loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, December 23, 2016

KADA ĆE MOJA BEBA POČETI PRIČATI?

Povezana slika





Jedan od najuzbudljivijih događaja za roditelje je trenutak kada čuju da njihova beba izgovara svoje prve riječi.
Teško je sa sigurnošću reći kada bebe počinju pričati, ali većina njih izgovori tri do pet riječi kada napune prvu godinu. Vaša beba može izgovarati riječi i prije, oko šestog mjeseca kada počinju s ma-ma, ta-ta. U ovoj dobi oni ne mogu razumjeti značenje, već samo ispuštaju znakove koje imitiraju.

Receptivni govor

Receptivni govor vašeg djeteta kojeg on razumije javlja se prije izražajnog jezika. Kad razgovarate s vašim djetetom pomažete mu razviti izražajni jezik . Iako dijete neće razgovarati s vama ono ”upija” informacije i razvija svoj jezik. Nekim bebama trebati će malo više vremena kako bi naučili izgovarati riječi.

Rani ekspresivni jezik

od 0-3 mjeseci
Vaša beba počinje učiti komunicirati s vama vrlo rano. Jedan od prvih načina komuniciranja je plač. Sada to ne može zvučati kao jezik no riječ je o razvoju jezika . Primijetiti ćete kako dijete drugačije plače, ovisno o tome što želi.
od 4-6 mjeseci
U ovom razdoblju počesti će žamor i bebino ”gugutanje”. U ovom razdoblju beba će reagirati i na vaš smijeh. To je način komunikacije u ovoj dobi koji će se s vremenom pretvoriti u riječi. Na početku će izgovarati samo po jedno slovo, no već ubrzo će to postati ”da da” ili ”ma ma”.
7-12 mjeseci
U ovom razdoblju će se brzo razvijati bebin receptivni govor. Razumjet će puno više pa tako i vaše jednostavne upute kao što je ne ne. Još ne može govoriti ali će početo razvijati svoj jezik. Obratite pažnju kako oponaša zvukove ili geste koje vi radite. Mahat će, dat će vam poljubac. Nema razloga da se brinete ako još niste čuli prve riječi, ubrzo će beba i govoriti.

Prve riječi

Prve riječi najčešće se čuju između 12. i 14. mjeseca života. Možete očekivati da će beba izgovoriti 20ak riječi do 18.mjeseca. No, ne razvijaju se sve bebe isto. Pitajte mame i vidjet će te koliko različitih odgovora na ovu temu će te dobit. Čak je velika razlika djece iz istih obitelji.

Potaknite razgovor s bebom

Ovdje je nekoliko savjeta kako da potaknete komunikaciju s vašom bebom:
– Oponašajte zvukove i potaknite bebu da vas imitira. Nasmiješite se kad se i on smiješi, izgovarajte glasove koje beba zna izgovoriti.
– Igrajte različite igre kojim ćete ih potaknuti na oponašanje.
– Razgovarajte s bebom tijekom dana. Kada odijevate bebu recite što radite. To će pomoći pri učenju novih riječi.
– Čitajte bebi. Knjige o prvim slovim i riječima biti će korisne vašoj bebi. Dijete neće odmah znati izgovoriti riječ ali će znati raspoznavati kada im pokazujete.

Trebam li biti zabrinut ako beba ne govori?

Ako vaša beba ima 15 mjeseci a još nije počela govoriti ne trebate se brinuti. Bebe bi trebale početi žamoriti barem kada napune prvu godinu. Ako ne počne s ispuštanjem glasova razgovarajte s liječnikom.
Obratite pozornost reagira li beba na zvukove. Ako ne odgovara na ime, ne okreće glavu u smjeru odakle dolazi zvuk isto razgovarajte s liječnikom.
Do 16. mjeseca trebali bi čuti par riječi. Ako vaše dijete ne izgovori ni jednu riječ obratite se liječniku, no ne trebate paničariti, to ne mora biti znak da se beba ne razvija normalno.
Neke bebe, koje su zdrave ne počinju pričati gotovo do druge godine života. Ipak, ako ste zabrinuti zbog bebinog govora i razvoja jezika, razgovarajte s liječnikom.




http://mami.hr/

No comments:

Post a Comment