmom. Uz sve navedeno teško je zaobići i činjenicu da se unosom prevelike količine gaziranog pića u dnevnoj prehrani povećava rizik od osteoporoze, gastrointestinalnih problema, te problema sa bubrezima.
Koliko puta smo sami sebi rekli: „Čaša cole neće nikome naškodit!“. Da li smo svjesni koje probleme u našem tijelu izaziva upravo taj magični napitak? Odgovor je vrlo jednostavan, a nažalost nismo svjesni šta sve uzrokuje ta samo „jedna čaša“. Nikada nećemo stati na jednoj čaši, a to ćemo vam u nastavku malo bolje predstaviti, upoznati vas s razlogom zašto se ne možemo zaustaviti na jednoj čaši. Preveliko konzumiranje Coca-Cole, dovodi do slabljenja kostiju, do nepravilnog rada srca, i može uzrokovati probleme sa mišićima. Prevelik unos Coca-Cole direktno utiče na mišiće, a za posljedicu ima smanjenje kalija u krvi što uzrokuje probleme sa razvojem i radom mišića. Velika količina kofeina koju ovaj napitaj sadrži utiče na abnormalan rad srca, tj. ubrzava njegov rad.

Gazirana pića sadrže:
*Glukozu
*Fruktozu (koja izaziva proljev)
*Kofein (najveći uzročnik neravnomjernog rada srca)


Umjetna sladila

Nekoliko potrošača koji su prestali konzumirati gazirana pića postigli su puni oporavak, ali i dalje su skloni određenim bolestima. Iako su proizvođači smanjili unos odnosno količinu šećera u napitcima, problem nije rješen. Veći problem predstavljaju umjetna sladila. Kroz konkretan primjer ćemo objasniti problem umjetnih sladila. Svi smo konzumirali ili barem čuli za „Coca-Cola Zero“ ili bolje rečeno piće bez šećera. Da li je zaista to tako? Možda jeste bez šećera, bez pravog šećera , ali kako to da je navedeni napitak istog okusa kao i obična „Coca-Cola“ ? Ovaj „neslatki napitak“ izaziva još veću želju za slatkim materijama. Kako ako je bez šećera? Jednostavno, umjetni zaslađivači i psihički, a i fizički povećavaju želju za slatkim. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji koriste umjetne zaslađivače deblji od onih koji koriste obični šećer. Naučno je dokazano da umjetno stvaranje dopamina izaziva ovisnost i na taj način deblja. Iz hrvatske podružnice „Coca-Cole“ su potvrdili da djeca mlađa od dvanaest (12) godina ne bi smjela konzumirati „Coca-Colu“ zbog njenog štetnog sadržaja . Osim vode, ugljični dioksid (CO2 ) je najzastupljeniji sastojak. On potiče podrigivanje, te za posljedicu ima nadutost stomaka. Samim tim što smo popili piće sa „nula kalorija“, izgledamo deblje nego obično, jer nam je stomak napuhan. U „Coca-Cola Zero“ se nalazi kiselina koja potiče stvaranje serotonina, i čitave legije neurotransmitera i dopamina. Na taj način „Coca-Cola Zero“ ima sličan efekat kao zaljubljenost. Ta kiselina se naziva „Fenilalanin“. Na litru gaziranog pića stavlja se doza aspartama. Aspartam je vještački šećer, potencijalno smrtonosti agens, koji je Pentagon nekad smatrao biohemijskim oružjem, a danas je veoma raširen u prehrani. Navedeno sladilo je 160-200 puta slađe od šećera, a u litri „Zero Cole“ imamo oko 100 miligrama navedenog sladila. Navedeno sladilo se nalazi u upotrebi od 1981.godine pod nazivom „Equal i NutraSwet“ .


