loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Tuesday, December 27, 2016

Biopsija jetre – zašto i kako se radi

Slikovni rezultat za biopsija jetre






Biopsija jetre je dijagnostička metoda kojom se mikroskopskim pregledom uzorka tkiva otkrivaju potencijalne bolesti ili potvrđuje sumnja na njih. Biopsija je izuzetno korisna u otkrivanju tuberkuloze ili drugih granulomatoznih infekcija te u razjašnjavanju komplikacija nakon transplatacije jetre. Biopsija jetre je primarni izvor za stjecanje znanja u jetrenoj patologiji, najvažnija metoda za razne oblike stupnjevanja kroničnog oboljenja jetre.


Kada se radi biopsija jetre?

U određenih stanja biopsijom jetre se potvrđuju bolesti ili procjenjuje stupanj oštećenja organa kako bi se primijenilo odgovarajuće liječenje ili transplatacija ako je potrebna. Biopsija jetre se radi kod:

* povišenih laboratorijskih vrijednosti jetrenih enzima
* kronične bolesti i upale jetre
* alkoholne bolesti jetre
* ciroze jetre
* intrahepatične kolestaze (prestanka tijeka žuči uslijed oštećenja jetre alkoholom, lijekova ili  infekcijom)
* nealkoholne steatoze (masne bolesti jetre)
* sklerozirajućeg kolangitisa
* hemokromatoze
* sumnje na odbacivanje organa nakon transplatacije jetre
* povećane jetre
* hepatosplenomegalije (istovremenog povećanja jetre i slezene)
* raka jetre
* kroničnog hepatitisa B ili C
* Wilsonove bolesti
* nejasne sistemske bolesti (primjerice neobjašnjiva vrućica, upalna ili granulomatozna bolest)


Kako se pripremiti za biopsiju jetre?

Nekoliko dana prije biopsije potrebno je uraditi testove za zgrušavanje krvi. Tjedan dana prije pretrage potrebno je prestati uzimati lijekove protiv bolova (Andol, Aspirin, Voltaren, Brufen) te lijekove protiv zgrušavanja krvi. Osam sati prije biopsije ne smije se konzumirati ni hrana ni piće. O uzimanju antibiotika potrebno je izvijestiti liječnika.


Kako izgleda biospija jetre?

Pretraga traje oko 20 minuta. Pri tome pacijent treba ležati na leđima s desnom rukom prebačenom iza glave. Zdravstveni radnik će označiti mjesto biopsije ispod desnog rebrenog luka, dezinficirati područje i anestezirati ga. Liječnik specijalist će zatim specijalnu iglu uvesti u anestezirano područje i uzeti maleni uzorak tkiva. Pri tome se ponekad služi ultrazvukom ili CT-om za mjerenje elastičnosti jetre. Pacijent treba biti miran i zadržati dah na 5 do 10 sekundi za vrijeme uzimanja tkiva. Moguće je osjetiti kratkotrajnu bol koja se može proširiti prema desnom ramenu.

biopsija_jetre


Što nakon biopsije jetre?

Na mjesto uboda stavlja se zavoj, a pacijent ostaje još desetak minuta ležati na desnom boku. Kod kuće potrebno se odmarati i mirovati narednih 8 do 12 sati. Ako je potrebno, od liječnika se mogu zatražiti lijekovi protiv bolova, ali nikako ih se ne smije uzimati na svoju ruku.


Gdje se izvodi pretraga?

Pretraga se izvodi isključivo u bolničkim ustanovama.Nalazi se čekaju jedan ili dva tjedna.

Moguće komplikacije

U manje od 1% slučajeva dolazi do laganog krvarenja iz mjesta uboda. Još rjeđe se javljaju oštećenja organa u blizini jetre (bubreg, žučni mjehur, pluća ili crijevo). Vrlo rijetko može doći do upale potrbušice, a rizik od smrti manji je od 0,1%. U slučaju bilo kakvih sumnji na ove probleme potrebno je odmah i bez odgađanja zatražiti liječničku pomoć.


No comments:

Post a Comment