loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, February 13, 2017

Ukusni obroci za mršavljenje bez ugljikohidrata


Slikovni rezultat za Ukusni obroci za mršavljenje bez ugljikohidrata




Želite fino papati i pritom gubiti kilograme? Nema problema!



Tko kaže da se ne može ukusno, fino i zdravi jesti bez ugljikohidrata taj se gadno vara. Moderna prehrana sve se više bazira na što manjem unosu rafiniranog šećera, ugljikohidrata, prerađenih namirnica te proizvoda od žitarica (kruh, kukuruz, tjestenina, riža). Zapravo, potiče se potpunu izbacivanje spomenutih namirnica i prebacivanje na prehranu koja se bazira na zdravim masnoćama, a to podrazumijeva maslinovo i kokosovo ulje (zasićene masti), orašaste plodove, avokado, svinjsku mast i slično. Radi se o LCHF (Low Carb High Fat) i Paleo prehrani, koja postaje sve popularnija jer ljudi uz ovakav način prehrane uočavaju velike promjene na svom tijelu, ne gladuju (a mršave ako je potrebno), poboljšaju svoje zdrastveno stanje, smanje rizik od srčanih bolesti te povišeni krvni tlak.

Donosimo vam recepte koje zaista vrijedi isprobati - oni ne sadrže ugljikohidrate, jednostavni su i lagani za pripremu i vjerujte nam, poželjet ćete ih pripremati što češće!



Pizza Frittata

Sastojci:

12 jaja
1 šalica punomasnog mlijeka
pola šalice naribanog parmezana
1 žličica ljutog umaka (Tabasco)
sol i papar
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 ljute paprike, sitno nasjeckane
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
3 žlice naribanog luka
pola žličice sušenog origana
1/4 šalice suhog crnog vina
1 šalica nasjeckanih rajčica
210 grama svježe mozzarelle, tanko narezane
mala šaka sjeckanog peršina
nekoliko listova svježeg bosiljka

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. U veliku zdjelu stavite jaja, mlijeko, parmezan, ljuti umak, sol i papar. U veliku vatrostalnu posudu stavite dvije žlice maslinovog ulja. Istucite jaja i pecite ih poput palačinke, barem deset minuta dok ne dobe boju (pripazite da ne budu kuhana). U međuvremenu, u drugoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte ljutu papriku, češnjak, luk i origano te kuhajte miješajući dvije do tri minute. Dodajte vino i kuhajte na slaboj vatri otprilike jednu minutu. Tome dodajte rajčice i kuhajte dok se ne zgusne, oko deset minuta. Maknite frittatu iz pećnice i zalijte umakom od rajčice te na to stavite mozzerellu. Stavite na 8-10 minuta u pećnicu da se sir otopi. Pospite nasjeckanih peršinom i bosiljkom.



Piletina Enchilada u punjenim tikvicama

Sastojci:

Za Enchilada umak

maslinovo ulje
2 češnja češnjaka
1 ili 2 žlice Tabasco umaka (ako volite pikantno)
jedna i pol šalica umaka od rajčice
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kumina
2/3 jušnog temeljca
sol i svježe mljeveni crni papar

Za tikvice brodove

4 srednje tikvice
1 žličica ulja
1/2 šalice zelenog luka, sjeckanog
3 češnja češnjaka, sjeckanog
1/2 šalice nasjeckane zelene paprike
1/4 šalice nasjeckanog korijandera
200 grama kuhanih pilećih prsa, nasjeckanih
1 žličica kumina
1/2 žličice sušenog origana
3 žlice vode ili jušnog temeljca
1 žlica sosa od rajčice
sol i papar

Za preljev:

3/4 šalice naribanog Cheddar sira
korijander i mladi luk, nasjeckano

Postupak:

Za umak Encilada: U tavu stavite ulje i češnjak. dodajte Tabasco umak, čili u prahu, kumin, vodu ili jušni temeljac, umak od rajčice, sol i papar. Pirjajte oko 5-10 minuta na niskoj vatri. Stavite na stranu. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Izrežite tikvice na pola po dužini i izdubite ih pomoću male žličice. Iskopano meso iz tikvica nasjeckajte na male komadiće i stavite na stranu. Tikvice stavite kuhati u kipuću vodu, ostavite ih jednu minutu i izvadite. U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte luk, češnjak i papriku. Kuhajte na srednje laganoj vatri oko 2-3 minute. Dodajte nasjeckane tikvice i korijander, posolite, popaprite i kuhajte oko 4 minute. Dodajte kumin, origano, čili u prahu, vodu, rajčicu i kuhajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte piletinu i miješajte i kuhajte još 3 minute.

