loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, February 13, 2017

Recepti za prve mesne kašice


Slikovni rezultat za Recepti za prve mesne kašice





Došlo je vrijeme za uvođenje mesa u prehranu vaše bebe? Donosimo vam ideje kako pripremiti fine i zdrave kašice s piletinom, teletinom, junetinom i janjetinom pa i prvi bolognese sa sitnom tjesteninom!


Bjelančevine, željezo i vitamin B12 Meso je nezaobilazan dio djetetove prehrane. U prehranu se može, a i preporuča se, uvesti u 6. mjesecu djetetova života. Ono je u prvom redu najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina, odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12. Dojenčetu meso nije potrebno davati svaki dan, no treba imati na umu da je ono vrlo važan dio njegove prehrane. Meso je najbolje kombinirati sa povrćem i žitaricama poput riže i kukuruza. Mesne kašice za najmanje u prosjeku sadrže oko 20-40 grama mesa. Budući da kalcij ometa vezanje željeza, savjetuje se da se tzv. neslatki obroci koji sadrže meso (kasnije ribu) i povrće, krumpir ili žitarice, ne mješaju s mlijekom i mliječnim prerađevinama


Piletina i krumpir, od 6 mjeseci 

Sastojci 

* 1 manji pileći batak
* 1 manji krumpir
* ½ mlade mrkve
* ½ čajne žličice maslinovog ulja

Priprema 

Skuhajte batak zajedno s očišćenim povrćem. Odkostite meso s batka i smiksajte zajedno s krumpirom i mrkvom uz dodatak juhe u kojoj se sve kuhalo. Na kraju umješajte pola žličice maslinovog ulja.

Napomena:  Preporuča se dati tamno meso peradi. Ono je bogato bjelančevinama i mineralima te sadrži više željeza nego bijelo meso.

kašica | Author: Thinkstock


Teleći rižoto, od 6 mjeseci 

Sastojci 

* 30g teletine
* 1 jušna žlica riže
* ½ mrkve
* ¼ korabice
* Listić peršina
* ½ čajne žličice maslinovog ulja

Priprema 

Teletinu skuhajte zajedno s mrkvom, korabom i listićem peršina. Odvojeno se može skuhati riža. Skuhanu rižu malo izmiksajte i dodajte joj miksanu teletinu s mrkvom i korabom.

Napomena: Ako dojenče ima problema s tvrđom stolicom, može se koristiti i riža cjelovitog zrna, a pri tom treba imati na umu da ovu rižu treba duže kuhati.



Janjetina i krumpir, od 7 mjeseci 

Sastojci 

* 30g janjetine
* ½ mlade mrkve
* ¼ korabice
* 1/8 paprike
* 1 mali krumpir
* Listić peršina
* ½ čajne žličice maslinovog ulja

Priprema 

Povrće i janjetinu zajedno kuhati u malo vode. Kad se meso i povrće skuha, odvojite janjetinu, krumpir, mrkvu, malo korabice i smiksajte te dodajte maslinovo ulje.

Napomena: Upravo je zbog svoje masnije strukture janjetina odličan izbor mesa za dojenčad. Od 8. mjeseca može se kašici dodati i komadić kuhane paprike bez kore.


Junetina s palentom, od 8 mjeseci 

Sastojci 

* 30g junetine
* ½ mrkve
* ¼ korabice
* Pola cherry rajčice
* Komadić paprike
* Listić peršina
* 1,5 jušna žlica palente

Priprema 

Skuhajte juhu od junetine s povrćem i odvojeno palentu. Junetinu smiksajte s mrkvom i paprikom bez kore te dodajte skuhanoj palenti. Na sve dodajte ½ čajne žličice maslinovog ulja.

Napomena: Junetina je meso bogato željezom. Lakše će ga biti skuhati i miksati ako je mljeveno. Prilikom kuhanja mesa uvijek u vodu dodajte i povrće te začinsko bilje. Na ovaj način dobivenu juhu činite hranjivijom. Pregustu kašicu razrijedite ovom juhom. Juhu malo posolite i pojedite vi!



Prvi bolognese, od 10-11 mjeseci 

Sastojci 

* 30 grama mljevenog mješanog mesa – svinjetina/junetina
* 1/8 luka
* ½ mrkve
* Komadić paprike
* Par listića peršina
* 2 jušne žlice tjestenine s jajima za juhu
* 1,5 čajna žličica maslinovog ulja

Priprema 

Na jednoj čajnoj žličici maslinovog ulja i ½ dcl vode prodisntajte sitno sjeckani luk, ribanu mrkvu, sitno sjeckani komadić paprike i meso, te dodajte peršin. Tjesteninu za juhu skuhajte u malo vode. Prodinstano meso i povrće dodatno smiksajte u fini umak i zalijte sitnu, malo kuhaniju tjesteninu. Dodajte svemu ½ čajne žličice maslinovog ulja.

Napomena: Ovisno o djetetu meso se ne mora nužno miksati. Preporučuje se uzeti meso provjerene kvalitete!

kašica | Author: Thinkstock






http://klokanica.24sata.hr

No comments:

Post a Comment