loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Thursday, October 27, 2016

Čašica alkohola dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti muškaraca

Slikovni rezultat za man drink

Kod žena je učinak bio daleko manje zamjetljiv, a razlog bi mogao biti to što ženski organizam drukčije prerađuje alkohol.

Nekoliko čašica votke dnevno i upola ste manje izloženi opasnosti od srčanih bolesti. Već jedna čašica votke može tu opasnost smanjiti za trećinu. No, prirodna je diskriminacija nemilosrdna, pa se ova činjenica odnosi samo na muškarce.

Pokazali su to rezultati istraživanja koje je provedeno na više od 15.500 muškaraca i 26.000 žena u Španjolskoj. Dok muškarcima alkohol, čini se, itekako koristi, ženama je bio nešto manje koristan. U Španjolskoj se, naime, konzumira puno alkohola, a stopa smrtnosti od srčanih bolesti je vrlo niska.

No, ni muškarci ne mogu baš piti do iznemoglosti. Jer, naime, stručnjaci upozoravaju da velike količine alkohola povećavaju rizik od drugih bolesti te je "kriv" za 1.8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu.

U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene u dobi od 29 do 69 godina koji su bilježili svoju konzumaciju alkohola tijekom 10 godina. Među njima je bilo sudionika koji nikad ne piju, do onih koji su pili 90 g alkohola svaki dan. To bi tjedno iznosilo otprilike osam boca vina ili 28 krigli piva.

Kod onih koji su pili malo, odnosno i manje od čašice votke dnevno rizik od srčanih bolesti bio je 35 posto manji. Kod onih koji su pili najmanje tri do čak više od 11 čaša dnevno rizik je bio upola manji. Nije u pitanju samo votka, nego se ovakva statistika odnosi na bilo koju vrstu alkohola.

Kod žena je učinak bio daleko manje zamjetljiv, a razlog bi mogao biti to što ženski organizam drukčije prerađuje alkohol.

Koji su to mehanizmi zbog kojih muškarci imaju toliko koristi od alkohola nije potpuno jasno. No, alkohol podiže razinu lipoproteina, poznatih i kao "dobri kolesterol", koji pomaže u zaustavljanju nakupljanja takozvanog "lošeg kolesterola" u arterijama.

No comments:

Post a Comment