loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, November 2, 2016

Napravite domaće pivo od đumbira – osvježavajuće piće koje liječi mnoge tegobe!


                          domace pivo od đumbira - Atma



Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom antiupalnom djelovanju izričito pogodnom kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lijek protiv mučnine.


Svoje mjesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je pivo od đumbira (engl. – ginger ale). Međutim, kupovna verzija daleko je od one prave domaće pive koja vam može izuzetno koristiti za zdravlje, zato vam danas donosimo recept za pripremu piva od đumbira kod kuće.

Kao što je spomenuto đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalijum i mangan zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti, te vitamine A, C i B kompleks.


Zbog svog antiupalnog i analgetskog djelovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima te menstrualnih bolova.

Ljekovita svojstva đumbira uključuju:

* Pomaže probavno zdravlje.
* Olakšava mučninu.
* Snižava loš holesterol i krvni šećer.
* Koristi se kod dišnih tegoba i kašlja.
* Snižava temperaturu.
* Stimuliše cirkulaciju u krvi.
* Priprema piva od đumbira kod kuće

Pripremom piva od đumbira dobiti ćete super zdravi fermentirani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.

Fermentirani napitak od đumbira

Sastojci:

5 centimetara samljevenog svježeg korijena đumbira
Pola šoljice smeđeg šećera
Pola šoljice soka limete (ili limuna)
¼ kašike morske soli
8 šoljica vode
Pola šoljice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Priprema:

Zakuhajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i sol.
Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti.
Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu.
Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira.
Ulijte pivo u staklenu teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi zrak.
Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i pjenušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postat će alkoholno piće)
Procijedite u boce i čuvajte u frižideru.
Brzina fermentacije piva ovisi o vanjskoj temperaturi, vrsti šećera i jačini kulture. Konačan proizvod trebao bi imati okus po đumbiru uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo ostaviti dugo fermentirati jer bi se mogla dogoditi mini eksplozija.

Pivo čuvajte u frižideru.

Kako napraviti kulturu đumbira?

Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuchi koju možete napraviti i kod kuće.

Potrebno vam je:

1-2 korijena đumbira
Pola šoljice šećera
2 šoljice filtrirane vode
U većoj staklenci pomiješajte 3 kašike usitnjenog svježeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomiješajte s nemetalnom kašikom i pokrijte s gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umiješajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. Zavisno od temperature zrenje može trajati i do 8 dana. Da je kultura gotova vidjet ćete po laganom stvaranju mjehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plijesan, samo je uklonite. Ako mješavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.

Da bi kultura rasla, nastavite je jednako hraniti sa šećerom i đumbirom. Možete je čuvati u frižideru, i jednom tjedno joj dodati šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.

Kulturu đumbira možete koristiti za pripremu fermentiranih napitaka i gaziranih pića: u omjeru ¼ šoljice na litar tekućine.

Nazdravlje!








No comments:

Post a Comment