loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 9, 2016

Što jesti za zdravo srce i krvne žile?

Slikovni rezultat za zdrava hrana za srce




Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju glavni uzrok smrtnosti Hrvata, a ako želite utjecati na svoj rizik, probajte prigrliti namirnice koje spominjemo i na taj način snizite svoj rizik od bolesti srca.
Zdravlje srca od izuzetne je važnosti za cjelokupno zdravlje jer začepljene arterije mogu dovesti do ozbiljnih bolesti - povišenog krvnog tlaka, srčanog ili moždanog udara, dijabetesa i ateroskleroze.

Znate li koje namirnice biste trebali jesti ako imate problema sa prohodnošću krvi u žilama? Donosimo neke koje biste morali uključiti u svoj jelovnik svakog dana.

Naranča

Omiljen izvor vitamina C može vam pomoći obraniti se od prehlade i "nabildati" imunitet, ali ovaj agrum jednako dobro može pomoći i u zaštiti od bolesti srca. Naime, naranče sadrže pektin koji snizuje razinu kolesterola, a vitamin C ojačava stjenke krvnih žila i pospješuje uklanjanje blokada u njima. Za zdravstvene dobrobiti možete piti svježi sok od naranče.

Kurkuma

Popularan indijski začin kurkuma, koji daje specifično žutu boju curryju ili senfu, široko je poznat po svojim protuupalnim dobrobitima, pa osim što može odgoditi napredovanje autoimunih bolesti jetre, primarnog skleroznog kolangitisa i primarne bilijarne ciroze, ona može smanjiti upale u arterijama uzrokovane nakupinama masti. Zaključak znanstvenika glasi kako je kurkuma izvrstan prirodni lijek za tretiranje mnogih upalnih bolesti jer blokira kemijske mreže koje su uključene u sam proces upale.

Šipak

Šipak spada u pravo supervoće zbog količine antioksidansa koje sadrži, a posebno je koristan za zdravlje srca. On može potaknuti stvaranje dušikovog oksida koji poboljšava krvotok I širi krvne žile.

Masna riba

Nisu svake masti štetne – tako omega-3 masne kiseline, koje predstavljaju kamen temeljac mediteranske prehrane, čine glavnog saveznika za zdravo srce i krvne žile. Naime, omega-3 smanjiti razinu triglicerida u krvi i olakšati odčepljivanje arterija. Ribu konzumirajte što češće možete, a prednost dajte lososu, tuni, sleđu i skuši, no dobrobiti riba neće vrijediti ako ovu namirnicu ne pripremite na pravi način.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg analizirali su prehrambene navike gotovo 84.500 žena koje su prošle menopauzu. One koje su najviše jele pečenu ribu (pet porcija tjedno) imale su 30 posto niži rizik od zatajenja srca nego ispitanice koje su ribu jele gotovo jednom mjesečno. No, samo jedna porcija pržene ribe tjedno povisila je rizik od zatajenja srca na 48 posto.

Lubenica

Ne samo da nam pomisao na lubenicu izaziva zazubice i slike vrućih ljetnih dana nego ovo vodom i vitaminima bogato voće može pomoći očuvati naše krvožilno zdravlje! Istraživanje sveučilišta Kentucky i Purdue pokazalo je kako konzumacija slatke lubenice može zaštititi srce i krvne žile kroz nekoliko bitnih faktora. Miševi koji su pili mješavinu vode s otopinom imali su gotovo upola nižu razinu lošeg kolesterola, LDL-a. Miševi koji su pili sok od lubenice za 30 posto su se manje udebljali u odnosu na druge miševe. Također, nakupljanje plaka u arterijama miševa koji su pili sok od lubenice bilo je 50 posto manje, a jednako tako je zamijećena i viša razina citrulina – amino kiselina koje imaju sposobnost opustiti krvne žile.

Rajčica

Rezultati australskog istraživanja pokazali su kako svakodnevna konzumacija rajčica može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, na gotovo isti način kao konzumacija lubenice, s obzirom na to da rajčice sadrže likopen.

Čaj

Samo tri šalice zelenog ili crnog čaja dnevno imaju zaštitni učinak protiv bolesti krvožilnog sustava. Tajna je u visokoj koncentraciji flavonoida, tvrde francuski stručnjaci Sveučilišta Joseph Fourier iz Grenoblea. Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprječavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako samo dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke.

Probajte svoju jutarnju kavu zamijeniti šalicom čaja! Ako želite saznati više o vrstama čajeva ili odabrati svoj omiljeni topli napitak, pogledajte kolumne tima Kuća zelenog čaja.

Čili papričice

Ljute čili papričice daju poseban okus jelu, ali ujedno štite naše srce. Do ovakvog su zaključka došli američki znanstvenici koji su proučavali kapsaicin – pigment koji spomenutim papričicama osigurava vatrenu boju. On je najčešći kapsaicinoid u čiliju, a ujedno i njegov najproučavaniji sastojak.


Povezan je sa širokim rasponom potencijalnih zdravstvenih dobrobiti - dokazana su njegova svojstva protiv raznih tipova bolova - od artritisa do migrena. Pozitivni djeluje i protiv raka te dijabetesa.

Orašasti plodovi

Kikiriki, orasi, bademi i lješnjaci su orašasti plodovi koji osiguravaju zdravlje srca i krvnih žila. Krcati su vitaminom E koji djeluje zaštitno na stjenke arterija i onemogućava njihovo ukrućenje, a jednako tako, orasi su bogati vlaknima koja smanjuju razinu kolesterola u krvi.

Važno je ne pretjerati s orašastim plodovima – konzumirajte najviše šaku dnevno.

No comments:

Post a Comment