loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 2, 2016

Kako odabrati idealno vino uz hranu?

Slikovni rezultat za degustiranje vina






Vino jeste jedno od najviše korišćenih alkoholnih pića kada je u pitanju kombinovanje sa hranom. Koristi se što uz obrok, što kao prilog obroku. Uživaoci vina vole i da se opuštaju uz čašu crnog ili belog u večernjim satima, dok ima i onih koji ga konzumiraju i iz zdravstvenih razloga.

Laicima se sva vina dele na bela, crna, roze vina, i eventualno ona koja se prave od drugih vrsta voća umesto grožđa, kakvo je npr kupinovo vino. Pravi stručnjaci, somelijeri, umeju da do detalja procene ukus vina, njegove tačne sastojke, način pravljenja vina, vrstu, starost, i naravno da ga idealno ukombinuju sa obrokom.

Najčešće se vina koriste uz razna mesa, bela ili crvena, uz ribu, paste, sireve ili pak uz dezert, a isto tako mogu se koristiti i nakon obroka, osobito nakon večere.


Neka od osnovnih pravila kada je u pitanju upotreba vina jeste da uz laganu hranu idu laganija vina, dok uz jaku i „tešku“ hranu idu ona jača i starija. Kada jedete slatkiše tj dezert, uz njih idu slatka vina. Razlog je jednostavan i glasi ovako: ukoliko biste uz jaku hranu kakvo je crveno meso, pečenje, roštilj pili laganije vino, ono bi se u potpunosti izgubilo u jačini ukusa mesa i ne bi moglo ni da pomogne njegovom boljem varenju, dok ukoliko biste uz laganu hranu uzeli neko jače vino, ono bi u potpunosti „ubilo“ vaš obrok.


Pojedini profesionalni kuvari smatraju da je pravilo da pravila uparivanja nema, međutim i oni se donekle vode činjenicom da se vino na prvom mestu mora upariti sa glavnim sastojkom jela. Za laike je, smatra se, i više nego dovoljan podatak da bela vina idu uz belo meso, a crna uz crveno meso. Međutim, pažnja se često obraća i na dodatne sastojke jela, na začine i prelive, soseve, pa to umnogome može menjati stvar.

Ukoliko birate vino za konzumiranje uz predjelo, pršutu ili nešto drugo od suhomesnatih proizvoda, uz njih najbolje idu roze vina, mada ni suva bela vina nisu loša opcija. Uz povrće, šargarepu, luk, paradajz, kombinuju se bela vina, dok jela sa pečenim povrćem, patlidžanom i pečurkama traže crveno vino.

Kada su upitanju salate, paste i dezerti, takođe morate voditi računa o kombinovanju vina. Salate i paste obično traže bela i suva vina, međutim ukoliko je preliv jak, može se konzumirati i crno vino. Dezerti, kao što smo već rekli, zahtevaju slatke napitke, penušava vina, šampanjac ili likere.

Kada je u pitanju riba, ukoliko je ona pržena ili pohovana, idealna kombinacija je belo vino, dok uz mesnate ribe kakav je na primer losos, idu crna vina. Uz kavijar i ostrige idu bela penušava vina i šampanjci.

Govedina, biftek, roštilj, teletina, zahtevaju crna vina. Uz piletinu i ćuretinu najbolje idu bela vina. Uz sireve se mogu koristiti i bela i crna, dok se za testenine mogu koristiti i kakva voćna vina. Uz pice najbolje ide belo vino

Uz kineska jela najbolje je piti aromatična vina, uz meksička crna, a uz indijsku hranu poluslatka ili polusuva bela vina. Kada su u pitanju omiljena domaća, srpska jela, zapamtite da uz sarmu i punjenu papriku najbolje ide kakvo crno vino.  

No comments:

Post a Comment