Boje koje se koriste u gaziranom piću


Karamel E150d ili sulpite ammonia caramel, zaista nema nikakve veze sa pravom karamelom. Riječ je samo o boji, a proizvodi se hemijskim putem, tačnije preradom šećerne trstike ili repe. Ova i slična bojila koriste se u pivu, umjetnom tamnom hljebu, čokoladnim pecivima, sladoledima, umacima, viskiju, vinima i td.
Problem koji se pojavljuje u proizvodnji je održavanje istog kvaliteta proizvoda te na koji način postići da se piće stalno drži u vrhu napitaka bez kojih se ne može? Ako ste pomislili da se Coca cola čuva u mračnim i hladnim prostorijama, griješite. Odgovor je vrlo jednostavan i jako zloban. Za održavanje visokog kvaliteta pića koriste se kiseline zvane stabilizatori. Jedna takva kiselina jeste i „Ortofosforna“ kiselina. Riječ je o stabilizatoru uz pomoć kojeg se drži kvalitet pića na visokom nivou. Maksimalna dozvoljena količina koja se smije naći u jednom litru napitka jeste 700 miligrama, a u „Zero Coli“ se nalazi 400 miligrama. Ova kiselina ima jako štetan uticaj na naše zube, tačnije njena niska pH vrijednost izaziva eroziju zubi.


Štetni sastojci u Coca coli

Originalni recept za Coca colu je jedna od najbolje čuvanih tajni. Sef sa ručno ispisanim originalnim receptom Coca-Cole krajem prošle godine prenesen je iz banke Sun Trust u Atlanti, gdje je čuvan od 1925.godine, u muzej World of Coca-Cola takodjer u Atlanti (država Džoržija). Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe 1,7 milijardi proizvoda marke Coca-Cola. Šta se sve stavlja u Coca colu znaju samo proizvodjači. Prema onome što je nama dostupno na etiketama većina tih sastojaka izazova razne vrste ovisnosti.


Ukratko ćemo vam predstaviti listu sastojaka „Coca-Cole Zero“ i njihovih utjecaji na organizam:

1. Fenilalanin- povećava hormon zadovoljstva odnosno, utiče na lučenje serotonina tj hormona koji izaziva ovisnost, i tako da ona naša tvrdnja od samo jedne čaše koja ne škodi nikome ovom tezom je oborena.
2. Natrij ciklomat- E952- Ovo je umjetni zaslađivač koji je 1969.godine zabranjen, jer formira kancerogenu materiju u organizmu
3. Fosforna kiselina- E338- ova kiselina veže magnezij i kalcij te na taj način smanjuje gustoću kostiju i stvara soli koje se ne absorbiraju. Pored ovoga, ova kiselina izaziva pojavu i stvaranje kamenca, kao i bolesti bubrega
4. Acesulfam K- E950- I ovo je jedna vrsta umjetnog zaslađivača, za njega se također sumnja da je kancerogen, ali prije puštanja u upotrebu nije dovoljno istestiran.
5. Kofein - utiče na ubrzan rad srca
6. Aspartam- E951- i ovo je također vrsta zaslađivača koji je po FDA okarakterisan kao „NEOPASAN“ međutim, on je „samo“ štetan za mozak i sumnja se da izaziva tumor na istom.
7. Natrij citrat- vrsta regulatora ukusa, a ustvari on predstavlja anestetik za jezik i antikoagulant. Postavlja se pitanje ako je ovo anestetik, kakav je ukus pića bez njega, kao sastojka?
8. Natrij benzoat- E211- ovo je vrsta konzervansa, koji može da reaguje sa vitaminom C i u toj reakciji dolazi do stvaranja benzena, čija su kancerogena svojstva svima nama poznata. Ovaj sastojak kod djece utiče na smanjenje inteligencije, utvrđeno je 2007.godine: Osim toga on izaziva oštećenje stanica, jer utiče na DNK mitohondrija. U „Coca-Coli“ su izjavili da će obustaviti upotrebu navedenom sastojka čim pronađu adekvatnu zamjenu.
Nakon svega logičnim se čini zapitati da li bi „Coca-Cola“ trebala biti najpopularnije piće među populacijom? Što prije postanete svjesni opasnosti koju ovo piće sadrži, prije ćete sačuvati svoje zdravlje i zdravlje vaših najbližih!

No comments:

Post a Comment