loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, February 5, 2017

Povišena temperatura kod beba - kada kod lekara?


Povezana slika






Koje simptome treba da ima moja beba da bih zvala doktora?

Treba da se osećate slobodno da u svako doba, bilo da je noć ili dan, zovete pedijatra. Čim primetite neki simptom treba da javite pedijatru jer što se ranije otkrije bolest to je lakše izlečiti je. Čim primetite da se beba ne ponaša u skladu sa svojim karakterom – ako je nevesela, ako joj se više spava nego obično, ako neće da jede ili ako ima problema sa stolicom, nazovite ili posetite pedijatra.

Beba ne može da vam kaže da je nešto boli ili da se ne oseća uobičajeno zato vi treba da je posmatrate i da detektujete kad nešto nije uredu. Pedijatru treba da se javite ako beba povraća, ima povišenu temperaturu, neprestani svrab, iscedak iz uha ili oka, ili ako plače duže nego inače. Svaki od ovih simptoma mogu da budu mogući signali neke ozbiljne bolesti zato treba odmah da reagujete. Ako primetite da se beba guši ili isprekidano diše, odmah je odvedite kod pedijatra.

Koliku temperaturu treba da ima beba da bih se obratila lekaru?

To je vaša odluka, mada bi trebalo da vas je pedijatar unapred savetovao šta da radite kad beba ima povišenu temperaturu i kada da ga zovete. Sveukupno ponašanje vaše bebe i reakcija na neke simptome je obično bolji indikator bolesti nego podeoci na termometru. Nikada nemojte da zaboravite da se povišenom temperaturom organizam bori protiv infekcije.

Temperatura tela takođe varira od doba dana (rano i ujutru je niža, a popodne i uveče viša).

Očitavanje temperature je takođe  različito jer zavisi gde se ona meri: da li ispod pazuha, na čelu, u uhu, u ustima ili rektalno. Kada budete saopštavali temperaturu lekaru obavezno mu napomenite gde je merena.

Situacije kada je bebi sa povišenom temperaturom neophodna medicinska pomoć

- Kad beba ima između dva i šest meseci (bebu mlađu od dva meseca sa povišenom temperaturom hitno treba odvesti kod lekara)

- Ako beba boluje od neke hronične bolesti kao štu su srčana, neurološka obolenja, ako ima bolesne bubrege ili anemiju srpastih ćelija

- Ako je beba ranije imala febrilne konvulzije (fras)

- Ako je dehidrirana: retko mokri, urin je tamne boje, pljuvačka i suze su oskudni, usta i koža su suvi, a oči i fontanela uvučeni

- Beba se ponaša neuobičajeno: razdražljiva je, spora ili preterano pospana, ne može da spava, smeta joj svetlo, plače više no obično, odbija da jede, vuče uši

- Beba je par dana imala umereno povišenu temperaturu koja je naglo skočila; ili beba je par dana imala nazeb pa joj je naglo skočila temperatura (to je mogući pokazatelj da postoji sekundarna infekcija)

- Ako je izmerena rektalna temperatura preko 39 stepeni Celzijusa

- Prepisani lekovi ne snižavaju temperaturu

- Umereno povišena temperatura manje od 39 stepeni Celzijusa mereno rektalno uz nazeb i prehladu traje duže do tri dana  

- Povišena temperatura bez drugih simptoma bolesti traje duže od 24 časa

Šta će zanimati lekara kada bude čuo kolika je bebina temperatura?

Kada dođete u situaciju da zovete lekara ostanite mirni i pribrani jer ako paničite i histerišete tokom razgovora telefonom, lekar vas neće razumeti. Ako treba, ono što smatrate važnim zapišite. Kažite mu kada su simptomi počeli (kada ste ih uočili) i jasno ih opišite. Bebi izmerite temperaturu neposredno pre poziva. Obavezno mu napomenite ako je vaša beba trenutno na nekoj terapiji, ako pije lekove, koji su to lekovi ili ako je to skoro činila. Nemojte se libiti da sve to saopštite lekaru čak i ako ste prethodnog dana bili kod njega jer kroz pedijatrijsku ordinaciju prođe mnogo dece i on ne može baš sve da zapamti.

Kada treba odmah da odem kod lekara?

Situacije kada treba hitno da odete kod lekara ili u hitnu službu bez obzira na doba dana ili noći:

- Ako beba ima manje od dva meseca

- Ako ste bebi rektalno izmerili temperaturu i ona je preko 40 stepeni Celzijusa

- Ako ste uočili da beba ima simptome frasa (konvulzija): telo se ukrutilo, oči su joj prevrnute a ruke i noge miltave.

- Ako beba neutešno i bolno plače(a očigledno je da nisu grčevi), bolno reaguje na dodir, ili se trza ili je mlitava bez reakcije

- Ako je beba ima crveni ospi negde na telu

- Beba otećano diše i nakon što ste joj očistili nos

- Ako imate utisak da joj je vrat ukrućen i pruža otpor ako pokušate da ga savijete ka grudima

- Ako posumnjate na toplotni udar jer je beba bila poduže napolju gde je previsoka temperatura na suncu tokom toplog dana ili je boravila duže u zatvorenom automobilu po toplom vremenu.

- Bebi koja je imala blago povišenu temperaturu se naglo povećala temperatura usled preteranog utopljavanja

No comments:

Post a Comment