loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, November 14, 2016

UN dijeta: Za svaki dan postoji najbolja hrana

Slikovni rezultat za undiet



Dijeta sa najkraćim nazivom, UN dijeta, ime je dobila od engleske reči “undiet” (što je negacija dijete). A njeno samo ime ukazuje da je reč o režimu ishrane koji ne bira gladovanje kao recept za mršavljenje.

U to nas uverava njen jelovnik koji se sastoji od bogatog izvora namirnica. Ova dijeta dozvoljava namirnice koje većina ostalih označava sa velikim ne, poput torti, kolača i pice.

Pitate se kako je moguće mršaviti, a jesti sve ovo? E, pa moguće! Mnogi pobornici ove dijete bili su zadovoljni rezultatima jer nisu gladovali, nisu se odricali stakiša, a mršavili su. Samo je potrebno pratiti pravila dijete.

UN dijeta smatra da je ključ u redosledu, koji ishranu pretvara u sledeći niz: proteinski - skrobni- ugljenohidratni - voćni dan. Osim što slede jedan drugi, ovi dani imaju još nekoliko zajedničkih crta.

Svi počinju voćnim doručkom. Večera tokom većine dana prati ručak, samo što je količinski prepolovljena.

Nema zabranjenih, ali ima preporučenih namirnica i onih sitnih pravila u ishrani koja nam pokazuju da je nijedna dijeta ne može bez njih.

ZBOG ČEGA JE SVAKI DORUČAK VOĆNI?
Voće se bira za početak svakog dana jer najbrže daje nergiju telu neophodnu da se izbori sa svim dnevnim obavezama. Čokolada, koja se uvodi trećeg dana, tu je da bi organizam zaštitila od alergija.

Redosled ne sme da se menja, a i svaki naredni krug dijete mora da se striktno pridržava ovog pravila.

Posle sedam krugova uvodi se vodeni dan, koji kako njegovo ime kaže, nalaže da se unosi samo voda.

Pobornici ove dijete tvrde da je njen najveći doprinos promena metabolizma.

Oni koji izdrže ciklus od 90 dana neće se suočiti sa najvećim strahom ljudi koji smršaju - vraćanjem kilograma.

ZBOG ČEGA DIJETA TRAJE 90 DANA?
Autori dijete smatraju da je taj period neophodan  da metabolizam prihvati promene. Kad traje kraće, te promene se ne dešavaju.  A ne traje duže jer je organizmu neophodno da se odmori od stresa. 
Posle tri meseca ishrane po ovom režimu sledi tri meseca pauze od propisanog ručka i večere, dok UN doručak ostaje dnevna rutina. Nakon tog perioda je dozvoljno započeti novi ciklus.

KOLIKO KILOGRAMA SE GUBI?
Iskustva pokazuju da u prvih 10 dana dijete može da ne dođe do gubitka telesne mase, ali se onda dešava nagli gubtak,  i to čak 3 do 4 kilograma. Za 90 dan koliko traje dijeta, odnosno njen prvi ciklus, može da se izgubi od 18 do 25 kilograma. U tromesečnom periodu pauze nakon dijete treba da se skinu dodatna tri kilograma, koja pokazuju da je došlo do metabolizma. Ako se ne izgube, dijetu treba da ponovi, posle isteka pauze.



PREDNOSTI I MANE UN DIJETE


Njena prednost je to što sugeriše redovnost u obrocima, motiviše vas da merite i ograničavate unnos svih namirnica pa i torte, koju bi ste inače pojeli posle večere, a ne za večeru. Sve  namirnice su zastupljne u ishrani i to jesu prednosti ove restriktivne ishrane - objašnjava asisit.mr sc med. Tatjana Mraović, dijetolog sa Vojnomedicinske klinike u Beogradu.

Prema njenim rečima, prednost je i izbalansirana ishrana koju pomalo prekrivaju nazivi dana.
- Skrob je takođe ugljeni hidrat, kao i voće koje potom sledi, te nazivi gube aktulenost - kaže ona.

Posle prednosti na red dolazi opreznost.

- UN dijeta je izabrala striktni raspored proteinskog, skrobnog, ugljenohidratnog, voćnog, a potom i dana kada pijete samo vodu. To se naizmenično ponavlja tokom tromesečnog režima, tačnije 90 dana. Nikako bez pauze ne treba nastaviti ovaj režim ishrane nakon ovog perioda - ističe doktroka.
A razlog opreznosti su mane UN dijete.

- Doručak je nepotrebno monoton. Ono što takođe smatram manom je “žrtva” jedenja samo voća ceo jedan dan i još veće odricanje u danu kada se pije samo voda.

Dodaje da su slatki zalogaji, koji su ključni problem u ishrani gojaznih, treba isključiti iz režima ishrane. Ona preporučuje i umerenost jer nije dobro da uvek možete da jedete koliko hoćete.Doktorka dijetu ne savetuje deci, osobama u razvoju, trudnicama, dojiljama, aktivnim sportistima i posebno osobama koje boluju od bilo koje bolesti.

