loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, October 4, 2017

Simptomi oboljele štitne mogu da nam promaknu: Savjeti koji će vam pomoći, pored lijekova

Slikovni rezultat za Simptomi oboljele štitne





Hipotiroidizam znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posljedica disfunkcije štitnjače same po sebi


Ukoliko se osoba riješi na njezino uklanjanje, tijelo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njezin dio, bit će u mogućnosti da ih još neko vrijeme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagorijeva u trošenju.

Ipak, štitnjača može biti u disfunkciji i uslijed drugih razloga. Hormoni koje štitnjača proizvodi kontroliraju metabolizam tijela pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u tijelu. Kada je štitnjača nedovoljno aktivna, dolazi do opće depresije mnogih staničnih sistema i oksidativnih procesa u tijelu koji su potrebni za stvaranje energije.

Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u stanicama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulijenjujući ih.

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitnjača, čine tijelo da usporava, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobivanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suhu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune stanice u tijelu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same štitnjače i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često miješa s postporođajnom depresijom. Lijekovi, kao što je litij, također uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako rijetko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlijezda u mozgu također mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Šta poduzeti?

Smanjite unos soje. Soja zna smanjiti funkciju štitnjače, a pokazalo se da preobilno konzumiranje soje može izazvati gušavost (uvećanje štitnjače) kod zdravih osoba.

Alkalizirajte tijelo! Ovo je najprije dobra preventiva kako do oboljenja štitnjače ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz prehrane jer upravo one narušavaju funkciju štitnjače.

Uravnotežite razinu estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad štitnjače.

Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbjegli mesa prepuna dodanih hormona, danih povećati težinu stoke za prodaju.

Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje razine kolesterola, pokazao se i da spušta razinu hormona štitnjače.

Gentian je, također, poznat po tome da normalizira funkciju štitnjače.

Uvrstite u svoju prehranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

Ukoliko je prateći problem depresija, probajte uljem gospine trave (kantarion) pomoći tijelu u podizanju raspoloženja.

Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može umanjiti razine hormona štitnjače.

Kokosovo ulje stimulira štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

No comments:

Post a Comment