Dijeta bez ugljikohidrata može loše utjecati na bubrege, kolesterol i dijabetes
Dijeta bez ugljikohidrata, kao i sve slične drastične dijete, ne biste trebali započeti bez razgovora i odobrenja liječnika, pogotovo ako imate neku akutnu bolest.
Iako je za mnoge ljude korisno da izgube nekoliko kilograma, mnoge popularne, brze i «oštre» dijete, poput Atkinsove, mogu više naškoditi nego koristiti organizmu.
Dijeta bez ugljikohidrata može izazvati promjene raspoloženja zbog kojih ljudi postaju depresivni, ali još je gore što mogu oštetiti:
* bubrege,
* dobiti visok kolesterol
* ili dijabetes.
Istraživanja provedena u Americi pokazuju da ovakva dijeta može uzrokovati:
* mrzovolju,
* umor
* i bezvoljnost.
Dr. Judith Wurtman sa suradnicima iz Tehnološkog instituta u Massachusettsu utvrdila je da mozak prestaje regulirati serotonin kad osoba prestane jesti ugljikohidrate.
Serotonin je važan jer podiže raspoloženje i smanjuje apetit, a unošenjem ugljikohidrata prirodno se potiče njegova proizvodnja.
Antidepresivi, primjerice, čine serotonin aktivnijim u mozgu i pomažu regulirati raspoloženje.
No ugljikohidrati prirodno potiču rast razine serotonina, pa on djeluje kao svojevrsno prirodno umirujuće sredstvo.
Istraživanjem je ispitana razina serotonina u mozgu 100 dobrovoljaca koji su bili na različitim dijetama:
* neki su jeli mnogo mesa i drugih proteina,
* a neki više ugljikohidrata, odnosno kruha i žitarica.
Pokazalo se da mozak stvara serotonin samo kad osoba jede ugljikohidrate iz šećera ili škroba.
Razdražljivost…
No, prema riječima istraživača, sve se pokreće samo ako se ugljikohidrati uzimaju s vrlo malo ili nimalo bjelančevina.
Ovo otkriće može objasniti zašto osoba koja pojede velik odrezak i dalje osjeća glad: mozak ne proizvodi dovoljno serotonina, koji utječe na smanjenje apetita.
Budući da žene imaju manje serotonina u mozgu nego muškarci, dijeta u kojoj ima malo hrane koja potiče proizvodnju serotonina može kod njih uzrokovati razdražljivost.
Prema dr. Wurtman, neki su ljudi pravi ovisnici o ugljikohidratima i imaju potrebu pojesti određenu količinu kako bi njihovo raspoloženje bilo stabilno.
Oni osjećaju promjenu raspoloženja, najčešće kasno popodne ili navečer, a s tom promjenom dolazi i potreba da pojedu nešto slatko ili puno škroba.
Istraživači tvrde da će osoba koja jede bjelančevine kada ima potrebu za ugljikohidratima postati mrzovoljna, razdražljiva i umorna.
No isto tako, pojedemo li nešto bogato masnoćama poput mesa i sira, dodatno će se stvoriti osjećaj umora, letargije i apatije.
«Kada nekome oduzimate ugljikohidrate, to je kao da osobi u pustinji uzmete vodu», tvrde istraživači.
No comments:
Post a Comment