Encilada umak stavite na dno posude koju ćete staviti u pećnicu. Na to poredajte izdubljene tikvice i punite smjesom od piletine. Na vrh svake napunjene tikvice stavite dvije žlice Enchilada umaka i žlicu i pol nasjeckanog sira. Prekrijte folijom i pecite 35 minuta dok se sir ne otopi. Na vrh po želji možete staviti nasjeckani mladi luk i korijander.


Pečene piletina + prokulice

Sastojci:

2 komada pilećeg mesa (batak i zabatak)
1 stabljika prokulica, narezanih na pola
1 žlica kokosovog ulja
sol, papar, mljeveni češnjak
1 žlica maslinovog ulja
sok od 1 limuna
1/4 šalice jušnog temeljca
parmezan sir za ukrašavanje (po želji)

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Dobro operite i prepolovite prokulice. Stavite ih u zdjelu s maslinovim ulje, posolite, popaprite i stavite češnjak. Na isti način posolite meso. Stavite kokosovo ulje i tavu i pričekajte dok se zagrije. Kada se zagrije, stavite meso i ostavite barem 6-8 minuta kako bi dobilo boju i postalo hrskavo. Nakon toga, okrenite na drugu stranu. Kada su obje strane pečene, dodajte prokulice u to, stavite jušni temeljac i sok od limuna te promiješajte. Sve to stavite u posudu za pećnicu i pecite oko 30 minuta. Na kraju ukrasite parmezanom, ako želite.


Mesne okruglice u listovima od salate

Sastojci:

900 grama puretine
1 šalica kuhane kvinoje
1/2 srednjeg luka, naribanog
3 češnja češnjaka, mljevenog
1/2 šalice naribane tikvice
1/4 šalice nasjeckanog peršina
1/4 sušenog čilija
2 žlice soja umaka
1 žličica origana
1/2 žličice mljevenog crnog papra
1 umućeno jaje
2 šalice umaka od rajčice
9 srednje do velikih listova zelene salate
6 žlica sitno naribanog parmezana

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. U velikoj zdjeli izmiješajte mljevenu puretinu, kuhanu kvinoju, ribani luk, češnjak, tikvice, peršin, sušeni čili, soja sos, origano, papar i jaje. Sve dobro izmiješajte. Uzmite otprilike jednu i pol žlicu smjese i oblikujte mesne okruglice koje ćete stavljati na pleh obložen papirom s ravnomjernim razmakom. Pecite ih u pećnici oko 20 minuta, dok ne postanu čvrste na dodir i kuhane. Za to vrijeme zagrijte umak od rajčice na tavi i lagano promiješajte te na to stavite mesne okruglice. Poslužite uz listove salate i pospite parmezanom.


Krem juha od cvjetače, sira i pancete

Sastojci:

8 kriški slanine, nasjeckane na male komadiće
pola glavice luka, nascjeckanog
1 stabljika celera, nascjeckanog
2 češnja češnjaka
sol i papar
4 šalice naribane cvjetače 
2 žlice vode
2 žlice bezglutenskog brašna
2 šalice pileće juhe
2 šalice mlijeka
trunka ljutog umaka (ili po želji)
2 i pol šalice naribanog Cheddar sira
2 zelena mlada luka, nasjeckana

Postupak:

Zajedno umutite brašno i pileću juhu te stavite sa strane. Popecite slaninu na srednje jakoj vatri u velikom loncu dok ne postane hrskava. Izvadite je i stavite na papirnati ubrus. U isti lonac dodajte nasjeckani luk, celer i češnjak i pirjajte dok ne omekša, oko 4-5 minuta. Dodajte cvjetaču i vodu te dobro promiješajte. Pustite na vatri dok cvjetača ne omekša, oko 5-7 minuta. U to polako umutite smjesu od brašna i pileće juhe te lagano kuhajte oko 3-4 minute. Isključite vatru, umiješajte sir i miješajte dok se ne rastopi i postane kremast. U juhu dodajte pola količine pečene pancete, posolite i popaprite. Poslužite i ukrasite preostalim sirom i pancetom te zelenim mladim lukom.

Savršen doručak od jaja i povrća


Sastojci:

žlica kokosovog ulja
špinat (količina po želji)
smrznuto ili svježe povrće (količina po želji) - mrkva, cvjetača, brokula, mahune
začini
3-4 jaja

Postupak:

Stavite kokosovo ulje na vatru i zagrijte. Stavite povrće na vatru i ostavite nekoliko minuta da se prodinsta. Dodajte špinat i promiješajte sve zajedno. Na to stavite jaja i pustite da se ispeku. Posolite i popaprite. Sve zajedno kratko ispržite i poslužite. 




No comments:

Post a Comment