loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Sunday, February 5, 2017

Koliko je mršavljenje bez ugljikohidrata efikasno?


Slikovni rezultat za Koliko je mršavljenje bez ugljikohidrata efikasno?






Dijete koje smanjuju ili potpuno izbacuju unos ugljikohidrata vrlo su popularne iz dva razloga. Prvo, jer donose brze rezultate i drugo, neke od njih (npr. Atkinsonova dijeta) dopuštaju određene namirnice (meso, sirevi) u velikim količinama. Istražili smo pozadinu ovakvih dijeta i evo što smo saznali.


Dijete bez ugljikohidrata temelje se na pretpostavci da će tijelo onda kada ne dobiva dovoljno ugljikohidrata posegnuti za energijom iz masti.


Time će doći do topljenja masnih naslaga i gubitka kilograma.



Koliko je mršavljenje bez ugljikohidrata efikasno?


S ovakvom dijetom moguće je u kratkom vremenu izgubiti nekoliko kilograma. Ipak, istraživanja pokazuju da se gubitak težine ostvaruje više gubitkom vode i mišićnog tkiva nego gubitkom masnog tkiva.

Mišići troše kalorije i kada mirujete. Ako ste izgubili veliku količinu mišićne mase potrebna vam je manja količina hrane.



Nedostaci dijeta sa malo ugljikohidrata

Da bi dijeta bila efikasna mora doći do topljenja masti. Za topljenje masti potrebno je da tijelo ne dobije nikakve ugljikohidrate uključujući i voće. Kao što znamo, voće je neophodno zbog vitamina.


Ako bezugljikohidratna dijeta dopusti voće onda je opet upitna njezina djelotvornost jer svako voće sadrži jednostavne ugljikohidrate. Neke dijete dosjetile su se tome problemu pa prepisuju vitaminske dodatke kako bi se pokrio manjak vitamina.


Još jedna mana mršavljenja s malo ugljikohidrata je da ono nije prikladno za sportaše. Pri jakoj fizičkoj aktivnosti potrebno je puno energije, a tijelo ne može velikom brzinom dobivati energiju iz masnog tkiva. Iznimka je ako se u tijelo unosi L-carnitine koji ubrzava ovaj proces.



Naš savjet – izbacite slatko

Većina nas svakodnevno unosi previše ugljikohidrata, pogotovo onih jednostavnih (slastice, čokolade i sl.) pa je smanjivanje količine ugljikohidrata dobro.


Ako jedete puno slatkoga ili recimo dodajete šećer u kavu i napitke, onda preporučujemo da izbacite tu naviku.


Tijelo se ne zna nositi s naglim porastom ugljikohidrata u krvi na ijedan drugi način osim da višak pohranjuje u masnim naslagama. Zato je naš savjet – izbacite slatke namirnice. Umjesto njih uzimajte voće.

No comments:

Post a Comment