loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, November 3, 2016

UN dijeta - Sve o ovoj najpopularnijoj dijeti

zdravlje_i_un_dijeta





UN dijeta (UNDIET u prevodu NE DIJETA) ni kriva ni dužna dobi ime ’’Dijeta Ujedinjenih nacija’’ jer je nekome palo na pamet da UN prestavlja skraćenicu za ovu međunarodnu organizaciju. Čudno je da se niko do sada nije zapitao šta će dijeta Ujedinjenim nacijama? Hajde da je reč o NASI pa da i razumemo. I tako uvek biva, neko pusti priču i to pogrešnu i to je gotovo ne možete je nikad ispraviti. Ali, kako god da se zove ova dijeta ništa je ne razlikuje od ostalh, štaviše, ovo je još jedna od onih ’’ozloglašenih’’ gde bez nervoze, gladi, padanja u nesvest i ponovnog vraćanja kilograma, ne možete da prođete. Naravno, sami ćete odlučiti da li ćete postati ’’maneken’’ uz pomoć ove dijete koja u stvari i nije dijeta. Ni ovoj dijeti se ne zna autor ali svejedno, mi mu odajemo priznanje za mudrost.

Najbolji i najprimamljiviji naziv za neku dijetu je NE DIJETA, slažete se? Odmah pomislite da se sve jede. Nema veze što to zvuči krajnje kontradiktorno. U ovoj dijeti je čak dozvoljeno jesti i slatkiše ali samo jedan dan i to kad se prethodno izgladnite do kolapsa. Slatkiši vam dođu kao nagrada, bili ste dobri i sleduje vam čokolada. Svaka čast za autorovo ’’skeniranje’’ ljudskog mozga. Taman kad onako gladni kao pas odlučite da prekinete dijetu, stiže dan slatkiša i šećer vam naglo skoči, vi se smirite i čudite se što ste divljali pre par minuta kad je dijeta super. Nastavicete je, niste ludi da prekidate, jedan slatkiš vam je ’’zamazao oči.’’ E, zato svaka čast autoru. Svakako u negativnom kontekstu. Ako odlučite da držite UN dijetu, korisna informacija za vas je da ćete smršati do 25kg. za samo tri meseca. Uvek se startuje sa proteinskim danom pa tek onda slede skrobni, ugljenohidratni i voćni pa opet sve u krug. Ne menjajte redosled inače ćete sve pokvariti! Evo i kako izgleda plan ishrane.

Prvi dan Un dijete - meso, ljubavi moja
un_dijeta-sve o ovoj dijetiDoručak je svakog dana dosadan zato što je isti. Uvek se jedu voćke ali nema mešanja, samo dve iste vrste. Veličina nije bitna ne morate ih meriti lenjirom. Poželjno je sveže voće mada može i suvo ali samo onoliko koliko može da vam stane u šaku. E, sad, koliko ćete se najesti zavisi od veličine vaše šake. Prvog dana koji se zove drugačije i proteinski dan, ručak je mesni, ispečete ili obarite tri parčeta mesa a ako vam se to ne sviđa možete obariti ili ispeći jaja isto tri. Dakle, jedno ili drugo, odlučite, ne može sve. Hleb može ali integralni. Salatu možete jesti dok vam se ne smuči a još dodajte i ulje u nju. Samo jednu kašičicu. Skuvajte i supu ali bez rezanaca i to popijte. To oni zovu supa i vi morate prihvatiti tu činjenicu. Ako nećete ’’supu’’ možete uzeti jogurt ili mleko. Za večeru jedete isto što i za ručak izuzev supe i hleba. Tako da ako vam je nešto preostalo od ručka odlično! Naješćete se.

Drugi dan Un dijete - mnogo volim krompir
Drugog ’’skrobnog’’ dana osim standardnog doručka, za ručak se može pojesti grašak ili pasulj, krompir, pirinač...od začina dodajte slobodno so ili vegetu, može i biber. Ako imate i kuvani paradajz još bolje, dozvoljen vam je pun tanjir. Hleb samo jedno parče i salata. Za večeru jedete ostatke od ručka ali ovaj put bez hleba. Trebalo bi da preživite skrobni dan bez problema, s obzirom na energetske vrednosti pomenutih namirnica.

