loading...

Oblatne s Jaffa keksima

 Ukusan kolač s Jaffa keksima i oblatnama koji se zaista brzo priprema, ali i zaista brzo nestaje s tanjura... Svakako provjerite naš slatk...

Friday, March 16, 2018

RUČAK ZA 15 MINUTA: Bosanska razljevuša od tikvica

Bosanska razljevuša od tikvica


Sastojci:
  • 1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
  • 0,5 l kiselog mlijeka ili jogurta
  • 3 prepune žlice brašna
  • 3 prepune žlice kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 žlice ulja
  • sol

Priprema:

Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta i neće se osjetiti njen okus u jelu). Pokrijte krpom i ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt (može i sirutka ili svježe mlijeko) i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmiješajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim dodajte tikvicu.

Smjesu dobro promiješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u pećnici, a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se lijepiti komadi za tepsiju prilikom vađenja.

Pecite u pećnici na 200 °C oko 30 minuta.

Ako želite da vam razljevuša porumeni, pojačajte temperaturu na 250 °C 10-ak minuta prije kraja pečenja.

Izvadite iz rerne i, ako želite, premažite kiselim vrhnjem dok je razljevuša još vrela. Također, po želji je može posuti i sitno nasjeckanim svježim peršinom.


brzirecepti.info

No comments:

Post a Comment