JELOVNIK UN DIJETE
 
1. DAN / PROTEINSKI DAN

Doručak: voće po izboru, važno je da se izaberu dve voćke iste vrste. Izuzetak je banana, koja ne ide u paru, dnevno je preporučena jedna banana.
Možete da izaberete dve pomorandže ili 2 jabuke ili dve kruške. Dan možete da započnete i šakom suvog voća, (odvojite osam komada).

Ručak: obrok započnite sa tri decilitra supe bez rezanaca. Ako niste ljubitelj supe, zamenite je mlekom ili jogurtom. Samo nemojte da kombinujete ove dve vrste namirnica. Glavni obrok neka vam bude 250 g kuvanog ili pečenog mesa. Ukus mesa možete da osvežite dodatkom povrća. Salatu možete da jedete u neograničenim količinama, ali u nju možete da stavite maksimalno 1 kašiku ulja. Ručak možete da upotpunite i kriškom hleba, preporuka je da to bude onaj integralni. Izvor proteina umesto mesa mogu da budu i jaja, odnosno tri kuvana ili pečena jaja. Dozvoljena je soja.

Večera: za večeru ponovite ručak, ali sklonite sa stola hleb i supe. Peporučuje se da porcija za poslednji obrok bude pola manja u odnosu na porciju centralnog obroka.
Minimalni razmak između obroka je četiri sata. On može da se produži, ali ne ispod ove granice.

2. DAN / SKROBNI DAN

Doručak: voće
Preporuke za doručak se prenose iz proteinskog dana, preporučuju se 2 pomorandže ili 2 jabuke ili 2 kruške, 1 banana ili šaka suvog voća.

Ručak: pun tanjir kuvanog pasulja, graška, sočiva, krompira, uz dodatak začina, soli, vegete, bibera, kečapa ili kuvanog paradajza. Uz povrće možete da pojedete i krišku hleba, integralni ostaje kao najbolja preporuka. Salata se ne isključuje, ni njene neograničene količine, začinjene, kao i tokom proteinskog dana sa 1 kašikom ulja.

Večera: poslednji obrok mora da protekne bez hleba. Hrana se prenosi sa menija za ručak, samo su količine prepolovljene.
 
3. DAN / UGLJENOHIDRATNI DAN

Doručak: voće po izboru, stara preporuka koja lakšava izbor glasi:  2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške, 1 banana ili šaka suvog voća

Ručak: kuvana testenina uz dodatak začina, kečapa ili drugih dodataka. Umesto testenine možete da odaberete picu. UN dijeta kaže da pici sa kečapom. Ako ne uživate ni u testenini ni u pici, zamenite ih slanim pecivom. Na primer, sa tri kifle.

Večera: dva tanja parčeta torte, ili tri do četiri kolača, ili tri do četiri kugle sladoleda. Slatki niz, sa etiketom obavezno nastavlja 1 štangla čokolade za kuvanje.
 
4. DAN / VOĆNI (VITAMNISKI) DAN

Doručak: voće po izboru ( 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške ili 1 banana ili ekvivalentna količina sitnog voća)

Ručak: mešano voće, kolikogod želite

Večera: poslednji obrok sledi slatko pravilo ručka, tokom večere možete da jedete voće, koliko želite. Dobro je slediti savet da količina voća koje pojedete za večeru bude pola manja u odnosu na količinu voća kojim ste častili sebe za ručak.
- Za vreme vitaminskog dana možete da uživate i u svežem povrću, sokovima i kompotima bez šećera, pečenom voću, suvom voću, orašastim plodovima i semenkama.
 
VAŽNO: Minimalni razmak između svih obroka je tri sata. On može da traje duže, ali se ne dozvoljava njegovo skraćivanje.

NE ZABORAVITE VODENI DAN

Kad sedam puta pređete krug dijete, sledeći, 29. dan, namenjen je za vodu. Taj vodeni dan primenjuje se na svakih 29 dana. Najbolje je piti samo vodu.  Ako se pitate zbog čega voda, odgovor daje njegova diuretska funkcija. Unosi se izrazito mali broj kalorija (energije) ali je tokom ovog dana dozvoljen kofeina koji ima stimulativni efekat. Vodeni dan možete da osvežite i čajevima, bistrim supama, sokovima od voća i povrća bez šećera. Posle vodenog dana sledi proteinski.

DODATNA PRAVILA

Kad sledite pomenute preporuke UN dijete, ne smete da zaboravite i na ova pravila kako cilj, gubitak kilograma, ne bi izostao. A te napomene koje zaokružuju priču o ovoj vrsti dijete su:
- kafa i čaj smeju da se piju, ali se u njih šećer ne stavlja. Konzumiranje sokova se svodi na minimum.
- posle ručka se uzima 1 tableta dnevne doze vitamina i minerala
- posle 20 sati uveče ne smete ništa da jedete
- tokom dijete zabranjeno je uzimanje alkoholnih i gaziranih pića
- obroci se ne preskaču
- svakog dana treba da se popije oko dva litra vode
- tokom proteinskog dana ne treba da se mešaju različiti izvori proteina

No comments:

Post a Comment