loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, November 21, 2016

Recept:Profiteroli

Profiterole Profiteroli



Profiteroli (profiterolles) su vrlo poznat, tradicionalan francuski toplo-hladan desert. Mi Hrvati takve samo bez čokoladnog preljeva zovemo princes krafne jer je to sve isto meko kuhano tijesto franc. petits choux, isto tijesto kao i za poznate eklere, a i Talijani svojataju profiterole. Možete kupiti već gotovo tijesto, gotovu kremu i gotov čokoladni preljev, a možete ih i sami napraviti. Također umjesto žute kreme, profiterole možete puniti samo sa šlagom u koji dodajte vaniliju i štaub šećer ili sladoledom od vanilije. Hladan sladoled i topli preljev, mmm... čisti užitak!


Meko tijesto (Petits choux)

5 dl mlijeka
7 dl vode
1 mala žličica soli (2 g)
2 žličice soli (5 g)
2 jaja
7,5 dag brašna
4,5 dag putra

Krema:

1/2 l mlijeka
4 žumanjka
9 dag šećera
4 dag škrobnog brašna (Gustina)
ekstrakt vanilije ili sadržaj štapića vanilije

Čokoladni preljev:

15 dag slatkog vrhnja za šlag
15 dag tamne čokolade za kuhanje


Tijesto:

Zagrijte pećnicu na 180C. U tavi rastopite mlijeko, vodu, sol, šećer i putar. Kad smjesa prokuha, maknite s vatre, dodajte brašno odjednom, izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto i vratite na vatru još minutu, dvije dok se ne posuši i prestane se lijepiti za tavu. Maknite s vatre, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte smjesu dok je ne sjedinite u glatko tijesto. Stavite tijesto u špricu (ili sa žličicom) i oblikujte male hrpice na masni papir za pečenje. Ne moraju biti skroz pravilne. Ostavite 2-3 cm razmaka između svake hrpice. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju. Važno: nemojte otvarati vrata pećnice jer će tijesto pasti, a treba se dići i biti iznutra šuplje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Krema:

U međuvremenu napravite kremu. Zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom dok smjesa ne postane pjenasta, dodajte škrobno brašno pa ulijte kipuće mlijeko i promiješajte pa vratite u tavu i miješajte dok se krema ne zgusne pa ohladite na hladnom mjestu. Pomoću slastičarske šprice punite pečene biskvite kremom (ili razrežite biskvit pa ih punite kremom pomoću žličice).

Čokoladni preljev:

Zagrijte vrhnje na vatri pa dodajte nasjeckanu čokoladu i promiješajte dok ne dobijete glatki čokoladni preljev.
Neposredno pred serviranje, toplim čokoladnim preljevom prelijte profiterole ili svaki umočite u kremu (vrh ili cijele).
Također možete ih servirati tako da na svaki tanjur prvo sipate malo preljeva, stavite nekoliko profiterola pa ih prelijete čokoladnim preljevom.


No comments:

Post a Comment