Treći dan Un dijete - došao je i taj dan mogu biti nasmijan
Trećeg dana koji se zove ovde i ’’ugljenohidratni’’ može se slobodno jesti kuvana testenina uz obavezan dodatak začina. Ako volite pizzu možete i nju pojesti ali jedno parče a ne punu tepsiju. Zamislite, možete dodati i malo kečapa, pa stvarno šta je pizza bez kečapa? E sad za večeru nema pizze! Lukavo, nema šta. Ali zato udarite po slatkišima, to vam je priprema za voćni dan kada ćete moliti za hranu. Dakle, mogu slatkiši danas, ograničeno, tri do četiri kugle sladoleda ili isto toliko kolača koje volite. A vi vidite pa umesite ih što većih dimenzija. I jedno rebro čokolade obavezno morate pojesti! To stvarno može teško pasti posebno ako je vama jedna cela čokolada tek uvertira.

Četvrti dan Un dijete - ah kad mogu vegani mogu i ja
I evo dana kojeg se svi plaše, to je čuveni četvrti ili voćni dan kada morate jesti samo voće. Koje god hoćete naravno, zamislite da još i tu imate ograničenja. Opet je to drastična razlika od kupus dijete, kada većinom jedete samo kupus čorbu.

Prava istina o zdravlju i Un dijeti



Znajte da posle osam sati uveče nije dozvoljeno ništa jesti . Obavezno je uzimanje vitamina u formi tableta ,posle ručka, svakog dana. Ovde ćemo zastati jer morate znati da nijedna šumeća ili nešumeća vitaminska tableta ne može nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala. Na to nas i doktori stalno upozoravaju, vitamini se nalaze na pijaci! Razmak koji biste morali da imate između obroka prvog dana je četiri sata, drugog i trećeg tri a kada budete u voćnom danu neka vm razmaci budu dva sata. Kafa i čaj su dozvoljeni ali samo gorkog ukusa. Sokove po mogućstvu izbaciti. Posle 29. dana treba držati vodeni dan što ni malo nije zdravo.


Procenite i sami, danima vam je dozvoljeno sve i svašta i taman organizam navikne na hranu a onda ga šokirate ispijanjem vode i jedenjem voća. Pa onda opet ponovite krug i opteretite želudac proteinima. Ovakav režim ishrane može dovesti do problema sa probavnim sistemom kao do gubitka kalcijuma, zato, pazite. Čim primetite prve simptome prekidajte! Ne možemo a da ne primetimo da i ova dijeta nije ništa spektakularno u odnosu na ostale njene rođake - Sve o popularnim dijetama.

Smešno zvuči podatak u ovoj dijeti gde se kaže da je cilj trajna promena metabolizma. Metabolizam se ne može promeniti trajno ako se posle tri meseca brige o ishrani nastavi sa starim navikama. On će se vratiti na svoj stari način rada i usporiće ponovo. UN dijeta dovodi do toga da stalno imate onaj neprijatni osećaj gladi a kilogrami se vraćaju nakon prestanka. Kod ove dijete je napravljena još jedna strašna greška a to je previše insistiranja na proteinima što može dovesti do raznih oboljenja, npr. Gihta usled opterećenja bubrega. I još jedna stvar, doručak je videli ste, isti i ’’siromašan’’ svakog dana a večera obilna. Valjda je normalno da doručak bude energetski jak a večera blaga i neopterećujuća jer se u večernjim satima metabolizam i onako usporava a ujutru vam treba energije da izdržite dan. Kada vam neko kaže ’’Nemoj to, goji!’’, objasnite mu da ništa ne goji ako se ne pojede tona već malo. I ne često nego bar na svaka tri sata. I ne morate pojesti samo ’’rebro’’ čokolade kako ovde piše nego možete slobodno pojesti i celu ali nemojte onda bar nekoliko sati jesti ništa drugo i nećete se udebljati. Suština je u kombinaciji hrane. I obavezno izađite u šetnju. Tako će vaš metabolizam stalno biti naviknut na rad. Pogledajte i ovaj naš savjet kako smršati i riješiti se viška kilograma.

No comments:

Post a Comment