loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, October 28, 2016

Dijeta bez ugljenih hidrata recepti i iskustva

Slikovni rezultat za dijeta bez ugljikohidrata


Dijeta bez ugljenih hidrata ili sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata može biti i vaš izbor za mršavljenje.Postoji dosta dijeta za  koje imaju isti ili sličan koncept,razlika je je jedino u stepenu ograničenja unosa ugljikohidrata i konkretnim namirnicama.


Dijeta bez ugljenih hidrata zahtevi:

* povećan unos proteina i masti,
* izbegavanje namirnica poput voća,žitarica i zrnastog povrća

Osnovna svrha dijete bez ugljenih hidrata je mršavljenje tj.smanjenje telesne težine,međutim neke dijete sa sličnim konceptom izbacivanja ugljenih hidrata iz ishrane imaju i druge namene:

* prevencija srčanih tegoba i oboljenja,kao i smanjen faktor rizika kod istih
* prevencija šećerne bolesti tj. dijabetesa
* prevencija karcinoma tj.raka i metaboličkih sindroma

Ukoliko je baš dijeta bez ugljenih hidrata  za mršavljenje vaš izbor ,obavezno se prethodno konsultujte sa vašim izabranim lekarom ili nutricionistom ! Naročito ako imate dijabetes,hronične bolesti i ostale zdravstvene tegobe.

To pravilo važi za bilo koju dijetu za mršavljenje !!!

Šta zahteva dijeta bez ugljenih hidrata ?

kako su ugljeni hidrati jedna vrsta  makronutritijenta ,koja se nalaze gotovo u svakoj hrani i piću,ograničenja u količinama su presudna.Kod industrijski prerađene hrane dodaju se ogromne količine ugljenih hidrata,  bilo u obliku skroba ili šečera.Promena prehrambenih navika je uspeh kod svakog pojedinca,bilo da je u pitanju držanje dijete ili nešto drugo.Odbacivanje raznih grickalica,slatkiša,mesnih prerađevina iz redovne ishrane je velik uspeh u današnje vreme.Preporučujemo svakom da to proba.Bilo da nas prati zbog mršavljenja ili ne.Izbegavajte industrijsku hranu !!!

Vlaknasta hrana sadži ugljene hidrate  u svom prirodnom obiku !!!

Prirodni izvori ugljenih hidrata:

povrće
voće
žitarice
mleko
semenke
mahunarke
mleko

Glavni pokretač,motor,gorivo za naš organizam čine upravo ugljeni hidrati.Kod šećera i skroba koji se tokom varenja dele na jednostavne šečere,apsorbuju se u krvotok ,gde ih poznajemo kao glukozu(šećer u krvi)..Ona zatim ulazi  u naše ćelije zahvaljujući insulinu.Jedan deo ovih šećera u krvi(glukoze)  organizam koristi za energiju,pokreće nas i sve naše aktivnosti.Od disanja,hodanja ili trčanja,za bilo koju od aktivnosti .Ostatak glukoze se dodatno skladišti-magacionira u jetri,drugim ćelijama, mišićima ili se što je čest slučaj pretvara se u masti.

Dijeta bez ugljenih hidrata se oslanja na teoriju da je insulin najodgovorniji za nastanak sala i masti ,jer upravo on metaboliše šećer.Taj isti šećer se kasnije koristi za energiju i za masti.Kod niskog unosa ugljenih hidrata,organizam je podstaknut da manje luči insulin te je naše telo dodatno podstaknuto da sagori rezerve tj. višak masti .Na ovaj način skidamo višak kilograma i oporavljamo organizam.Takođe kao što smo ranije napomenuli dijeta bez ugljenih hidrata  smanjuje rizike kod raznih bolesti i zdravstvenih tegoba.Jedna od ovakvih dijeta sa gotovo identičnim koncept

Iza dijete  sa niskim  ili bez unosa ugljenih hidrata stoji teorija  da je insulin odgovoran za nastanak masti i sala
u telu jer metaboliše šećer koji se koristi za energiju u masti. Zagovornici ovih dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata upravo to vide kao odlučujući činilac za zdravo mršavljenje.Manjim lučenjem insulina,telo troši uskladištene rezerve masti,što je u našem slučaju odlučujuće za skidanje kilograma i sala.Ovakav koncept ima  i Atkinsonova dijeta o kojoj smo već pisali na blogu ,pa pročitajte i taj tekst ako dosad već niste.

