loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Wednesday, December 7, 2016

Prvi put kod pedijatra

Slikovni rezultat za Prvi put kod pedijatra







Kada prvi put treba bebu da odvedem kod pedijatra?

Ako je sve bilo kako treba, ako je beba dobro napredovala nije imala povišenu temperaturu, nije imala iznenadne promene disanja, nije odbijala da jede...  bebin prvi put kod pedijatra treba da bude kad napuni mesec dana. To je zapravo prvi konsultativni pregled i obično se dete vodi u obližnji dom zdravlja gde pri pedijariji postoji tzv. savetovalište za bebe i decu i gde se dovode zdrava deca. Prvi konsultativni pregled je obavezan.

Zašto je važno imati svog lekara?

Izabrani lekar vodi računa o svim segmentima zdravlja pacijenta, u redovnom je kontaktu sa njim, bolje ga poznaje i upućeniji je u njegovo zdravstveno stanje dok pacijent dobija efikasniju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu, lakše dolazi do lekara, ima mogućnost telefonskog zakazivanja pregleda ili stalne terapije kao i dobijanja saveta direktnim razgovorom preko broja u ordinaciji koji svaki pacijent može da dobije.

Registracija – izbor lekara obavlja se veoma jednostavno i brzo. Za ličnu registraciju potrebne su vam zdravstvena knjižica i lična karta. Maloletnom detetu lekara birate sa vašom ličnom kartom i njegovom zdravstvenom knjižicom.

O zdravlju dece do 18 godina života brine izabrani pedijatar.

Odrasli biraju lekara opšte medicine ili medicine rada.

Devojke starije od 15 godina i žene biraju i svog lekara ginekologa.

Mlađi od 18 godina i stariji od 65 biraju i svog lekara stomatologa.

Kako da izaberem pedijatra?

Ako nemate starije dete ili svog porodičnog lekara, pedijatra ćete odabrati po preporuci ili ćete jednostavno otići kod onog ko taj dan prima pacijente u savetovalištu. Ako ipak želite dobro da izaberete pedijatra, jer će taj lekar sigurno lečiti vaše dete narednih sedam godina (dok ne krene u školu), treba da obratite pažnju na sledeće činjenice:

Preporuke. Niko vam o dobrim i lošim stranama nekog lekara ne može bolje reći nego roditelji. Zato poslušajte šta vam kažu prijatelji, neka vam oni preporuče pedijatra kod kog vode svoju decu.

Dostupnost.  Raspitajte se koliko je neki pedijatar dostupan, koje mu je radno vreme, da li možete da ga zovete na kuću ili mobilni za savet, da li će doći do vas ako sa bebom bude nešto hitno...

Čekanje. Neki pedijatri su zaista na ceni i pola grada ide kod njih. A da li ste vi spremni da sa bebom sedite po sat vremena u čekaonici gde su obično i bolesna deca? Proverite koliko se čeka na red dok pedijatar ne primi pacijenta i da li postoji telefonsko zakazivanje.

Finansije. Ako se odlučite za pedijatra koji drži privatnu praksu, proverite cenovnik njegovih usluga i načina plaćanja.

Shvatanja. Ako ste vi modernih shvatanja i rešeni da dete odgajate na priodni način, onda nemojte izabrati pedijatra starog kova koji će savetovati da bebi u četvrtom mesecu dajete uprženo brašno. Nađite pedijatra sa sličnim pogledom na svet.

U vašem domu zdravlja, na odeljenju pedijatrije nalazi se spisak izabranih lekara koje možete da birate.

Kad izaberete lekara za svoje dete, možete da izabrete lekara i za sebe u službi opšte medicine, stomatologiji i ginekologiji u vašem domu zdravlja.

Vašeg lekara birate u domu zdravlja na teritoriji filijale zdravstvenog osiguranja koja vam je izdala zdravstvenu knjižicu ili u mestu stalnog ili privremenog boravka. Vi se opredeljujete za jednog od njih i registrujete se popunjavanjem i potpisivanjem izjave koju ćete dobiti u domu zdravlja.


No comments:

Post a Comment