loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, March 27, 2017

Quiche - sla(s)na francuska pita



Quiche - sla(s)na francuska pita


Isprobajte neke od ukusnih recepata


Quiche je slana francuska pita od prhkog tijesta i bogatog nadjeva od mlijeka, jaja, te drugih sastojaka. Poznata je kao francuski specijalitet koji se radi u kombinaciji s tipičnom talijanskim namirnicama. 

Bilo koja vrsta ove pite može odlično poslužiti kao toplo predjelo jer se brzo i jednostavno priprema, pogotovo s kupljenim lisnatim tijestom ili gotovim tijestom za pizzu. Vrlo je ukusna, a može se jesti topla i hladna. 

Francuski quiche možete napraviti gotovo od bilo čega što trenutačno imate u hladnjaku, od povrća ili sira, ali i ribljih proizvoda,   primjerice, od šparoga, blitve, kozica, lososa, špinata, cherry rajčica, gljiva, poriluka, zapečenog luka. Osnova za punjenje svih slanih francuskih pita su jaja, vrhnje ili mlijeko, te sitno ribani sir parmezan. Nadjev može biti raznolik, sezonsko povrće, sir ili neki mesni proizvod.



Quiche Lorraine


Najpopularnija je pita quiche od jaja i pancete koja je dobila ime po regiji Lorraine odakle dolazi.

Sastojci:

1 prhko tijesto
200 g pancete
3 jaja
2 dcl tekuće vrhnje za kuhanje
2 dcl mlijeka 2,8 %
sol
papar
muškatni oraščić

Priprema:

Staviti tijesto u kalup te ostaviti pola sata u hladnjaku. Rezati pancetu u malim komadima. Staviti pancetu u tavu na laganu vatru samo da pusti masnoću. Miješati jaja sa vrhnjem i mlijekom, dodati soli (ne previše zbog pancete koja je dosta slana), papar i muškatni oraščić. Izvaditi tjesto iz hladnjaka, staviti pancetu na tijesto, te dodati smjesu od jaja,mlijeka,vrhnja. Peći 45-50 minuta na 180 C. Provjeriti nakon pola sata, ako vidite da je pita već dobila lijepu boju stavite aluminjsku folju na vrh da ne bi izgorjela i vratite u pećnicu. Možete juservirati kao predjelo ili kao glavno jelo sa salatom.

No comments:

Post a Comment