Ukoliko vam se čini da će te tokom ove dijete biti konstantno gladni ,uverićemo vas da nije baš tako.

dijeta bez ugljenih hidrata  jelovnik

Hrana se ne meri i ne važe,možete jesti koliko vas je volja.
Jedu se tri obroka po danu
Tope se kilogrami pod uslovom da se pridržavate dijet plana i konzumirate tačno propisane namirnice koje dijeta bez ugljenih hidrata dozvoljava.
Po autorima ove dijete već za 6 dana biste trebali imati 5 kg manje,VAŽNO kao i kod drugih i ovde važi ono pravilo:ne uzimajte sve zdravo za gotovo.
NAPOMENA

npr. jedno parče hleba ili bilo koji drugi unos ugljenih hidrata u organizam ,apsolutno poništava dotadašnji uspeh.Tako da je potrebna naročita disciplina !

Dijeta bez ugljenih hidrata recepti

MESO :

mogu se jesti sve vrste mesa od :ćuretine,svinjetine,govedine,piletine,jagnjetine,divljači,guske,patke i ostalo.Ono čega se trebate pridržavati je da meso ne smete pohovati,dok su sve ostale opcije dozvoljene (roštilj,pečenje,kuvano,sušeno meso i drugo).Industrijski prerađeno meso poput viršli zaobilazite -pune su šećera…

RIBE:
bez ikakvih ograničenja,sve vrste uklučujući i konzerve pripremajte i jedite na bilo koji način.

SALATE :
gotovo sve vrste ..zelena salata,paradajz,krastavac,kupus,sveže paprike,pečene paprike,salata od cvekle,spanać.luk,radič i salate od morskih plodova možete začiniti sa maslinovim uljem,solju,malo bibera,peršunom i sl.Dozvoljene su i proteinske salate poput one sa jajima.

RAZNOLIKO POVRĆE:
blitva,karfiol,artičoke,šparoge,kelj,poriluk,tikvice,patlidžan,celer,korabice,prokule.šargarepe jedite svakodnevno.Nisu dozvoljeni krompir,pasulj,riža i grašak !

ŠTA SE SME PITI ?

obična,mineralna voda
nezaslađeni biljni čajevi
kafa bez sećera, po mogućnosti pijte zelenu kafu
alkohol je isključen prvih 6 dana,kasnije možete čašu belog vina
Sok od limuna tj. limunadu je neophodno konzumirati zbog detoksikacije organizma,podrazumeva se sveže isceđenu.
Dijeta bez ugljenih hidrata iskustva

Kod držanja ovakvih dijeta mora se biti naročito oprezan,jer premali unos ugljenih hidrata može dovest do ketoze.Ona sa posledicu može imati vrtoglavice,mučnine i loš dah.Dijeta bez ugljenih hidrata u početnoj fazi postiže fantastičan rezultat koji se kasnije normalizuje.Stručnjaci smatraju da svaki prekomeran gubitak kg. u malom vremenskom periodu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.Pročitajte tekst dijeta 10 posto,ukoliko ste zainteresovani za bezbedniji i mirniji dijetni režim.Kod ove dijete,kombinovanje obroka je prepušteno vama.Nema ograničavanja u količinama unosa dozvoljenih namirnica.Iz iskustva vam potvrđujemo da je ovo pravilo najbolje primenjivati na salatama i dozvoljenom povrću ako vam je skidanje većeg broja kilograma u planu.Najvažnije je da znamo šta se ne sme jesti evo popisa namirnica još jednom.

Dijeta bez ugljenih hidrata – ŠTA SE NE SME JESTI ?

testenine(sve vrste),hleb,pirinač,grašak,pasulj,krompir,riža,krušne mrvice,brašno,kikiriki,grašak,viršle,bademi
ne smete pohovati hranu niti praviti zaprške kod pripreme
mleko i mlečni proizvodi:jogurt,kiselo mleko,kefir,pavlaka,margarin,mleko za šlag,šlag,puter,razni sirevi kao i voćni pudinzi nisu dozvoljene
 dijeta bez ugljenih hidrata apsolutno nema efekta ako ćete samo i okusiti čokoladu,slane grickalice,slatkiše,sladoled,kolače i drugo
dijeta bez ugljenih hidrata u potpunosti isključuje voće iz ishrane
obavezno uzimajte magnezijum,mangan,kalijum,cink ,Vitamin C i D  u obliku šumeće tablete svaki dan da biste to nadoknadili.
ne zapoćinjite dijetu bez ugljenih hidrata  bez prethodnih konsultacija sa nutricionistom ili vašim lekarom.








http://dijetamesecevemene.com/

No comments:

Post a Comment