loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, November 14, 2016

Dojenče raste i više mu nije dovoljno samo mlijeko

Slikovni rezultat za baby eat




Dojenčad se u prvih šest mjeseci brzo razvija, njihova tjelesna masa se udvostručuje. Za daljnji rast potrebno im je više nego samo majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko. Naravno da će majka i dalje dojiti dojenče i nakon šestog mjeseca pa najmanje do navršene godine dana. Istovremeno se počinje uvoditi dopunska miješana, kašasta hrana: mliječno-žitne, povrtno-žitne, povrtno-mesne i voćno-žitne kašice koje će postupno postajati sve gušće čime se potiče dojenče na žvakanje i gutanje.

Najbolje je vrijeme za uvođenje novih namirnica i miješane hrane između petog i šestog mjeseca. Ne preporučuje se uvoditi miješanu hranu prije navršenog četvrtog mjeseca (17. tjedna djetetovog života), naime probavni sustav kod dojenčeta još je nezreo za čvrstu hranu. Nije dobro ni previše odugovlačiti s uvođenjem čvrste prehrane nakon navršenog šestog mjeseca (poslije 26. tjedna djetetova života) jer u dobi iznad šest mjeseci i više samo majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko često ne osigurava dovoljan unos hranjivih sastojaka koji su potrebni dojenčetu. Tako na primjer više od 90% dnevnih potreba za željezom kod djece iznad šest mjeseci treba osigurati namirnicama, a ne mlijekom.

Gustoća hrane za različitu starost i stupanj razvoja




Početi kad je dojenče spremno!

Ako svoje dojenče dobro pratimo u dobi između četvrtog i šestog mjeseca, ono će nam određenim znakovima javiti da je spremno na postupno prihvaćanje čvrste hrane. Ti su znaci brza glad nakon obilnog dojenja ili mliječnog obroka, sve manji razmaci između obroka, nemirnije noći, slinjenje ili plač prilikom pogleda na hranu, žvakanje svega što mu dođe pod ruke… Tijekom prvih nekoliko tjedana početnog uvođenja hrane mame i tate moraju biti strpljivi jer uvođenje čvrste hrane najprije znači učenje i istraživanje, a ne važan izvor prehrane. Prva hrana koja se nudi dojenčetu mora biti jednostavna, neutralnog okusa da se dijete lakše navikne.

Kad odlučite da ćete početi upoznavati dijete s novim jelima i njihovim okusima, izaberite dio dana kad ste i vi i dojenče opušteni. Najprije mu ponudite malo hrane na rubu žličice. Većina dojenčadi uspjet će progutati dio jela, a dio će im isteći po bradici. Svaki dan ponudite dojenčetu jednu žličicu više. Nove namirnice uvode se u razmaku od jednog tjedna da se dojenče lakše navikne na okus i da kod eventualne reakcije preosjetljivosti lakše zaključite koja ju je namirnica izazvala. Ne žurite i ne zaboravite da je u tom razdoblju majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko još uvijek najvažnija hrana vašega dojenčeta, a istodobno čvrsta hrana postaja sve važniji izvor hranjivih sastojaka.

Istodobno moram mamama objasniti da je odbijanje novih namirnica, npr. povrća, normalan proces upoznavanja novih okusa. Ako dojenče najprije odbije ponuđeni špinat, to ne znači da ga ne voli. Drage mame, treba biti ustrajan i ponuditi nesretni špinat (ili bilo koju drugu vrstu hrane) na nenametljiv način još najmanje 8 do 11 puta. Naime čak 70% dojenčadi prihvaća okus određenog povrća tek nakon osam pokušaja. Ta dojenčad jest će špinat i 9 mjeseci kasnije kad budu sami mogli odlučno napustiti stol. Zato ne budite jedna od 85% mama koje već nakon tri pokušaja odustanu i zaključe da njihovo dojenče jednostavno ne voli povrće.

Uvođenje prehrane od početka 5. mjeseca do 10. mjeseca dojenčeta





No comments:

Post a Comment