loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Saturday, September 16, 2017

ZIMNICA: Đuveč sa patlidžanima i tikvicama


đuveč





Sastojci:

10 dag luka
2-3 dl maslinovog ulja
2,5 kg patlidžana
1 kg tikvica
0,5 kg paprika
2,5 kg paradajza

đuveč



Priprema:

1. Patlidžane operite i narežite na 1 cm debele ploške, posolite i ostavite da puste vodu nekih pola sata.

2. Sitno nasjeckajte luk i paprike (babure, paradajz ili rog – svejedno) pa stavite u lonac zajedno sa 1,5 dl maslinovog ulja. Polako zagrijte i podinstajte dok povene.

3. Dok se prži luk, ploške patlidžana osušite papirnatim ubrusima i narežite na podjednake kockice cca 1×1 cm. Kad luk i paprika povenu i malo požute počnite im dodavati narezani patlidžan.

4. Uz povremeno miješanje patlidžana u loncu, očistite tikvice. Osim onih najmanjih, ogulite ih i izvadite im središnji dio sa sjemenkama. Narežite na komadiće nešto veće od patlidžana. Kad patlidžani u loncu lagano posmeđe, dodajte tikvice.

5. Paradajze očistite od peteljki i drvenastih dijelova (po želji i ogulite i očistite od koštica – ali nije neophodno), narežite na kockice i ubacite u lonac.

6. Uz često miješanje, neka se polagano kuha odnosno krčka sljedećih 3-4 sata. Probajte pa posolite prema ukusu. Gotovo je kad su svi sastojci kuhani, voda je gotovo isparila – ostao je gusti sok od povrća. Provjerite je li dovoljno slano, pa po potrebi dosolite.

7. U sterilizirane staklenke uspite vruću smjesu iz lonca. Po vrhu prelijte prst debeo sloj maslinovog ulja, tako da potpuno prekrije đuveč u staklenci pa zatvorite poklopcem s navojem. Čim ste ih zatvorili, onako vruće staklenke stavite u pećnicu i ostavite da se tu ohlade preko noći. Ujutro odložite u smočnicu.

8. Zimi se ovaj đuveč umiješa u kuhanu rižu, ili se može servirati uz pire krumpir, kuhanu heljdu ili proso, kao prilog mesu. Dobro ga je odmah nakon otvaranja potrošiti, pa ga spremite u staklenke sa količinom koja vam je dovoljna za jedan obrok. Ako vam ostane đuveča u otvorenoj staklenci, može ostati još nekoliko dana u hladnjaku, ali dodajte malo maslinovog ulja da ga prekrije po vrhu.

9. Omjeri povrća mogu varirati prema osobnom ukusu.


No comments:

Post a Comment