loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Monday, March 19, 2018

MAJČINO MLIJEKO MOŽE SE ČUVATI U FRIŽIDERU



Da bi se sačuvale nutricionističke i antiinfektivne kvalitete izdojenog mlijeka, izuzetno je važno pravilno ga pohraniti.

Majčino mlijeko možete čuvati na sobnoj temperatuti (19-22 stepena) do deset sati, u frižideru (0-4 stepena) do osam dana, a u zamrzivaču do tri mjeseca.

Za pohranjivanje je najbolje koristiti posude od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka.

Mlijeko iz frižidera možete zagrijati pod mlazom tople vode tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura.

Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano, pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni i vodenasti dio. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi prvo odstajati u frižideru 24 sata kako bi se postepeno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijte ga pod mlazom tople vode i više ga ne smijete čuvati niti zamrzavati.


avaz.ba

No comments:

Post a Comment