loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, December 1, 2016

Liječenje depresije

Slikovni rezultat za Liječenje depresije





Depresija može nastati iz mnogo različitih razloga što znači da se može i izliječiti na više načina. Ako patite od depresije trebate znati da je ona u većini slučajeva izlječiva. Međutim, bez nečije pomoći (ili obitelji ili profesionalca) teško ćete se sami otrgnuti iz njenih okova. Samo oko 10% osoba se izliječi spontano bez ičije pomoći.

U ovom tekstu ćemo navesti sve moguće opcije liječenja, od konvencionalnih do alternativnih rješenja.


Isključivanje fizičkih bolesti kao uzrok

Ono što biste prvo trebali uraditi ako mislite da patite od depresije je temeljit liječnički pregled koji bi odredio da li se osjećate tmurno i bezvoljno zbog nekog fizičkog uzroka ili je nešto drugo u pitanju.

Bolesti poput dijabetesa, anemije, problema sa štitnjačom, niskog krvnog pritiska, sinusitisa ili bolesti probavnog sistema, mogu prouzrokovati simptome slične depresiji (kronični umor, bezvoljnost, smanjen seksualni nagon).

Pronalazak psihologa ili psihijatra

Ako ste isključili fizičke bolesti kao uzrok, a još uvijek se osjećate tužno i bezvoljno, vrijeme je da potražite psihologa ili da vas liječnik opće prakse uputi psihijatru na pregled.


Bitno je da pronađete terapeuta koji je pažljiv i osjećajan i s kojim osjetite određenu konekciju i razumijevanje. Ako terapeut nema nijednu od tih kvaliteta, nakon prvog susreta nemojte oklijevati da potražite novog.


Psihoterapija (liječenje razgovorom)

Terapija razgovorom je jako učinkovita metoda liječenja. Uz pomoć nje možete naučiti mnogo o svojim ponašanjima iz perspektive profesionalca. Otkrit ćete ponašanja i misli kojih niste bili ni svjesni ili ih nikad niste gledali iz tog ugla. Psiholog će vam dati „alate“ za borbu protiv negativnih uzoraka ponašanja.


Ponekad se radi i grupna terapija (naravno uz pristanak svih uključenih). Grupna terapija depresivnoj osobi može izgledati strašno jer takve osobe se teško otvaraju emocionalno, ali ona ima svojih prednosti. Sudjelovanje u grupnoj terapiji vam može dati samopouzdanje i nadu kada čujete tuđe priče i shvatite da postoje ljudi sa istim problemima.

Lijekovi

Psihijatar će vam uz terapiju vjerojatno propisati i neke lijekove. Neki od poznatijih lijekova su: Zoloft, Prozac, Seroxat(Paxil), Lexapro i drugi. Poboljšanja se osjete tek nakon 2-3 tjedna uzimanja. Ovi lijekovi su temelj uspješne borbe protiv depresije. Cilj uzimanja lijekova nije samo otklanjanje simptoma, nego uspostava dugotrajnog dobrog stanja i prevencija novih depresivnih epizoda.

Alternativno (prirodno) liječenje

Alternativno liječenje može pomoći kod blage i umjerene depresije. Logično je da naša prehrana, nivo aktivnosti i količina odmora utječu na to kako ćemo se osjećati psihički. Tu su i određeni prirodni biljni lijekovi koji vam mogu pomoći. Neki od prirodnih načina za borbu protiv depresije su:

* Vježba. Fizička aktivnost potiče proizvodnju neurotransmitera odgovornih za osjećaj zadovoljstva, a dokazano je i da stimulira rast novih moždanih ćelija.[1] [2]

* Zdrava ishrana. Mnogi simptomi depresije se podudaraju sa nedostatkom određenih nutrijenata. Zato je zdravom prehranom moguće umanjiti simptome depresije. Ako se ne možete hraniti 100% zdravo, onda barem suplementirajte multivitaminima i omega 3 mastima.

* Spavanje. Spavajte barem 8 sati dnevno jer spavanje ima veliki utjecaj na raspoloženje.

* Druženje. Izbjegavajte izolaciju pod svaku cijenu. Osobe koje imaju mnogo prijatelja su sretnije i imaju bolju memoriju. Držite kontakt sa obitelji i prijateljima i razmislite o učlanjenju u razne grupe, kurseve ili volonterstvo.

* Biljni lijekovi. Kantarion ili gospina trava istraživan je u vezi sa poboljšanjem raspoloženja kod depresivnih osoba i nekoliko studija je pokazalo da je učinkovit jednako kao i standardni antidepresivi. Druge studije su pokazale samo blagi učinak, ali u svakom slučaju isplati se probati. Možete piti čaj od kantariona ili uzimati tablete sa ekstraktom kantariona koje su učinkovitije. Glavna tvar u kantarionu odgovorna za poboljšanje raspoloženja je hiperforin. Učinkovitost ovisi o količini hiperforina u ekstraktu

* Dnevna svjetlost. Vjerovali ili ne, nekoliko studija je pokazalo blagotvorne učinke na depresiju kod osoba koje su se redovito izlagale sunčevoj svjetlosti. [6][7] Ovo bi mogao biti i razlog zašto je depresija češća zimi. Postoji određeni tip depresije koja se zove sezonska depresija i mnoge osobe pate od nje svake zime.

Oporavak od depresije zahtjeva akciju. Ali tko god je bio u depresiji zna da je poduzimanje nužnih koraka u takvom stanju jako teško. Zapravo, to se čini kao najteža stvar od svih. Iz tog razloga depresija postaje začarani krug. Ali postoji razlika između teškog i nemogućeg.

Započnite sa sitnim koracima. Informirajte se što više o depresiji. Povjerite se jednoj osobi koja vam je najbliža. Odite u 30 minutnu šetnju jednom dnevno. Kupite psa ako ga već nemate i brinite o njemu. Pokušajte sve prije nego se predate. I najvažnije od svega, imajte nadu i znajte da postoje osobe koje su prošle kroz istu patnju i izišle iz nje uzdignute glave.




http://www.zdravosfera.com/

No comments:

Post a Comment